TÜBİTAK

Başlatan カメせ, 22 Haziran 2019, 14:10:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı Yap
Açtığımız programa çok yoğun talep geldi. 42 kişilik kadro için 2000 civarı başvuru geldi. Adayların mülakatlarını yaptık. En kısa sürede işe başlatmayı hedefliyoruz.

Gürcan Okumuş: SOM C1 ve C2'yi diğer SOM ürünlerinden ayıran temel özellik veri bağına sahip olması ve deniz hedeflerine yönelik kullanımı. Birçok yeteneğe kavuşan SOM seyir füzesi C1 ve C2 versiyonlarında veri bağı sayesinde deniz hedeflerine karşı da etkin bir şekilde kullanılabilecek. C1 ve C2 arasındaki temel fark ise C2'nin B2'de olduğu gibi delici etkide harp başlığına sahip olması. SOM-J projesi devam ediyor. Biz bu projede ROKETSAN'ın alt yüklenicisi olarak füze tasarımından ve entegrasyonundan sorumluyuz. F-35 tarafı durdu, yani F-35 tarafında ilerlemiyoruz ama proje durmadı. F-16'dan atış planlanıyor. Aynı zamanda SOM-J'nin MMU'da kullanılmasına yönelik TUSAÞ ile görüşülüyor. Bir yandan da AKINCI ve AKSUNGUR gibi büyük İHA'larda kullanılmasına yönelik görüşmeler devam ediyor. SOM-J'nin 2020 yılı içinde F-16'dan atışını göreceğiz inşallah.

Gökdoğan ve Bozdoğan Projenin normal şartlarda planlanan tamamlanma süresi 2020 yılı sonu. Yer testleri tamamlandı. Sırada uçaktan yapılacak testler var. Son atışta olduğu gibi yine hedef uçaklara karşı harp başlığı olmadan telemetrili deneme başlıkları ile test atışları yapılacak. Deneme başlığı dediğimiz içinde telemetri vericisi, uçuş sonlandırma sistemi, veri toplama sistemi bulunan bir başlık. Harp başlıklı nihai konfigürasyon testleri ile projenin geliştirme safhası kapatılacak ve seri üretimler başlayacak. Önümüzdeki aylarda 401. Test Filo Komutanlığı ile beraber hedef uçaklara atış gerçekleştirilecek.

TOGAN mühimmatı Geliştirme aşamasında, proje devam ediyor. Maliyet etkin ve çok çeşitli platformlardan kullanılabilecek etkili bir mühimmat olması planlanıyor. Önümüzdeki aylarda TUSAÞ'ın Hürkuş uçağı ile yeni testler planlanmakta. ASİSGUARD firması ile de medyaya da yansıyan bir çalışmamız var.

TOGAN'da yakınlaşma tapası var. Yol haritamızda SAGE'nin patentli ürünü olan reaktif parçacıklı harp başlığı TOGAN'a da entegre edeceğiz.

Kuzgun Yol alıyoruz, iç proje olarak bizim açımızdan devam ediyor. Kuzgun'un farklı konseptleri de var,   İhtiyaç analizleri kapsamında kritik bir sistem projesi olarak değerlendirilen sistemler, itkili ve itkisiz başta olmak üzere farklı harp başlıkları ile donatılacak ve bu sayede 9'a yakın varyanta sahip olacak. Düşük ağırlık nedeniyle başta İHA'lar için kullanımı hedeflenen Kuzgun, farklı platformlardan atışa uygun yapıya sahip olacak. (KuZgun modern modüler mühimmat ailesinin birçok farklı çeşidi olacaktır. Arayanlar açısından IIR veya Lazer güdümlü versiyonlar mevcut olacaktır. Ağırlık olarak 50 (~ 30kg warhad) ve 100kg (~ 65kg warhead) versiyonları ortaya çıkacak. İtici + kanat ve Serbest düşme + kanat seçenekleri mevcut olacaktır. Navy'nin Kuzgun'u bir VL füzesi + güçlendiricisi olabilir. Bu füze bir gemi karşıtı füze olarak kullanılacaksa deniz kayma kabiliyeti kullanılacak. Arazi saldırısı varyantı, arazi profiline göre geçiş noktalarını takip edecektir. Airforce'dan Kuzgun çoklu fırlatma sürüsü saldırı yeteneklerini kullanacak. Kara kuvvetleri Kuzgun kamyona monte edilecek ve Spike NLOS'tan daha iyi olacak çok fırlatma hassas güdümlü füzeler olacaklar. Savaş başlığı açısından, Penetrator tandem seçenekler arasında olacak.

CABATLI_53)
2020 sonunda geldiğimiz güncel durumu açıklarız.

G-40Cold-launch esasında sadece G-40 ile bağlantılı değil. Cold-launch bir çok projeyle de kullanılacak bir atış sistemi. Yani orada da yol alıyoruz. Bu geliştirme projesini de çok önemsiyoruz. Denizden ve satıhtan atılacak mühimmatlar için yeni bir devir açacak. G40 ile nasams'ın yerli versiyonuna erişmiş olacağız.

Ramjet Ramjet üzerinde çalışıyoruz. Sözleşmesi imzalanmış ve devam eden bir Ramjet projemiz var. Proje çok başarılı devam ediyor fakat ramjet geliştirebilmek için en önemli şey altyapı. Ramjet geliştirmek demek sizin ramjet itki sistemlerini test edebileceğiniz altyapının olması demek. Bizde o altyapı çalışması da devam ediyor. %90 oranında bitti. Ülkemizin çok uzun olmayan bir zaman dilimi içerisinde RAMJET'li süpersonik füzelerine sahip olacağını söyleyebiliriz.

KTJ-3200 Biz testleri için KALE Grubu ile beraber çalışıyoruz. Tabii, SOM'un üretimini ROKETSAN yaptığı için onların da bir sözleşmesi var. Proje sona geldi ve olumlu haberler geliyor. Yeni SOM'larda yerli turbojet motor kullanılacak inşallah. KTJ-3200 turbojet motorun ATMACA gemisavar fuzesinde 2021 yilinda kullanilabilecek hale gelecegini dusunuyorum.

Siper Projesi GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN ile ilgisi yok Siper çok ayrı ilerliyor. Orada Aselsan ve Roketsan ile beraber bir iş ortaklığı olarak proje yürütülüyor. Siper uzun menzilli bir hava savunma sistemi. Siper projesi bittiği zaman Hisar ve geliştirilecek diğer hava savunma sistemleri entegre edilebilecektir.

Alt sistem olarak Isıl Pil geliştirmesini ve üretimini yıllardır yapıyoruz, dünyada zaten sayılı ülkeler arasındayız. Þu ana kadar 250'ye yakın farklı pil tasarımı gerçekleştirildi. Isıl Pil konusunda çok mesafe kat ettik. Isıl Pil dışında TÜBİTAK SAGE tarafından milli olarak geliştirilen Ataletsel Ölçüm Birimi 'ATLAS', Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı 'Kaşif' ve Küresel Konumlama Sistemi Anteni 'SG Konum' ürünlerinin de geliştirme çalışmaları tamamlandı. CRPA dediğimiz karıştırmaya karşı dayanıklı anten de Savunma Sanayiimizin hizmetine sunulmuş durumda. Alt sistem olarak tapayı da söylemek lazım. "Tapa" çok kritik bir ürün. IDEF 19'da ROKETSAN'la bir protokol imzaladık. Özellikle sert hedeflere karşı etkin olan TST-101 tapasının tasarımını biz gerçekleştiriyoruz, Roketsan üretimini yapacak. Çeşitli sistemlere yönelik farklı tapalar da geliştiriyoruz. Mesela Göktuğ Projesi'nde kullanılan tapalar da SAGE'nin kendi geliştirdiği ürünler.

Bu bileşenlerin milli mühimmatlarda kullanılmasıyla Türk Savunma Sanayii'nde yurtdışı bağımlılığı azaltarak, ülke kaynaklarının yurtdışına çıkmasının önüne geçilmiş olacaktır.

Bunun dışında da bazen çeşitli savunma sanayii kuruluşlarına ihtiyaçlarına yönelik dışarı yansımayan bazı alt bileşenler de geliştiriyoruz. SAGE'nin malzeme birimi ile ASELSAN'ın bazı sistemlerine yönelik devre soğutucular gibi alt bileşenler geliştiriyoruz.

Ram boya Yerli firmaların bu konuda çalışmaları var. Bu firmaların boyanın yanı sıra diğer ürünlerini de deneyip kalifiye edebiliyoruz. Testler ve analizler yapılıyor, eğer belirli askeri standartları sağlıyorsa sistemlerde kullanıyoruz ve sertifiye ediyoruz.

SAPAN devam ediyor. Haziran ayı civarında projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Deniz kuvvetlerine entegrasyonu konusunda SSB bu konuda bir mükemmeliyet merkezi kurdu. ASELSAN ile mükemmeliyet merkezinde birlikte çalışıyoruz. ASELSAN güç ve namlu tarafında çalışma yürütüyor biz de mühimmat tarafında; güdümlü-güdümsüz hipersonik mühimmat tarafında çalışıyoruz. Bizim SAPAN projesi tamamlandıktan sonra elektromanyetik silah sistemlerindeki çalışmamız sadece mühimmat tarafında olacak, güç tarafında değil. SAPAN'ın çıktısı bir hipersonik mühimmat olacağı için o konudaki en yüksek know-how da bizde. Bazı denemeler halihazırda devam ediyor.

PULAT AKS'nin son versiyonu calisiliyor, ortaya cikacak. AKKOR AKS de basarili yuruyor.

Torpidolar icin KGK calismasi var. EHPOD projesi basariyla gidiyor, kisa vadede sonuc alacagiz.

BOZOK'un bu yil sonunda uretime hazir hale gelebilecegine inaniyoruz.

https://www.defenceturk.net/tubitak-sage-enstitu-muduru-gurcan-okumus-ile-soylesi-i-bolum
https://www.defenceturk.net/tubitak-sage-enstitu-muduru-gurcan-okumus-ile-soylesi-ii-bolum
Mesajı Paylaş
]

Error 404 (Not Found)!!1

Güzel bir sohbet olmuş. Daha önce buralarda dile getirdiğim ,

1- Gökdoğan füzesinin 65 km menzilli değil 120 km civarı menzilli bir füze olacağını çünkü 65 km menzilin sadece tam aktif radar arayıcı başlığının menzili olduğunu , aim-120 c7 amraam gibi füzelerin yolun yarısında ins/rf datalink ile uçup geri kalan yolun diğer yarısını kendi tam aktif radar arayıcı başlığı ile yaptığını söylemiştim. Diğer yandan bazı mercilerde gökdoğan'ın yerli c7 eşdeğeri olduğu hava kuvvetlerinin çoğu ülke 150 km sınıfı meteor ve aim-120d kullanıyorken 65 km eşdeğeri bir füze istemeyeceği ve bu füze için 110+ km menzilli c-7 amraamdan fazla alım yapmadığını bu yüzden gökdoğan füzesinin 65 km no escape zone ve at-unut menzili olduğunu füzenin yarı aktif ve terminal tam aktif halde 120 km veya eşdeğeri menzilli olduğunu söylemiş (hatta buna göre çıkarımlarda yapmıştım. ) Gürcan Okumuşta 65 km'nin alt ister olduğunu füzenin menzili ve kabiliyetinin daha fazla olduğunu ve olacağını söylüyor.

2- Defalarca Siper'in gökdoğan ve hatta g-40 temelli bir füze olduğundan, sadece bu şekilde 2021-2022 gibi bir tarihte somutlaşabileceğini ve çeşitli benzerleriyle birlikte göstererek anlatmıştım. Ancak bazı arkadaşlar patriot tarzı olacak demişerdi. Ancak Gürcan bey devamlı video'da uzun menzilli füze hakkında gökdoğan'ın hava savunma füzesi versiyonu olabileceğine dair açıklamalar yapıyor ve hatta bu konuda hava hava füzelerinin potansiyelini övüyor.


E aklın yolu bir. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


]

Alıntı yapılan: カメせ - 11 Haziran 2020, 15:56:50
Alıntı Yap

Basit bir teknoloji gibi ama sayesinde cold launch atılan füzenin uçuş rotasına oturtulması sağlanıyor, anti balistik füzelerde hit to kill başlıkların balistik füzeye angajmanı sayesinde kritik son güdümü sağlıyor ve son olarak kıtalararası füzelerde harp başlığı olan rv'ler tekrar hedefe dalış yapacakken onları güdümlüyor.

Herhalde roketsan ufa üzerinden bir balistik füze çıkartırsa ki (bence çalışma vardır) , bu teknolojiyi ilerletirsek, başlıklar tekrar atmosfere girerken yanmaya karşı dayanımlı olurlarsa (çok zor teknoloji metaluruji, fizik ve astrofizik gerekiyor.) 10-15 seneye mrbm, ırbm görürürüz(görürüz derken c.başkanı felan görür biz değil.). Tabi birde nükleer başlık kısmı var.
Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Alıntı Yap
TÜBİTAK SAGE hava odaklı füzelerde "teknosistem" oluşturuyor.
Hava-havadan hava savunmaya
GÖKDOĞAN'a daha büyük bir roket motoru fikri
Füze yönelim kontrol ve soğuk atım teknolojileri
Teknoloji yönetimi ve geliştirilmesi
https://www.defenceturk.net/tubitak-sage-hava-odakli-fuzelerde-ekosistem-olusturuyor
Mesajı Paylaş
]

Siper uzun menzilli hava savunma  füze sistemi

Nasam 2 Bizimki ise Siper 2 olacak o zaman Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: tumucin - 17 Haziran 2020, 17:31:22
Siper uzun menzilli hava savunma  füze sistemi

Nasam 2 Bizimki ise Siper 2 olacak o zaman

En büyük ihtimal ;

G-40 füzesinin iir başlık ve ikinci aşama booster eklenmiş batarya seviyesinde mar-d kara radarı eşdeğeri veya çafrad çfr'ın tek panelinin döner haliyle, tabur seviyesinde ise Teirs ile (Buda esasında çafrad umr'nin tek paneli) konuşan 100+ km menzilli bir füze olacak. Opsiyonel olarak terminal aşamada pif-paf maevra kabiliyeti olabilir. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Eşdeğeri Aster-30 mu? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 17 Haziran 2020, 18:09:00
Eşdeğeri Aster-30 mu?

Öykündüğü sistem denilebilir. Ancak bir sürü farklı yönleri de var. Çekirdek füzelerinin kapasitesi çok farklı, güdüm sistemi birinin daha gelişmiş, fırlatma modları farklı olabilir. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz