BARBAROS SINIFI FIRKATEYN YARI ÖMÜR MODERNİZASYONU PROJESİ

Başlatan カメせ, 11 Ocak 2020, 23:17:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sn Battlestar,
Benim tam anlatmak istediğimi iletememişim size.
1. Bora füzesinin blok 2 versiyonu data güncellemeli olacak ve 500+ km menzil ile hareketli Deniz platformlarını hedef alabilecek. Gelen haberler onu gösteriyor. Bu füzeyi hız ve manevra açısından İskander'e benzetelim diyorum. Khinzal füzesini Ruslar bu füzeyi geliştirerek yaptılar. Havadan atılan 12 mach hıza çıkan bir füze.
2. Bora füzesi, İskander füzesi esas alınarak geliştirilmiş bir "quasi-balistik" füze. Yani balistik gibi davranan ama balistik olmayan, apogee irtifası 50-60 km olan bir füze. Pac3, 30 km nin üstünde işe yaramıyor. Thaad ise 70km nin üstündeki hedefler için. Hem Bora hem İskander füzesi bu arada uçuyor. İskander seyahatinin tamamını motorlarından aldığı güçle 6-7 mach hızla tamamlıyor. 30km altına inince çeşitli manevralar yaparak pac3 lere yem olmuyor. Sonra pac3 4mach hızda. Terminal safhada 6 machla gelen füzeyi  zor vurur.  ABD nin bu füzeyi durdurma imkanı yok şu anda. Öyle elini kolunu sallayıp ben geliyorum demiyor. Yerse vur beni bakalım diyor.
3. Bu füzeler mobil yani hareket halindeki rampalardan atılacağından yerleri hiç bir zaman belli olmayacak.
4. Donanma olmasın demiyorum. Büyük ve pahalı gemiye ihtiyaç yok diyorum. Tabiiki devlet denizaşırı güç projeksiyonu yapmak istemiyorsa. Bize 8- 12 adet Milgem korvet ve 16 adet yüksek hızlı hücumbot ile 8-12 adet kadar hava savunma Kabiliyeti olan İ-sınıfı fırkateyni yeter. 20 adet te reis sınıfı üstünün kaymağı olur.
5. Osmanlı örneği vermenize şaşırdım üstad. O günler de hasım gemileri batıran, zırhlı gemilerin üzerindeki dev uzun menzilli toplardı. Bugün koca 8-10000 tonluk destroyerleri batıracak, uçak gemisini devre dışı bırakacak olan, 450 tonluk yüksek hızlı bir hücumbottan atılan Atmaca füzesidir. Ya da kara konuşlu olan, deniz hedefini batırabilecek 500+km menzilli data güncellemeli Bora füzesidir. Teknoloji değişti. 21. Yüzyıldayız!
6. Küresel hedefimizin olması için önce 749milyar dolarlık ekonomiyi 2 trilyon dolara , en az 1.5 trilyonun üstüne dayamamız, kişi başı geliri 9100dolardan 25000dolarlara çıkarmamız lazım. Bunlar günün sonunda para işi. Rusya gibi uçsuz bucaksız gaz ve petrol yataklarımız yok bizim.
https://defence.pk/pdf/threads/turkeys-anti-ship-ballistic-missile-program-is-a-game-changer-in-e-med.638693/
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 16 Ocak 2020, 20:54:43
Alıntı yapılan: Yasar - 16 Ocak 2020, 20:39:09
@commander @serkan1976
Bence eğer geniş çapta denizaşırı/okyanus aşırı güç projeksiyonu düşünmüyorsak çok büyük bir donanma yerine, su üstündeki platformları en efektif şekilde su altına gömecek füzelere odaklanmamız gerekir derim.
Bora füzesini İskander ve Khinzal füzelerine daha çok benzeterek data güncellemesi ile hareketli hedefleri vuracak ve 800-1200 km menzilli hale getirirsek donanmayı büyütmeye gerek kalmaz. Terminal hızı 6 mach (İskander) ya da 12 mach (Khinzal) olan ve terminal safhada çeşitli manevra yapabilen bu tip bir füze korkunç bir silah olacaktır. Büyük gemiler, bilhassa TCG Anadolu yada tf2000 gibileri çok pahalı (milyar dolarlık) platform olduklarından, kaybı bizim gibi bir ülke için yıkım olur. Tanesi 1-1.5 milyon dolarlık 2 yada 3 adet Bora ile böyle büyük gemileri suyun altına rahatça gömersiniz. Þu anda ABD nin dahi İskander ve Khinzal füzesini durdurabileceği bir hss sistemi yok.
Bu füzelerden 1000 tanesi 1 milyar dolar , yani bir tf2000 eder.  Sicilya'nın doğusuna hiç bir düşman gemisi geçemez biz istemezsek. Hava dan uzun menzilli radarlarla bu menzil içindeki her Deniz ve kara birimini kontrol edebilir ve gerektiğinde hareketli silolardan vurabilirsiniz.

Bolca adet olarak lazım olan en az 20 adet Reis tipi denizaltı bence. Hele bir de taktik uzun menzilli seyir füzesi kabiliyeti kazandırırsak!!

Yani "su üstü platformlar yerine füze sistemlerine para yatırmalıyız" diyorsunuz... Ancak bizim 300km üzeri menzilli füze teknolojisi alma imkanımız uluslararası anlaşmalarla sınırlandırılmış durumda benim bildiğim... Biz kendimiz geliştirmeliyiz ve bunu yapabiliriz... Denizaltılara ağırlık vermeliyiz görüşünüze de sonuna kadar katılıyorum...Ama balistik füze atabilen denizaltılarına...
Sn Sekan1976,
Kendiniz yapıyorsanız kimse size 1000 km menzilli füze yapamazsın demiyor.
Ama o füze için ufak bir parçayı almaya kalktığınızda söylerseniz 1000 km lik füze için istiyorum diye, size vermeyebilirler.
Onun için şu an bazı şeyler kapalı kapılar ardından yürütülüyor. Bora füzesinin açıklanan menzili 280km. Ama açıklanmayan menzili 360+km tahmin ediliyor. Þu an da da Bora 2 data güncellemeli ve 500+ km menzilli olarak geliştiriliyor deniyor. Yani hareketli Deniz hedeflerini vurabilecek.

https://defence.pk/pdf/threads/turkeys-anti-ship-ballistic-missile-program-is-a-game-changer-in-e-med.638693/

Denizaltıdan atılacak balistik füze demedim. Taktik uzun menzilli seyir füzesi demiştim. Yani gezgin gibi. Þu anda nasıl harpoon ları atıyorsak denizaltıdan , gezgin tipi uzun menzilli seyir füzesi demiştim. Mesajı Paylaş

Galiba en doğrusu ; ülkenin siyasi hedefleri bir donanmanın nitelik ve niceliğini belirliyor diyebiliriz. Siz üstadların dediği gibi denizaşırı hedefleri olan bir ülke ile kendi karasuları dışında ekonomik-siyasi hedefleri olmayan bir ülkenin donanma yapılanması aynı değil...

Son Libya olaylarında görüyoruz ki Akdeniz'de enerji kaynakları çıkarma çalışmaları hızlandı bu bölgeden pay almak ve ekonomik menfaatlerimizi korumak için çok daha güçlü ve caydırıcı bir donanma şart...Çünkü bulunacak bir gaz veya petrol yatağı bizi sayın Yasar'ın ümit ettiği 2 trilyon dolarlık ekonomik hedefine ulaştırabilir...

Sayın Yasar'ın dikkat çektiği gibi daha etkili ve savunması zor füze sistemleri ; seyir füzesi atabilen denizaltılar şart... Ama yine kendisinin belirttiği gibi  sadece ve sadece " denizaşırı hedefleri olmayan bir ülke için" bu füze sistemleri ve hafif deniz platformları yeterli .

Ama deniz aşırı ekonomik-siyasi hedefleri olan bir ülke sayın Battlestar'ın belirttiği gibi  düşmanı ana karadan uzaklaştıracak , onları kendi karasularında baskılayacak bir donanma gerektiriyor. Bunun için de donanma suüstü gemilerimiz daha etkili öz savunma-tespit radar ve saldırı füzeleri taşıyabilecek büyüklükte  olmak zorunda...

Benim hayalim yine de 18 genel maksat fırkateyni+10 hava savunma  ve saldırı muhribi + korvet +hücumbot +Reis sınıfı kapasitesinde olan ayrıca gezgin atabilecek 18 denizaltı ... İnşallah gerçekleşir bu rüyam... Mesajı Paylaş



Arkadaşlar şimdi size öyle bir teori ile geleceğim ki yok ama diyeceksiniz ama başka bir yönden de ACABA diyeceksiniz.

Þimdi bu barbaros yarı ömür modernizesi ilk çıktığında denildi ki yav bu kadar atış kontrol radarını ne yapacağız ? Hadi bunlar varsa mar-d'yi ne yapacağız ? Bazıları dedi ki atış kontrol radarlarından biri top için ki saçmaydı bu şimdiye kadar görülüp duyulmamış birşey, bazıları'da birden fazla essm'le angajman için vs. dediler. Ki oda modern gemilerde bile görülmemiş bir uygulama kaldı ki niye 70 km menzilli mar değilde mar-d/hazar ? O zaman geriye tek bir ihtimal kalıyor.

Arkadaşlar hava savunma gemileri hava savunma amaçlı 3 çeşit radar kullanırlar. S band arama radarı, X takip radarı , Ku band veya X band atış kontrol radarı. Ha S band hedef takip edemezmi ? Eder ama eğer hedefinize uzun menzilde angaje olacaksanız, bir radarın o süreçte aramaya devam edip yeni hedefler bulması gerektir ki o yüzden takip işini daha hassas x band radar yapar. Atış kontrol radarındanda füzeyi midcourse a kadar güdümlemesi beklenir. İşte o yüzden işin içine mar-d/hazar giriyor olabilir. Bana göre durum şundan ibaret; Smart-s hedefleri tespit edecek , Mar-d takipe alıp hemen füze yollanacak ilk 40 km akr serisi atış kontrol radarlarıyla güdümlenecek kalan 60-65 kmde kendi aktif radar güdümü ile gidecek.

Þimdi burada 3 önemli soru var ?

1- Neden 100 Km ?
Çünkü elimizdeki tam aktif radar güdümlü orta menzilli füze 40 km menzilli (bknz: G-40) de ondan. Bu aslında bir güvenlik önlemi . Füzeyi ilk aşamada yarı aktif olarak gemideki x band radardan akr vasıtasıyla güdümlenme daha sonra kendi radarını açma üzerine ayarlı olacağından bu görece daha pasif olduğu tam aktif güdümde olmadığı alanı başka bir tam aktif güdümlü füze kapatmalı. E buda maks. 40 km menzilli olduğundan (Essm demeyin onun irtifası düşük.) Mecburen 40+60 =100 km menzill ediyor. Keza Mar-d/Hazar radarı'da buna uygun 100 km menzilli yapılmış. Yoksa zaten 150 km menzilli x band çafrad çfr'yi test etmişken maksimum kabiliyetten dolayı 100 km olduğunu sanmak yanlış bence.

2- 100 Km Yeterli Mi ?

Yeterli. Zaten Siper Blok 1'in daha çok uçaklara yönelik bir sistem olacağı söylenmişti. Zaten hava savunma gemilerinin birincil amacı filoları savaş uçaklarına karşı müdafaa etmektir. Balistik savunma ek bir görevdir. Keza balistik füze engellemek öyle her gemi konuşlu hava savunma füzesinin yapabileceği bir iş değildir.

Uçak vurmak için 100 km neden yeterlidir ? Çünkü havadan atılan anti gemi füzelerinden bir çoğunu atmak için 100 km menzile girmeniz lazım. Tabi uzun menzilli gemilere de atılabilen seyir füzeleri var (bknz: jsm/som-j vb.) ancak onlar aktif radar arayıcı başlık taşımayan gps/ins ve son aşamada iir güdümlü daha az tehlikeli ve aktif radar güdümlülerin yanında daha az korkmamız gereken füzeler.  O yüzden 100 km iş yapar bir menzil. Keza savaş gemilerinin en büyük rakibi anti gemi füzesi taşıyan savaş uçaklarıdır. Bunu en ilkel şekilleriyle ww2'den beri görüyoruz.

3- 16x vls bu tarz bir kabiliyet için yeterli mi ?

Yeterli değil. 8 uzun menzilli 32 g-40 veya 10 uzun 24 g-40 füzesi için kimse bu işe girmez. Görsellerden gördüğümüz öndeki ciws'i kaldırıp yerine vls koyma düşüncesi de yok . E bu nasıl olacak ?

Ya bu yapılacak maks. 100 km menzilli füzenin tıpkı essm gibi quad pack kabiliyeti varsa ? Arkadaşlar zaten gökdoğanda 65 km menzilli aktif radar var. G-40'da onun yakıt haznesi genişletilmiş versiyonu ve buna rağmen quadpack kabiliyeti olacak. Zaten olmasa essm yanında mantıksız olurdu. E o zaman boy olarakta Gökdoğan'la aynı. Gökdoğan sınıfı füzelerin boyu genelde 3.1-3.6 metre arasında değişiyor. Barbaroslardaki vls'ler en küçük boylu self defence modüller bile olsa 4.2 metre eder.

Kısaca anahtar nokta şu 60 cm -1 metrelik  quadpack özelliğini kaybetmeyecek şekilde  bir ekstra booster g-40 füzesini maks 90-100 km'ye çıkarabilir mi ?  Bence OLABİLİR. Hava-Hava füzeleri karadan atıldıklarında menzilleri 3 te 2 düşer (bknz mica bknz amraam) Yani g-40 çıplak haliyle sadece savaş uçağı irtifa ve hızına çıkartabilecek bir booster ile bile 120 km gider . Kaldı ki bize ondanda vasat bir booster lazım.


----------------------------------------------------

Eğer teorim doğru çıkar siper blok 1 maks 100 km menzilli quadpack özellikli bir füze olur ve Barbaros sınıfı 48 g-40 24 Siper'li stop gap hava savunma gemisine dönüştürülürse bu kafamdaki tüm soru işaretlerini giderir. Bu doğu akdenizde neye güvenildiğini, Tf-2000'in neden ağırdan alındığını vs. hep açıklar.

Tüm gemilerin vls modu tamamlanarak , 4 Barbaros Hava savunma harbi, 8 Perry Su üstü harbi, 4 milgem denizaltı savunma harbinden oluşan 4 filo kurulur ve yavuzlar ve buraklarda filo yedeği olarak kullanılırsa 2025'e kadar güzel stop-gap olur açıkcası. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Sn Battlestar, İlk Barbaros'un modernizasyonu bu sene sonu 2021 başı bitmiş olacak. 4 gemi 2023 e ancak hazır olur. Bu arada İ-sınıfı fırkateyn de bitmiş olacak.
Eğer ilk gemi bu sene sonu bitecekse, sizin yazdığınız da olacaksa, 100km lik VLS füzelerin de bu sene sonunda Barbaros'un ilk modernizeli gemisine takılmış olması gerekiyor. Bu kadar kısa sürede hazır olacaksa bu füze , Hisar-u da bu sene sonu hazır olur o zaman!
Barbaros'daki modernize seviyesine bakarsanız bu gemi bize İ-sınıfı fırkateyni pek aratmayacak sanki. Gemiye belli ölçüde "stealth" görünüm verecek yapısal değişiklik de veriliyor. Önde Gökdeniz arkada phalanx cwis, 2 x 8 atmaca, VLS, 127mm baş topu için yeni atış kontrol sistemi, elektronik harp süit'i yerli harp sistemleri vs derken bu gemiler bayağı bir güç çarpanı olacak. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 23 Şubat 2020, 13:53:56
Sn Battlestar, İlk Barbaros'un modernizasyonu bu sene sonu 2021 başı bitmiş olacak. 4 gemi 2023 e ancak hazır olur. Bu arada İ-sınıfı fırkateyn de bitmiş olacak.
Eğer ilk gemi bu sene sonu bitecekse, sizin yazdığınız da olacaksa, 100km lik VLS füzelerin de bu sene sonunda Barbaros'un ilk modernizeli gemisine takılmış olması gerekiyor. Bu kadar kısa sürede hazır olacaksa bu füze , Hisar-u da bu sene sonu hazır olur o zaman!
Barbaros'daki modernize seviyesine bakarsanız bu gemi bize İ-sınıfı fırkateyni pek aratmayacak sanki. Gemiye belli ölçüde "stealth" görünüm verecek yapısal değişiklik de veriliyor. Önde Gökdeniz arkada phalanx cwis, 2 x 8 atmaca, VLS, 127mm baş topu için yeni atış kontrol sistemi, elektronik harp süit'i yerli harp sistemleri vs derken bu gemiler bayağı bir güç çarpanı olacak.

İlk gemi 2022 şubatta bitecek.

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=2372&LangID=1 Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 23 Şubat 2020, 21:44:44
Alıntı yapılan: Yasar - 23 Şubat 2020, 13:53:56
Sn Battlestar, İlk Barbaros'un modernizasyonu bu sene sonu 2021 başı bitmiş olacak. 4 gemi 2023 e ancak hazır olur. Bu arada İ-sınıfı fırkateyn de bitmiş olacak.
Eğer ilk gemi bu sene sonu bitecekse, sizin yazdığınız da olacaksa, 100km lik VLS füzelerin de bu sene sonunda Barbaros'un ilk modernizeli gemisine takılmış olması gerekiyor. Bu kadar kısa sürede hazır olacaksa bu füze , Hisar-u da bu sene sonu hazır olur o zaman!
Barbaros'daki modernize seviyesine bakarsanız bu gemi bize İ-sınıfı fırkateyni pek aratmayacak sanki. Gemiye belli ölçüde "stealth" görünüm verecek yapısal değişiklik de veriliyor. Önde Gökdeniz arkada phalanx cwis, 2 x 8 atmaca, VLS, 127mm baş topu için yeni atış kontrol sistemi, elektronik harp süit'i yerli harp sistemleri vs derken bu gemiler bayağı bir güç çarpanı olacak.

İlk gemi 2022 şubatta bitecek.

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=2372&LangID=1
Evet ben Gabya'lardaki baş topu modernizasyonuyla karıştırdım.
Gabaylara 127mm baştopu için yeni atış kontrol sistemi modernizasyonu uygulanıyor. İlk gemi bu sene sonu teslim ediliyor.
Ayrıca Barbarosların sonuncusu 2025 de teslim olacakmış.
https://www.defenceturk.net/barbaros-sinifi-firkatenyler-icin-modernizasyon-sozlesmesi-imzalandi Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 24 Şubat 2020, 03:39:56
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 23 Şubat 2020, 21:44:44
Alıntı yapılan: Yasar - 23 Şubat 2020, 13:53:56
Sn Battlestar, İlk Barbaros'un modernizasyonu bu sene sonu 2021 başı bitmiş olacak. 4 gemi 2023 e ancak hazır olur. Bu arada İ-sınıfı fırkateyn de bitmiş olacak.
Eğer ilk gemi bu sene sonu bitecekse, sizin yazdığınız da olacaksa, 100km lik VLS füzelerin de bu sene sonunda Barbaros'un ilk modernizeli gemisine takılmış olması gerekiyor. Bu kadar kısa sürede hazır olacaksa bu füze , Hisar-u da bu sene sonu hazır olur o zaman!
Barbaros'daki modernize seviyesine bakarsanız bu gemi bize İ-sınıfı fırkateyni pek aratmayacak sanki. Gemiye belli ölçüde "stealth" görünüm verecek yapısal değişiklik de veriliyor. Önde Gökdeniz arkada phalanx cwis, 2 x 8 atmaca, VLS, 127mm baş topu için yeni atış kontrol sistemi, elektronik harp süit'i yerli harp sistemleri vs derken bu gemiler bayağı bir güç çarpanı olacak.

İlk gemi 2022 şubatta bitecek.

https://www.ssb.gov.tr/Website/contentList.aspx?PageID=2372&LangID=1
Evet ben Gabya'lardaki baş topu modernizasyonuyla karıştırdım.
Gabaylara 127mm baştopu için yeni atış kontrol sistemi modernizasyonu uygulanıyor. İlk gemi bu sene sonu teslim ediliyor.
Ayrıca Barbarosların sonuncusu 2025 de teslim olacakmış.
https://www.defenceturk.net/barbaros-sinifi-firkatenyler-icin-modernizasyon-sozlesmesi-imzalandi

Eğer siper blok 1 quadpack bir füze olursa çok iyi bir stop gap olur tüm tf-2000'ler gelene kadar. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Alıntı Yap"Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi"nde kullanacak ASELSAN üretimi AKR-D Atış Kontrol Radar Ailesi:

ASELSAN AKR-D Atış Kontrol Radar Ailesi; AKR-D Blok-A1, AKR-D Blok-A2, AKR-D Blok-B1 ve AKR-D Blok-B2 radar sistemlerinden meydana gelmektedir.
AKR-D Blok-A1, Ku Bant, 30km etkinlik menziline,
AKR-D Blok-A2, Ku Bant, 80km etkinlik menziline,
AKR-D Blok-B1, X+Ka Bant, 120km etkinlik menziline,
AKR-D Blok-B2, X+Ka Bant, X-Bant Aydınlatma, 120km etkinlik menziline sahiptir.
AKR-D, birlikte çalıştığı sensörlerden veya radar operatöründen aldığı ilk hedef bilgisine otomatik olarak yönlenerek hedefi arayan, hedefe kilitlenen ve hedefe ait iz bilgilerini 3-boyutlu olarak yüksek hassasiyette üreten bir radar sistemidir.

AKR-D, ilgili silah sisteminin atış kontrol yeteneklerini destekleyen gelişmiş elektronik korunma özelliklerine sahip, yüksek performanslı, tamamen milli bir sistemdir.

AKR-D Sistemi son teknoloji ürünü katı hal güç yükselteç modüllerini içeren Cassegrain yapıda, dual monopulse reflektör anten yapısında ve gelişmiş sayısal sinyal işleme birimlerine sahip bir radardır. Sistemde oluşabilecek arıza durumunda bile kısıtlı performansla (graceful degradation) çalışmaya devam edebilmektedir.

AKR-D RF yayın, pasif EO takip veya bunların birlikte çalıştığı takip modlarıyla farklı operasyonel ihtiyaçlara karşılık verebilmektedir.

AKR-D sistemi, ASELSAN tarafından sağlanacak ayrı bir kontrol konsolu üzerinden bağımsız olarak çalıştırılabileceği gibi gemide mevcut Arama Radarı veya Optik Sistemlere bağlanabilir, tamamen Savaş Yönetim Sistemi üzerinden kumanda edilebilir yapıdadır.
https://mobile.twitter.com/mavivatannet/status/1259800173947076608
Mesajı Paylaş
]

Barbaros modernizasyonu bitince bu gemiler donanmanın en güçlü ve etkin gemileri olacak.
Belki de İ-sınıfından dahi iyi!!?? Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz