F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17.4%)
EF-2000 Tranche3
39 (45.3%)
Rafale
11 (12.8%)
SU-35
12 (14%)
MİG-35
4 (4.7%)
SU-57
20 (23.3%)
JF-17 Block3
9 (10.5%)
FC-31
11 (12.8%)

Toplam Oy Verenler: 86

#340
Japonya F-35′e göz dikti

Japonya Savunma Bakanlığı, Hava Özsavunma Kuvvetleri'nin ihtiyacı kapsamında temin edilecek yeni uçaklar için gözünü F-35 Müşterek Taarruz Uçağı'na çevirdi.

Daha önce F-35'in yeterli olmadığını düşünen ve F-22 satın almak konusunda uzun süre ABD'ye talepte bukunan Japonya, hem F-15 Silent Eagle çözümünden hem de daha fazla miktarda F-2 tedariğinden resmen vazgeçme sinyalleri vererek, filolarına dahil etmek istedikleri yeni uçakların F-35 Müşterek Taarruz Uçağı olmasına yönelik isteklerini duyurdu.

Çin'in F-15 muadili kendi muharebe uçaklarını üretmesi ve yine kendi bünyesinde geliştirip üreteceği bir yeni nesil uçağın hazırlıklarında olması, Japonya üzerinde baskı unsuru oluşturuyor. Japonya'nın mevcut F-15 uçakları ise 2020′li yılların baiında emekli olacak. 2012 bütçesiyle finanse edilmeye başlanacak olan tedarik programı için düşünülen ilk çözüm Japonya Hava Özsavunma Kuvvetleri envanterinde bulunan F-15'lerden daha gelişmiş olan F-15SE çözümü ile birlikte daha fazla F-2 alımı düşüncesi idi ancak bu düşünce resmen terkedildi. F-2′nin hem kabiliyet hem de maliyetler açısından iç açıcı olmadığını deklare eden bakanlık, daha önceleri F-22 talebinde bulunurken belirtilen 50 rakamından da caymış görünerek F-35'lerden 40 adetlik bir filo kurulabileceğini belirtti.

Savunma Bakanlığı, sadece F-35'in değerlendirilmesi ve araştırması için çalışacak komisyona ve sürdürülecek programa 2011 bütçesinden yaklaşık 8.3 milyon USD (¥680 Milyon Japon Yeni) talebinde bulundu.

http://www.savunmasanayi.net/japonya-f-35e-goz-dikti/japonya-f-35e-goz-dikti/ Mesajı Paylaş
∂ιzℓєяιмιη üzєяιη∂є уαşαмαктαηѕα αуαкℓαяιмιη üzєяιη∂є öℓмєуι тєя¢ιн є∂єяιм

¢нє

ABD Deniz Piyadeleri Alayı (USMC)'ndan yapılan açıklamaya göre USMC planlananın aksine, sadece F-35B tedarik etmek yerine F-35C üzerinde de karar kılarak iki değişik versiyon F-35 almaya karar verdi.

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programının üç versiyonundan en komplikelisi olan kısa kalkış/dikey iniş (STOVL) özellikli F-35B tipi, projenin başından beri hem gecikitirici, hemde maliyeti artırıcı JSF modeliydi ve öncel olarak USMC yanında İtalyan ve İngiliz Hava Kuvvetleri için geliştiriliyordu.

F-35B'in dikey inişini sağlayabilen, kokpitin gerisinde, gövde üstünde yer alan 50 inç çapındaki (1,25 m) "lift fan" tipi türbin, uçağın diger versiyonlardan daha komplike olmasına yol açan unsurlardan en önemlisiydi ve en son İngiltere F-35B projesine tamamen sırtını dönmüştü . Bunun yerine İngiltere sadece ABD Deniz Kuvvetleri (USN) Havacıları için geliştirilen uçak gemisi konuşlu F-35C'ye yöneldi.

İngilizlerden sonra USMC'nin aldığı son karar, F-35B konusunda bir şeylerin planlandığı gibi gitmediğinin açık bir göstergesi. USMC, ilk F-35B uçaklarını önceki senelerde 2012 yılında hizmete sokmayı planlıyordu. Bunun teknik sorunlardan dolayı artık kesinlikle mümkün olmayacağını gören USMC, gerek USN ile standardizasyon ve uyum sağlamak açısından, gerekse F-35 uçağına geç sahip olmak istememesinden dolayı F-35C alımına karar verdi.

ABD Deniz Kuvvetleri USN, orta/uzun vadede uçak gemilerinde konuşlandırılmak üzere beş F-35C filosu tesis etmek ve her filoyu 80 uçakla donatarak, toplamda 400 adet F-35A uçağına sahip olmak ve bunları muharip hava gücünün belkemiğini oluşturan F/A-18E/F Super Hornet uçakları ile kullanmayı planlıyor.

USMC'nin kabaca son 20 yılda ele aldığı üç önemli stratejik proje bulunuyordu. Bunlardan ilki yeni nesil yüksek ateş ve hareket kabiliyetli Amfibi Zırhlı Muharebe Aracıydı ki kısa bir süre önce bu üzerinde yıllardır çalışılan dev proje bir kalemde peyderpey iptal edildi.

İkinci proje ise V-22 Osprey tipi çift tilt rotorlu dikey iniş/kalkış (VTOL) ve kısa kalkış/kısa iniş (STOL) kabiliyetli, yarı helikopter, yarı turboprop projesiydi ve büyük start sorunları ve zorluklar eşliğinde bu pahalı proje de hayata geçirildi.

Üçüncü stratejik projeyse F-35B STOVL konseptiydiki son gelinen nokta yukarıdaki haberden de anlaşılacağı gibi, projenin beklendiği şekilde gelişmemesi ve USMC'nin kısmen F-35C konseptine yönelmesi şeklinde oldu. F-35B'nin USMC nezdinde, halen kullanımda olan, dikey kalkış/iniş (VTOL) kabiliyetine sahip AV-8B Harrier II uçağının yerine geçmesi planlanıyordu
http://www.savunmasanayi.net/usmcden-f-35c-siparisif-35bye-darbe/usmcden-f-35c-siparisif-35bye-darbe/ Mesajı Paylaş
∂ιzℓєяιмιη üzєяιη∂є уαşαмαктαηѕα αуαкℓαяιмιη üzєяιη∂є öℓмєуι тєя¢ιн є∂єяιм

¢нє

tusunamide  çok sayıda  f-2  uçakları  hasar gördü  , 1 askeri havaalanları kullanılamaz duruma  geldi   en iyimser  ihtimalle  düşündüğümüzde  1 uçak filosu  tusunaminin azizliğine  uğradı  bazı uçakları  şehir içlerine kadar sürüklendi yani  japon hava kuvvetlerinin  envanterindeki uçak miktarı azaldı  , çin ise teknolojisini ilerletmeye devam ediyor  buda japonları tedirgin ediyor yani japonların  f-35 istemeleri hiçte sürpriz olmadı . Mesajı Paylaş

Lockheed Martin yöneticisi Stephen O'Bryan, 7 milyar dolarlık yatırım ile F-35'in 400 parçasını Türkiye'de TAI ile ortak üreteceklerini söyledi.

ABD merkezli Lockheed Martin F-35 uçaklarının sırt kısmındaki 400 parçayı TUSAÞ Havacılık ve Uzay Sanayi AÞ (TAI) ortak üretecek. Lockheed Martin üretim için 7 milyar dolarlık yatırım yapacak. İstanbul'da önceki gün açılan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na katılan Lockheed Martin'in Müşteri İlişkileri Yardımcı Başkanı Stephen O'Bryan, Radikal'e yaptığı açıklamada, "Türkiye birçok proje yarışmasında yer alıp kazanıyor. Türkiye havacılık sektöründeki bu başarı karşısında 7 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Uçağın sırt kısmındaki 400 parçayı TAI ile ortak üreteceğiz. Proje ilk aşamada 2035 yılına kadar sürecek. Toplamda 3100 uçağa ekipman sağlayacağız" dedi. Stephen O'Bryan, TAI ile ortak 4500 adet F-16'ya parça ürettiklerini de hatırlatarak, artık gelecek yılların teknolojisini barındıracak olan F-35 için de TAI ile çalışacaklarını vurguladı.

Projede 9 ülke var

ABD kaynaklı olan F-35 projesini Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Büyük Britanya destekliyor. Proje toplamda 40 milyar dolara mal olacak. Türkiye projeye 11 milyar dolar yatırarak, 2035 yılına kadar eşlik edecek. Þu ana kadar üretilen en az radara görünen F-35, savaşta tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacı ile tasarlandı.

Sırt kısmı Türkiye'de

ABD ile birlikte dokuz ülkenin yer aldığı F-35 projesinde kabinden kanatlara kadar olan sırt kısmındaki parçalar TAI tarafından üretilecek.

Patriot rampası da gelebilir

Uçak ve taktik balistik füzelere karşı kullanılan Patriot füzelerinin rampalarını üreten Fokker Elmo, fabrikasını İzmir'deki üretim tesisine taşımayı planlıyor. Fokker Elmo Asbaşkanı Kier Vis, şu anda Hollanda'da bulunan patriot rampası fabrikasını İzmir'e taşıma planları olduğunu belirterek bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Bu arada TAI ile ABD merkezli Pratt & Witney F-135'in motorları için anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre üretim, test, bakım ve onarım için Türkiye'de bir şirket kurulacak.

(Radikal)

Mesajı Paylaş

Keske alacaklarini ilan etseler, üretim artar , artikça maliyet düser hesabi dogru ise.. bizimde isimize gelir , öyle degil mi ? Mesajı Paylaş

Haberin en güzel yanı, bir nevi bize bağımlı hale gelmeleri. Tabi bunda ucuz işçilik gibi, ucuz yetişmiş eleman sayısı gibi, ucuz hammadde gibi kriterlerde ABD'yi etkiliyor ama neticede, Ege'nin bir kıyısı bakacak, diğer kıyısı çalışıp yapacak. Mesajı Paylaş
Ne Mutlu Türküm Diyene. Gazi Mustafa Kemal Atatürk

vaybe adamlarin ulkesi talan oldu ulkeyi tekrar insa etmek milyar dolarlari bulucak dediler sanki hicbirsey olmamis gibi yeni nesil bir savas ucagina goz dikmisler nasil bir ekonomidir ya :-\ Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

japonlar altin rezervine gore dunyada ilk siralardalar bildiyim kadariyla.ve butce rezervleri 3 trilyon dolardan fazla.abd den sonra ikince yer qaliba. Mesajı Paylaş

ciddiden insanin sasirmamasi imkansiz ulkeniz talan oluyor maliyet 180 200 milyar dolar arasi 5-10 yilda anca duzelir diyolardi simdide f-35 gibi bir ucagi almaya kalkiyorlar enterasan  :) Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

JSF: F-35'i F-16 fiyatına alırsınız ancak yazılım kodlarını paylaşmayız

Lockheed Martin'in F-35'lerden sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen O'Bryan, Türkiye'nin F-35 için ödeyeceği parayı ve "kaynak kodu alıncaya kadar" sipariş ertelenmesinde ABD'nin bakışını açıkladı. O'Bryan, "Türkiye'nin satın alma takvimi öyle ayarlandı ki bir F-35 fiyatı neredeyse şimdi satın aldığınız 1 adet F-16 blok 50'ye yakın olacak" derken, kaynak kodlarını paylaşmayacaklarını söyledi.

TÜRKİYE'nin üretimine ortak olduğu ve 100 adet satın almayı planladığı Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 projesinde ABD'den önemli haberler geldi. Uçağın ana yüklenicisi Lockheed Martin firmasının F-35'lerden sorumlu Başkan Yardımcısı Stephen O'Bryan, Türkiye'nin F-35 için ödeyeceği parayı ve "kaynak kodu alıncaya kadar" sipariş ertelenmesinde Amerika'nın bakışını açıkladı. O'Bryan İlk F-35 A tipi uçağın geçen hafta ABD Hava Kuvvetlerine teslim edildiğini ve uçağın radarda görülmesini engelleyen "stealth" testlerinin de başarıyla sonuçlandığını kaydetti.


Uçak fiyatının her zaman aynı olmadığını, uçakların en baştaki maliyeti ile daha sonraki maliyetinin aynı olmadığını belirten O'Bryan, şöyle konuştu: "Türkiye siparişlerini buna göre verdi. Yapılan hesaplara göre biz işi öğrendikçe ve üretim arttıkça uçak fiyatı da düşecek. Bu nedenle bu uçakların ilk üretimleri nispeten daha pahalı olacak daha sonra düşecek. İşte bu fiyatın düştüğü aşamada Türkiye için üretime başlayacak. Türkiye'nin satın alma takvimi öyle ayarlandı ki bir F-35 fiyatı neredeyse şimdi satın aldığınız 1 adet F-16 blok 50'ye yakın olacak."


Uçakta 9 milyon satır yazılımın bulunduğunu ifade eden O'Bryan, şunları söyledi: "Yazılımı paylaşmak demek ondan sonra sürekli kullanıcı isteklerine göre değişiklik demek. Bu zaman ve maliyet açısından karşılanabilir bir durum değil. İngiltere ve İsrail dahil hiçbir ülke kaynak kodlarına sahip olmayacak. Öte yandan ülkelerin operasyonel alanda egemenlik ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Ama her ülke kendi ihtiyaçlarını, kendi silahlarını özgün sistemini entegre edecek bir imkana sahip olacak. Böylece kaynak kodlara müdahale etmeden ülkelerin ihtiyaçları karşılanacak."


TÜBİTAK'ın bombası takılacak
TÜBİTAK'ın bombaların hedefe büyük hassasiyetle isabet etmesini sağlayan hassas güdüm kiti (HGK) geliştirtiğini ve bunu kendilerine gösterdiğini ifade eden O'Bryan, "F-35'ten atılacak bombalara takmak istediklerini açıkladı. Kendi kontrollerimiz sonucunda TÜBİTAK'ın üretimi HGK takılı bombaların bu uçağa takılmasına izin verdik. Buna ilişkin kaynak kodları da uçaktaki kodlara eklenecek" diye konuştu.

Türkiye'nin 100 adet alacağını hesaplıyoruz

TÜRKİYE'nin kaynak kodlarını almadan sipariş vermek istemediğini hatırlatan Stephen O'Bryan, "Öte yandan alınacak uçak sayısının daha artabileceği de konuşuldu. Biz Türkiye'nin 100 adet uçak alacağını hesaplıyoruz. Türkiye'ye teslim edilecek ilk uçak 2015 yılında montaj hattından çıkacak. Ondan sonra uçak için gerekli kabul testleri olacak. Görünmez modunda uçak bombayı gövde içinde taşıyor. Uçak bu nedenle 2 adet 2000 librelik bomba ve 2 adet AMRAAM (gelişmiş orta menzil havadan havaya füze) taşıyabiliyor veya 8 adet 250 librelik bomba ve 2 AMRAAM taşıyor. Uçak kanat altında daha çok bomba taşıyor
ama o zaman radarda görünüyor."


Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17794613.asp?gid=381





Adam haklı..Bence boşa diretiyoruz "kod kod" diye..Biz üretsek ve ihraç etsek paylaşır mıydık bir düşünün.. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz