Etiyopya

Başlatan fırtına06, 23 Haziran 2019, 18:05:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: カメせ - 04 Kasım 2022, 11:20:41
Alıntı YapEtiyopya'daki iç savaş son buldu.

Hükümet ve Tigray güçleri arasında imzalanan anlaşmayla yıllardır süren ve milyonlarca insanı derinden etkileyen savaş sona erdi.



https://mobile.twitter.com/gdhdefence/status/1588078473612267520?cxt=HHwWgMDU8aW9_oksAAAA

Evet. Hatta sosyal medyadan her gün Türkiye'nin Etiyopya yönetimine verdiği SİHA'ların soykırım yaptığını falan iddia ediyordu Tigraylılar. Bizim TB2'ler gidişatı Etiyopya lehine değiştirdi. Aslında bu savaşın galibi bir nevi Türkiye'dir. Destek verdiği Etiyopya bu savaşı kazandı. Tigraylılar çaresiz kaldı bizim SİHA'lara karşı.

İHA/SİHA'lar bu tür terör örgütlerinin sonunu getirecek. 24 saat tepende silahlı bir makinenin gezdiği bilmek insan için büyük bir korku unsuru. Eskisi gibi pusu kurayım, 50-100 kişi baskın yapayım dönemi kapandı. Kafanı çıkardığın an tepene bombayı yiyorsun. PKK'nın etkisini giderek yitirmesinin en büyük nedeni TB2, Anka gibi SİHA'larımızın sayısının giderek artmasıdır. Kıllarını kıpırdatamıyorlar.
Mesajı Paylaş

Alıntı YapEtiyopya Silahlı Kuvvetleri tarafından yayınlanan belgeselde, Etiyopya'nın BayraktarTB2 sayesinde parçalanmaktan kurtarıldığı vurgulandı.

https://twitter.com/Frknwar3/status/1655994104679890964?cxt=HHwWqICw-aj3ovstAAAA
Mesajı Paylaş
]

Bu cok dogru. Merkezi hukumetleri kurtardi. Mesajı Paylaş

#33
ABİY iktidara geldiğinde bizdeki gibi ülkede birden fazla silahlı güç vardı. ABİY ülkede açılım politikası ile geldi, silahlı güçlerin hapisteki üyelerini hapisten tahliye etti. Ancak bu silahlı mücadeleleri engellemese de kendisine Nobel Barış Ödülü verilmesini sağladı. Açılımın terörü engellememesi, aksine TİGRAY silahlı güçleri ile mücadeleyi hızlandırması, TİGRAY'a Oromo Bölgesi silahlı güçlerinin de katılması ile nobelli Abid ABİY hükümeti başkent dahil kaybetmek üzereyken, Nobelli açılımcı hükümetin yardımına TB-2 yetişti ve NOBELLİ AÇILIMCI lider kurtardı. Yine Nobelli Abid aynı zamanda Somali ile işbirliği yaparak, oradan iki ülke aleyhine de çalışan İÞİD'in Eş Þebab kolu ile de savaşmış ve TB-2lerle de üstünlük sağlamıştır. TB-2ler tarafından TİGRAY güçlerinin alt edilmesi sonrası iki taraf barış masasına oturmuş olup, TİGRAY güçleri galiba bugün terör listesinden çıkartılmıştır. Detayını bilmiyorum ama AKILLARI VARSA BİR DEVLET İÇİNDE AYRI İRADEYE BAĞLI İKİ SİLAHLI GÜÇ OLMAZ, diyerek TİGRAY ve ötesinde OROMO güçlerini silahsızlandırırlar. Yoksa SUDAN'da alternatif ve başka siyasi otoriteye bağlı Acil Müdahale Güçlerinin yeniden iç savaş çıkarması gibi savaş yakın zamanda tekrar kaçınılmaz olacaktır.    Mesajı Paylaş

Hocam Abiy Ahmed'in Nobel ödülü almasındaki sebep Eritre ile arasındaki sınır sorununu çözmesi diye biliyorum.Hatta Etiyopya ordusunun Tigraylarla mücadelesinde Eritre , Etiyopya ordusunun yanında yer almıştı.Ve yazınızı okuyunca Tigray güçleri oranın PKK'sıymış gibi anlaşılıyor ama çok farklı bir durum var orada o yüzden Etiyopya olaylarını Türkiyedeki açılıma benzetmeniz yanlış olur bence.Etiyopya Türkiye'den çok çok daha karmaşık bir etnik yapıya sahip ve bizim aksimize ülkede düzgün bir ulusal bir bilinç yok.Ülke Amhara , Oromo , Tigray gibi pek çok farklı etnik bölgeden meydana geliyor.Ve bu bölgeler arasında Tigraylılar ülkede baskın etnik gruptu.Abiy Ahmed daha ulusalcı bir politika izlemek istedi ve Tigray güçleri bu yüzden Abiy Ahmed'i indirmek istedi.Ülkenin geri kalanı da Tigraylıların eline kalmamak için Abiy Ahmed'i yani merkezi orduyu desteklemek zorunda kaldı. Mesajı Paylaş

Evet, ama iş aslında çok daha karışık. Etiyopya'da iç savaşın ve bağımsızlık sonrası devletler arası savaşın bir parçası Eritre. Aynı zamanda diğer gurupların bağımsızlık mücadelesi dolayısıyla, iç savaş da sınır çatışmasının bir parçası.  TİGRAY'ın en büyük silahlı güç olup, daha sonra muhalefete düşmesi ile de  tabi PKK'dan farklı. Ama sonuçta açıkladığım Eritre'nin iç savaştan , bağımsızlık sonrası devletler arası savaşa dönüşmesi sürecinde organik, kabilesel ve ekonomik bağlar, toplumsal hafıza dolayısıyla aslında Eritre bir dış mesele olarak da kalamıyor.  Bu bakımdan sınır çatışmalarının sona erdirilmesi ile eş zamanlı olarak içeride de açılım yapılarak Nobel alınıyor. Yani aslında içerideki açılım da Nobel gerekçesi olan barışa katkının bir parçası.  Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mehmet05 - 10 Mayıs 2023, 00:41:15
Evet, ama iş aslında çok daha karışık. Etiyopya'da iç savaşın ve bağımsızlık sonrası devletler arası savaşın bir parçası Eritre. Aynı zamanda diğer gurupların bağımsızlık mücadelesi dolayısıyla, iç savaş da sınır çatışmasının bir parçası.  TİGRAY'ın en büyük silahlı güç olup, daha sonra muhalefete düşmesi ile de  tabi PKK'dan farklı. Ama sonuçta açıkladığım Eritre'nin iç savaştan , bağımsızlık sonrası devletler arası savaşa dönüşmesi sürecinde organik, kabilesel ve ekonomik bağlar, toplumsal hafıza dolayısıyla aslında Eritre bir dış mesele olarak da kalamıyor.  Bu bakımdan sınır çatışmalarının sona erdirilmesi ile eş zamanlı olarak içeride de açılım yapılarak Nobel alınıyor. Yani aslında içerideki açılım da Nobel gerekçesi olan barışa katkının bir parçası.

Anladım hocam.Bir beğeni ateşledim +1. Mesajı Paylaş



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz