F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17.4%)
EF-2000 Tranche3
39 (45.3%)
Rafale
11 (12.8%)
SU-35
12 (14%)
MİG-35
4 (4.7%)
SU-57
20 (23.3%)
JF-17 Block3
9 (10.5%)
FC-31
11 (12.8%)

Toplam Oy Verenler: 86

Ana yüklenici Amerikan Lockheed Martin'in yaptığı anlaşma ile TUSAÞ'tan sonra Alp Havacılık, Aselsan ve Kale Grubu da üretim sürecine girdi.

Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK) yeni nesil savaş uçağı F-35, 2014'ten itibaren teslim edilmeye başlanacak. Toplam 120 adetlik uçak için halen 2 milyar dolar seviyesindeki parça imalatı, ek işlerlerle birlikte 5.5 milyar dolara çıkıyor. Ana yüklenici Amerikan Lockheed Martin'in yaptığı anlaşma ile TUSAÞ'tan sonra Alp Havacılık, Aselsan ve Kale Grupları da imalat sürecine girdi. Türk Hava Kuvvetleri'ne 2014'te teslim edilecek olan ilk iki uçak, Florida'da kurulacak merkezde bir yıl boyunca önce Türk pilotların eğitimlerinde kullanılacak, daha sonra her yıl 10 uçak Türkiye'ye teslim edilecek.

25 yıllık ortaklık

9'uncu Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) düzenlenen törende konuşan Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Programı Genel Müdürü Tom Burbage, şunları söyledi: "Türkiye ile F-16 projesiyle başlayan 25 yıllık ortaklığımızı yeni bir boyuta taşıyoruz. Yeni Türk şirketlerinin de üretime katılmasıyla birlikte ülkeniz bir çok parçanın tek tedarikçisi durumuna gelecek. Türkiye'de imal edilecek parçalar arasında orta gövde, özel metal ve kompozit parçalar bulunuyor. Radara yakalanmayan, beşinci jenerasyon savaş uçağı F-35, uzmanlar tarafından son pilotlu savaş uçağı olarak adlandırılıyor."

2 milyar dolar ciro

Son insanlı savaş uçağı olarak gösterilen F-35'e İstanbul Tuzla'daki fabrikasında mekanik parça üretimi yapan Kale Havacılık, önümüzdeki 2 yıl içerisinde 100 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Kale Grubu Teknik ve Kimya Bölümü Başkanı Osman Okyay, "Bu son insanlı savaş uçağının bir parçası olmak gurur verici. Bugüne kadar 50 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2 yıl içinde 100 milyon dolar daha yatırım yaparak, istihdamımızı 150'den 1000'e çıkaracağız. 15 yılda 2 milyar dolar ciro yapmayı planlıyoruz" dedi.

400 milyar dolar bütçe

2003 yılından beri bu alanda yatırımlarına devam ettiklerini söyleyen Osman Okyay, şöyle konuştu: "Bu sektör hata affetmeyen bir sektör. Özellikle geç teslimat çok riskli. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. Bu projede yer alan ilk Türk kuruluşuyuz. Son insansız savaş uçağı 40 yıl daha üretilir. Sonra her şeyin insansız olacağı tahmin ediliyor. Bu projenin başlangıç bütçesi 400 milyar dolar."

Sikorsky: Birlikte helikopter tasarlayalım

Dünyanın önde gelen helikopter üreticilerinden Sikorsky, Türkiye'ye birlikte tek ve çift motorlu helikopter tasarlama ve imalat teklifinde bulundu. Sikorsky'nin Başkanı Stepen B. Estill, pazarda gelecek 20 yılda bu tipte 12 bin helikopter ihtiyacının olduğuna dikkat Çekerek "Türkiye'de helikopter alt yapısını ve sanayisi yeni ihale ve üretim ile hızla gelişiyor. Yerli üretim oranları gayet iyi. Sikorsky olarak helikopter ihalesinde önerilerimizden biri de beraber tasarım ve imalat" dedi.

Hedefte günde bir uçak üretmek var

Projede birçok Türk firması bulunduğunun altını çizen Osman Okyay, şu bilgileri verdi: "Biz uçağın gövde, kanat ve motor parçalarında varız. Þu ana kadar 3 bin adet sipariş var. 5 yılda toplam 400 uçak üretilecek. Hızlı üretime geçildikten sonra günde 1 uçak üretme hedefleri var. Bu hedefe ulaşmak için de gerekli çalışmalar yapılıyor. Yeni üretim tesislerine yatırımlar yapılıyor. Bu uçağın yapımında bir çok ülke var. Herkez bu projede yer almak istiyor."

Boeing: Türkiye'de 1.2 milyar dolarlık iş yaptık

IDEF Fuarı sırasında Türk gazetecilere açıklama yapan Uluslararası İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joe McAndrew, 44 yılda Türkiye'de 1.2 milyar dolarlık üretim yaptıklarını açıkladı. Þu an gündemdeki en önemli projenin havadan erken uyarı ve kontrol uçağı projesi (HEİK) "Barış Kartalı" olduğunu söyleyen McAndrew, "Projeye Türkiye'den sonra giren Güney Kore, Türk teknolojisi kullanacak. Aralarında 20'si KOBİ, 40'a yakın şirkete iş veriyoruz" dedi. Uçakların teslimatlarında 3 yıl gecikilmesi nedeniyle Boeing ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) arasında tazminat konusunda görüşmeler sürüyor. McAndrew, teslimat için testlerin sürdüğünü, tazminatın resmi olarak yapılacak teslimat sonrasında konuşulacağını söyledi.

En hafif sırt jammer'ı Türkiye'de üretildi

Türkiye'de son dönemlerde satışı hızla artan jammerlardan Türkiye'de üretim yapan Microdis firması Savunma Sistemleri Koordinatörü Birol Tekince, şu bilgileri verdi: "Çin'den Türkiye'ye gelen ürünlere büyük ilgi var. Özellikle ABD ve Avrupa'da bu cihazların sivil kullanımına ilişkin ağır yaptırımlar var. Bu cihazların fiyatları 30 bin dolardan başlıyor ve isteğe göre değişiyor. Sırt jammerların da ise dünyadaki en hafif ürün bizde. Sırt jammerlarının ağırlığı 15-30 kilogram arasında değişir. Bizdeki ürünün ağırlığı ise 5.7 kilogram."

Güneydoğu için insansız uçan 430 gramlık 'Eşek Arısı' önerisi

Amerikan Ordusu'nun siparişiyle hayata geçen, sadece 430 gram ağırlığındaki mikro insansız hava aracı WASP III (Eşek Arısı) IDEF Fuarı'nda tanıtıldı. Aerovironment Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı İlker Bayraktar, üç farklı model olarak tasarlayıp imal ettikleri pilotsuz uçaklardan 15 bin adete yakın sipariş aldıklarını açıkladı. Günde 45 pilotsuz uçak ürettiklerini söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu: "Özel sistemler sayesinde elden atılan bu uçaklar, Afganistan'dan Irak'a dünyanın dört bir tarafından başarıyla uçuyor. Pilotsuz uçakların sağladıkları istihbarat sayesinde yüzlerce asker hayatta kalıyor. Uçaklarımız Güneydoğu'da yapılan operasyonlarda başarıyla kullanılabilir. Ağırlıkları 430 gramdan başlayıp 2.5 kilograma kadar çıkan pilotsuz uçaklar, havada 2 saate kadar kalabiliyor ve yere görüntü ve istihbarat aktarabiliyor."

http://www.airporthaber.com/v3/readnews.php?newid=13258






http://www.savunmasanayi.net/f-35in-getirisi-55-milyar-dolar/f-35in-getirisi-55-milyar-dolar/ Mesajı Paylaş

Avustralya Savunma Bakanlığı, gelecek 20 yılın askeri porjelerini kapsayan planlamalarını yeni düzenlenen Beyaz Kitap ile kamuoyuna açık olarak yayınladı.

Maliyeti 50 milyar doları aşan ve 2010 – 2030 dönemini kapsayan askeri projelerin arasında yer alan F-35 alımına yönelik oldukça pozitif yorumlar dikkatlerden kaçmamakta.

Avustralya Savunma Bakanlığı bürokratlarının kaleme aldığı Beyaz Kitap'ın yazarlarının yorumunda, Avustralya için 2030 yılına kadar beşinci nesil savaş uçağı alternatifinin sadece F-35 olduğu, zira 20 yıl boyunca F-35'ten daha üstün bir uçak olmayacağı iddia edildi.
Yapılan yorumda, F-35'in stealth özelliği ve modern aviyoniği ile her türlü tehdite cevap verebilecek bir uçak olacağı dile getirildi.

Avustralya, 100 adet F-35A (CTOL) tipi taarruz uçağı tedarik etmeyi planlıyor.
Bu uçaklar, F/A-18A/B Hornet'lerin yerine geçerek F/A-18F Super Hornet uçaklarını tamamlayacaklardır.

Avustralya'nın savunmaya önem vermesi ve bu telaşın arkasında yatan ana motifin, askeri uzmanların hazırladığı bir strateji raporundan kaynaklandığını sizlere geçtiğimiz sayımızdaki ilgili bir haberde duyurmuştuk.

Söz konusu stratejik rapora göre, en erken 10 yıl, en geç 20 yıl içinde, Pasifik bölgesinde Çin kaynaklı bir sıcak savaşın cereyan edeceği öngörülmekte.

Mesajı Paylaş

Çin'li ve Türk Hackerlerin  F-35 İçin 1" terabaytlık  Bilgi Çaldığı iddaa ediliyor ne kadar doğru sizce ? ::) :-* Mesajı Paylaş

ABD Senatosundan F-35 Onayı

23 Ekim 2009 Cuma 10:03
ABD Senatosu'nun alternatif motor üretimine onay vermesi, TUSAÞ Motor Sanayi (TEI) için de önem taşıyor.

ABD Senatosu, F-35 müşterek taarruz uçağının motorunun, General Electric Co. ile Rolls-Royce Grup tarafından üretilmesine onay verdi.

TEI, F-35 uçaklarında kullanılacak motorun önemli parçası olan ve en gelişmiş jet motoru üretim teknolojisini gerektiren ''blisk spool'' parçalarının üretimini gerçekleştirecek.

Böyle bir anlaşma, 240 Türk havacılık tasarım mühendisine iş olanağı da sağlayacak.

Türkiye'nin ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan en son nesil bir savaş uçağı projesi.

Türkiye, elindeki F-16'ları, belirli bir süreç içinde F-35 ile takviye edip değiştirecek.

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=212223 Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

İşimiz senatoya kaldıysa...Neyseki çıkmış onay.

  F-16'ları F-35'ler ile degistiriyoruz...Ama F-4'lerin yerini kimse dolduramıyacak gibi görünüyor.Yeni nesil uçaklardan hiçbiri onun kadar bombardıman yeteneği yok.Þu sukhoi'lerde biraz var bombardıman yeteneği.Ama onlarda bombardıman konusunda amerikan teknolojisinin eline su dökemez gibime geliyor...Bakalım nolacak ilerde...
Mesajı Paylaş

F-35ler F-4lerin yerine geliyor zaten, F-16ların değil. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

yani ilerde f-16 ların yerine başka bir uçakmı düşünülcek. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 23 Ekim 2009, 20:45:19
F-35ler F-4lerin yerine geliyor zaten, F-16ların değil.

Alıntı YapTürkiye, elindkei F-16'ları, belirli bir süreç içinde F-35 ile takviye edip değiştirecek.
Mesajı Paylaş


Haber sitesi haberi yanlış yazmış. F-35'ler F-4'lerin yerine alınıyorlar, ki Phantomların çoğu zaten emekliye ayrıldı. Bir bölümü de F-35'ler gelene kadar kullanılmak üzere modernize edildiler (F-4 2020 Terminatör).

F-16 uçakları ise CCIP ile uzun daha yıllar kullanılacaklar. Gelecek için insansız uçaklara daha fazla ağırlık verilmesi düşünüyor. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: sky_warrior - 23 Ekim 2009, 20:16:03
İşimiz senatoya kaldıysa...Neyseki çıkmış onay.

  F-16'ları F-35'ler ile degistiriyoruz...Ama F-4'lerin yerini kimse dolduramıyacak gibi görünüyor.Yeni nesil uçaklardan hiçbiri onun kadar bombardıman yeteneği yok.Þu sukhoi'lerde biraz var bombardıman yeteneği.Ama onlarda bombardıman konusunda amerikan teknolojisinin eline su dökemez gibime geliyor...Bakalım nolacak ilerde...




Aradaki teknolojik farklarıda  geçtim, bu konulara hakim olan insanların f-35'lerin daha çok hava-kara yönünün daha iyi olduğu belirtiyorken,  f-35'in bombardıman konusunda f-4'ün yerini tutamayacağına nasıl kanaat getirdiniz ?



Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz