F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17.6%)
EF-2000 Tranche3
39 (45.9%)
Rafale
11 (12.9%)
SU-35
12 (14.1%)
MİG-35
4 (4.7%)
SU-57
20 (23.5%)
JF-17 Block3
9 (10.6%)
FC-31
10 (11.8%)

Toplam Oy Verenler: 85

Alıntı YapTAH Savunma

@TAHSAVUNMA

Kaynaklar ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin atışılı S-400 testinin ardından Türk Hava Kuvvetleri için üretilmiş olan 6 adet F-35A savaş uçaklarının Yunanistan'a devredilebileceğini ve acil teslimat kapsamında 2020 bitmeden Yunanistan'a teslim edilebileceğini iddia etti.

https://twitter.com/TAHSAVUNMA/status/1321408188961443845
Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#2921
Alıntı yapılan: SKYWOLF - 28 Ekim 2020, 14:34:52
Alıntı YapTAH Savunma

@TAHSAVUNMA

Kaynaklar ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin atışılı S-400 testinin ardından Türk Hava Kuvvetleri için üretilmiş olan 6 adet F-35A savaş uçaklarının Yunanistan'a devredilebileceğini ve acil teslimat kapsamında 2020 bitmeden Yunanistan'a teslim edilebileceğini iddia etti.

https://twitter.com/TAHSAVUNMA/status/1321408188961443845
Bunu paylaşan kaynak için "Fake News"  yapan bir kaynak olarak bahsediliyor. Hatta toplam 20 adet f35A olarak geçilmiş.  (Defencehub)
Ben doğru olacağına imkan vermiyorum. Ama Biden yönetimi kararıyla olabilir. Olursa da bu bize SU57 alımı kapısını açar. Mesajı Paylaş

F-35 gelse bile , F-35 bizim son yabancı muharip uçağımız olacak... Bu 2+2=4 kadar açık bir bilgi....

Madem ki milli savunma politikamız bu , madem ki silah satışı hep başımızın üstünde Demokles'in kılıcı gibi sallanacak ;bunu hızlandıracak radikal adımlar atmamız lazım...
Mesajı Paylaş

Evet Yunanistan 20adet F35 savaş uçağı alacağı söyleniyor hatta bu alımda bize verilmeyen 6uçağında Yunanistan'a verilmesi söz konusu iş ciddi gibi

Kabul edin artık abd bu uçağı 2ila 5sene daha vermiyecek belkide hiç vermiyecek azcık gururlu olalım alt tarafı uçak

Su 57 ve j20'de stealth olarak derin darbe görevini üstlenebilir. Kendimizi aciz ve çaresiz görmeyelim Mesajı Paylaş

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Lockheed Martin F-35 Lightning II savaş uçağı tedariki ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi talepte bulundu.

Bloomberg tarafından edinilen bilgiye göre ABD Dışişleri Bakanlığı; Birleşik Arap Emirlikleri'ne 10.4 milyar ABD Doları bedel ile 50 adet F-35 Lightning II satışını desteklediğini içeren bildirimi, geçtiğimiz saatlerde Kongre'ye sundu.



Hatırlanacağı üzere İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz aylarda ABD'nin arabuluculuğu ile dostluk anlaşması imzalamışlardı. Söz konusu anlaşmanın hemen akabinde Birleşik Arap Emirlikleri, F-35 tedariki ile ilgili olarak ABD'ye resmi talepte bulunmuştu.

İsrail tarafından ilk başta bu satışa karşı çıkılsa da 23 Ekim Cuma günü yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik "belirli silah sistemlerinin" satışına karşı çıkmayacağını belirtmişti.

Washington yönetimi; Orta Doğu'da, İsrail'in "niteliksel askeri üstünlüğünü" koruma ilkesi sebebi ile yıllar boyunca İsrail'in niteliksel askeri üstünlüğünü geri plana atabilecek askeri satışlardan kaçındı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde F-35 bulunmamasına rağmen İsrail'in F-35 uçaklarını teslim almaya başlaması, bu politikanın bir sonucu olarak gösterildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin tedarik etmeyi planladığı F-35'lerin, klasik iniş/kalkış konfigürasyonundaki F-35A olduğu tahmin ediliyor.

https://www.savunmasanayist.com/baeye-10-4-milyar-abd-dolari-bedel-ile-50-adet-f-35/ Mesajı Paylaş

Yunanistan, Yunan Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına binaen Lockheed Martin F-35 Lightning II savaş uçağı tedariki için Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi talepte bulundu.

Yunan basınına göre; Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Lockheed Martin ana yükleniciliğinde geliştirilen 5'inci Nesil Savaş Uçağı F-35 Lightning II tedariki için Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi talepte bulundu. Edinilen bilgiye göre; Yunanistan, ilk etapta Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve ambargo sebebi ile teslimatı gerçekleştirilmeyen 6 adet F-35A uçağına talip. Yunanistan, 6 adetlik tedarikin gerçekleşmesi durumunda, 18 adet F-35A daha tedarik etmeyi planlıyor.



Yunan kaynaklarına göre; ABD ile Yunanistan'ın anlaşmasına müteakiben Yunan Hava Kuvvetleri'ne yönelik ilk F-35 teslimatı, eğitim faaliyetlerinin ardından 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilebilir.

Öte yandan Yunanistan Hava kuvvetleri, Fransa ile imzalanan anlaşma kapsamında 18 adet de Rafale tipi savaş uçağı tedarik edecek.

https://www.savunmasanayist.com/yunanistandan-resmi-f-35-talebi/
Mesajı Paylaş

Durun bakalım kazık fiyata sırada 18 adet Rafael uçakları var. F16 modernizasyonun parasıda daha henüz ödenmedi.

Yunan ekonomi devi biraz sabırla beklesin. Mesajı Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da BAE'ye F-35 satışına karşı önemli bir koalisyon oluştu.



ABD'nin New Jersey Senatörü Demokrat Bob Menendez, Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul ve Connecticut Senatörü Demokrat Chris Murphy, BAE'ye F-35 dahil 23 milyar doları aşkın 4 paket silah satışını içeren Dışişleri Bakanlığı onayına karşı 4 Ret Karar Tasarısı sundu.

Senatörler, tasarılarda 1976'da çıkarılan Silah İhracat Kontrol Yasasını gerekçe göstererek BAE'ye ikisi F-35A savaş uçağı ve MQ-9B Reaper Silahlı İnsansız Hava Araçları ile bu sistemlere ilişkin ekipman için, diğer ikisi de havadan-havaya ve havadan-karaya gelişmiş füze mühimmatı için Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen satış onaylarını reddetti.

Tasarıların birinde 018'de Kongre'ye tebliğ edilen 490 milyon dolarlık mühimmat satışının da reddedildiği belirtildi.
Menendez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu tasarıyı Kongre'nin ABD'nin silah satışları üzerinde mutlak yetkisinin bulunduğunu ortaya koymak için sunduğunu belirtti.

Bu konuda Trump yönetimini uyardığını vurgulayan Menendez, "Bu satışların ABD ve İsrail'in ulusal güvenliği ve menfaatlerini nasıl etkileyeceğine ilişkin çok sayıda önemli kaygılar var" ifadelerini kullandı.

Senatör Murphy ise Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki normalleşmeyi desteklediğini ancak bu anlaşmanın ABD'nin bölgede silah yarışına neden olacak şekilde silah tedarik etme koşulunun içermediğini kaydetti.

BAE'nin ABD için önemli bir ortak olduğunu belirten Murphy, "Ancak onların son zamanlardaki bazı davranışları bu silahlarla uluslararası hukuk ve ABD kanunlarını ihlal edebileceklerini gösterdi. BAE, daha önce satış anlaşmalarını ihlal etmiş ve ABD'nin silahlarının militan grupların eline geçmesine neden olmuştu ve Libya ile Yemen'de uluslararası hukuka uymadılar" ifadelerine yer verdi.

1976'da çıkarılan Silah İhracat Kontrol Yasası, Kongre üyelerinde teklif edilen silah satışlarını reddetme hakkı veriyor.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senato Silah Kuvvetler Komiteleri, bir silah satışını sözlü veya yazılı olarak durdurabilir.

Geçen haftalarda, ABD'nin New York temsilcisi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Eliot Engel ile 11 temsilci, BAE'ye F-35 uçaklarının satışını engellemek için yasa tasarısı sunmuştu.

https://tr.sputniknews.com/savunma/202011191043257240-abd-senatosuna-baeye-f-35-satisina-karsi-4-ayri-tasari/ Mesajı Paylaş



Þimdi arkadaşlar gerek medya, gerekse de savunma çevrelerinde F-35'e alternatif bir uçak arayışı var.  Ancak kimse F-35'in tam olarak nasıl bir uçak olduğuna dair tam bir fikri yok. Kabul edelim çoğumuz için F-35 demek stealth olarak 4.5 nesil ve altına amraam atmak veya lhd'den kalkan savaş uçağı demek. Ama bunlar bu uçağın potansiyelinin sadece bir kaç derecesidir. Bende bu yazıda biraz F-35 aslında nedir, ne değildir, alamamakla neler kaybettik, bunları farklı bir pencereden anlatacağım.


Arkadaşlar F-35 dünyanın en gelişmiş SALDIRI uçağıdır. F-22 dahil bu uçağın yerini tutamaz. Sınıflandırmak gerekirse esasen       F-16'nın değilde F-16 Blok 50'nin veliahtıdır. Çünkü F-16 esasen bir avcı uçağı olarak tasarlanmıştır.  Blok 50 sonrası tam anlamıyla bir kara saldırı uçağı olmuştur. Ha mesela F-22 için direkt olarak F-15 Eagle ardılı diyebiliriz. F-15 Strike Eagle'ın ise henüz halefi yoktur. Bir gün F-22 kara saldırıları için özelleştirilirse o olabilir. F-35 aslında gözünüze tombul çirkin ve hantal gelebilir. Hele birde F-22 ile karşılaştırırsanız. Ancak bu meret tam bir saldırı canavarıdır. Taaruz gücünün eş değeri kendi sınıfında yoktur.  Of hocam ne abarttınız ya diyebilirsiniz. Ancak duyacaklarınıza hazır olunuz.

Modern savaş uçakları bir yap boz gibidir. Çeşitli alt sistemleri ve görev podları olmadan potansiyellerindeki güç çarpanına ulaşamazlar. Mesela bir F-16'yı ele alalım. AN/ALQ-184 veya Spews elektronik jammer kendini koruma podu olmadan Hava-hava muharebelerinde bvr'lere karşı işi zordur. AN/ALQ-131 ed/et podu olmadan kara hedeflerine saldırırken yarımdır. Karıştırma desteğini sunamaz. Diğer yandan seyrüsefer ve hedefleme podları olmadan güdümlü mühimmatlarını kullanamaz. Datalink podları olmadan laçin ve spice gibi tv/eo güdümlü uzun menzilli mühimmatlarını kullanamaz.Yine cft'leri olmadan harekaat yarı çapı düşüktür.

F-35'in farkı ise şudur, bu yukarıda saydığım tüm podları standart olarak bünyesinde eots, eodas, mald vb. alt sistemler vasıtasıyla bulundurur. Ek olarak taşımaz. Bu haliyle bile 8200 kg gibi F-4'e eşdeğer silah yükünü 1239 km gibi çok tatmin edici bir menzile taşıyabiliyor. Bitiyor mu bitmiyor, ayrıca bünyesinde apg-81 gibi muhteşem bir aesa radarına sahip, diğer yandan Block60 dışında dahili bulamayacağınız irst sisteminde devrim yapan eodas sistemine sahip. Bu sistemde tek bir flir yok uçağın her tarafında ve çok uzun menzilde görev yapabilen bir 360 derece ir sistemi varki bu sistem hem her yöndeki hava hedeflerini hemde yer hedeflerini tarıyor.

Bitti mi hayır, aynı zamanda uçak şu an dünyanın yüzde 99.9'unun tespit edemeyeceği stealth bir yapıya sahip ve üstüne üstlük bu yukarı da saydığım tüm alt sistemlerden gelen + uydulardan + diğer platformlardan + awacslardan gelen bilgileri anlık alan birleştiren ve pilotun önüne bir veri olarak sunan bir sensör füzyona sahiptir. Hani stealth olmasa bile sizi, siz onu görmeden önce bulur ve vurur. Üstüne üstlük kısa kalkış ve dikey iniş versiyonu ile uçak gemisi versiyonu da var.  E daha ne olsun.

Nükleer füze gibi meret aynısından elinde olsa bile karşındakini önleyemiyorsun. Sensör füzyonu bir kenara bünyesinde standart taşıdığı sensörleri ve yakıt kapasitesini f-16'ya taksan bomba koymaya yer kalmıyor. E adamlar boşuna 190 kn F-135 takmamışlar. O yüzden F-35'i direkt olarak karşılayacak bir rakip yok şu an. Alternatifsiz. F-22 bile tam olarak karşılamıyor, şu an f-22 serbest düşüm bomba ve ins/gps güdümlü jdam, sdb dışında hava-kara mühimmatı kullanamıyor çünkü gerekli hedefleme ve seyrüsefer sistemlerine sahip değil. Ha takar podu atar ama o zamanda stealth kabiliyete bir elveda der.

O yüzden bizim için şu an F-35'in en iyi altenatifi Milli Muharip Uçak yani MMU'dur.



Hani bunu da hava civa olsun milli duyar kasayım diye söylemiyorum. Çünkü MMU tam bir F-15 Strike Eagle halefi. Tasarımına bakarsanızda benzerlik var. Belkide tasarımcılar ondan yola çıkmış olabilir. Bu yüzden aynı fikirden yola çıktıklarından F-22 ile de benzerlikleri var.

Ama konsept olarak MMU , F-22'den de farklı bir uçaktır. Ne F-35 gibi hava kara odaklı , ne F-22 gibi hava-hava odaklı. Bir kere F-35'den daha büyük , çift motorlu, daha geniş gövde içi istasyona sahip. Manevra ve hız olarak ve toplam motor gücü olarak daha iyi. F-22'ye göre de standart dahili elektro optik hedefleme sistemi , irst , eo/ir datalink sistemi taşımasıyla öne çıkan bir uçak olacaktır. 

Tabi birde şu kısım var. MMU son haliyle ne f-22 kadar iyi itki/ağırlık, tırmanma ve manevra kabiliyetine nede F-35 kadar çok sayıda dahili alt sistem ve yetkin bir sensör füzyonuna sahip olacak. Ancak yinede bunların hepsini iş görecek kadar yapacak. Buda MMU'yu tasarım olarak F-15SE 'ye benzese bile işlev ve kabiliyet olarak F-16'ya çeviriyor. Ne dünyanın en iyi avcısıdır nede en iyi saldırı uçağıdır ama herşeyi gerektiği kadar yapar. E zaten F-16'lar yerine geliştiriliyor. Gayet normal.

Sonuç olarak şu an F-35'e yanıt verebilecek F-35'den başka bir uçak yoktur. En mantıklısı MMU'ya ağırlık vermek , F-35'e farklı yollarla bir karşı güç çarpanı oluşturmak ne biliyim stealth gemiden kalkabilen siha'dır. Nükleer balistik füzedir vb. Ha mesela hava kuvvetlerinin aesa radarsız ve modern uçak ihtiyacı kapsamlı bir özgür modernizesi ile kapatılabilir.

O yüzden parayı yunan rafale aldı diye sağa sola çarçur etmek yerine MMU'ya kanalize edip buna F-16 üzerine geliştirilecek yerli çözümlerle karşılık vermek en mantıklısı yoksa nihai çözüm olan MMU asla nihayetlenmez.
Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


#2929
MMU tabii ki yapalim bu bizlerin olmazsa olmazi olmali.  Gap filler alinmasi gerekirse de MMUher zaman oncelikliolmaktan vazgecilmemeli." Gap filler, gereklimi, degilmi onu konun uzmanlarina birakiyorum .

Ancak kisisel gorusum hasmimiz hava kuvetlerini hizli adimlar ile guc dengesini kendi lehine cevirmekte adimlar atmakta iken,bizlerin de hasmimizin gerisinde nitelik ve nicelik olarak kalmamak icin dengeleyici bir takim adimlar atmamizin zaruri oldugunu dusunuyorum.

" Yegane dilegim. MMU projesinin Altay projesinde oldugu gibi,  yilan hikayesine donusmemesi ." Yillar sonra elimize o gunun sartlarini pek karsilayamayacak bir MMU prototipine talim olmayalim" Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz