F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (16.9%)
EF-2000 Tranche3
42 (47.2%)
Rafale
11 (12.4%)
SU-35
13 (14.6%)
MİG-35
4 (4.5%)
SU-57
20 (22.5%)
JF-17 Block3
9 (10.1%)
FC-31
10 (11.2%)

Toplam Oy Verenler: 89

#4380
Alıntı yapılan: kabardey - 27 Kasım 2024, 12:57:11
Alıntı yapılan: serkan1976 - 27 Kasım 2024, 12:14:47Benim şimdi merak ettiğim F-35'e dönüş diğer muharip uçak alım sayımızda ne gibi değişikliklere yol açacak?

Eurofighter feda edilir diyordum ama savunma  bakanı " ABD dışı uçak alacağız" görüşünü tekrar etti demek ki Eurofighter da gelecek.

Bu alım bolluğunda elimizdeki eski 30 F-4'ler ile her ne kadar Özgür projesi ile ömrü uzatılacak denilsede F-16 Block 30'lar envanter dışı  kalabilir...

Hocam, EF işinde o kadar angaje olduk ki, bu noktadan sonra dönüş olacağını düşünmüyorum. 40 adet EF, çok büyük bir ekonomik yada siyasi kırılma olmaz ise alınacak gibi görünüyor. Ben hala, eğer bağımsızlık isteniyorsa, Rafale alınması taraftarıyım. Almanya ile olmaz o iş.

Özgür projesinin amacı eldeki F-16'ların yarısı block 70 olacakken, kalan yarısını da Özgür ile uçar halde tutmaktı. Ayrıca F-35 ortaklığında iken bile, F-16'ların yarısının, F-16 block 70 modernizasyonu kararı alınmıştı, bunu da hatırlatmak gerek. Bir diğer etkisi de TF-X projesi için deneme tahtası olmaktı. Fakat proje o kadar dalgalandı ki, TF-X ile neredeyse eş zamanlı gider hale geldi. Block 30'lar Özgür'e başladı. Demek ki istenilen noktaya gelindi. Fakat Özgür-I sadece ilk adım, block 70 ayarına çıkılacaksa, Özgür-II uygulanması hatta uçaklara ek podlar takılması lazım.

Sayın Kabardey Her iki ülke de NATO üyesi olmasına rağmen Yunanistanla ayrı bir saldırmazlık anlaşması imzaladı Fransa. Doğu Akdeniz'deki gerginlik esnasında yaptı bunu. Uçak gemisini yolladı. Som ve atmaca seyir füzeleri için TR 40 motorlarını sözlşemeye rağmen temin etmeyi yarıda kesti. Güney Kıbrısa üs kurmak için görüşmeler yürütüyorlar ve onlarla da savunma işbirliği anlaşması imzaladılar. Rafale ile bir bağımsızlık sağlanamaz. Typhoonla sağlanamayacağı gibi Mesajı Paylaş

Sayın Kabardey'in bu yorumundan sonra aklıma Arap-İsrail mucadelesi zamanından kalan bir söz geldi...

Soru:Filistinlilerin uçak kaçırmasından daha kötü olan şey nedir?

Cevap:Mısır özel kuvvetlerinin uçağa operasyon yapması


Almanlardan savaş  uçağı alınmasından daha kötü olan tek şey herhalde Fransızlardan savaş uçağı alınmasıdır... Mesajı Paylaş

#4382
CAATSA gibi ülkeleri hizaya getirme kanunlarında her zaman başkana bırakılan feragat kapıları açık tutulur amacı zaten cezalandırmak değil caydırmak olduğu için bu esnekliği kurgularlar illaki kanunu düzenlerken. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Bir şeyin daha iyisini yapmak için önce daha iyisini yapacağın şeyi çok iyi tanıman gerekiyor. Bizim ülkenin de genlerinde bu var. Belki yepyeni bir şeyi yapmakta çok zorlanıyoruz ama mevcut olan bir şeyi yapmakta zorlanmıyoruz. Çinliler bununla övünç duyuyorlar bizim de aynı özgün olsun yada olmasın bir şeyi taklit edebilme kaslarımızın gelişmesi gerekiyor. Bu anlamda F35 ve Eurofighter bizim için anlamlı olacak. Şu anda Katar ile yapılan anlaşma ile uçaklarının Türkiye'de konumlanabilmesi mümkün. Biz zaten bir şeyleri zaten oradan öğreniyoruzdur fakat F35 programına geri dönüş ile alacağımız bilgiyi hayal bile edemiyorum. Aynı zamanda radar teknolojileri, havadan havaya füze, görünmezlik, malzeme bilimi için de ufuk açıcı olacak. İnşallah bu süreçler tertemiz tamamlanır ve Kaan projemiz hayata geçer.

Hürjet bu arada Kaan için de çok önemli. Bu projenin yapılmış olması, onun satılmış olması Kaan için çok önemli bir basamak olacak. Gözler artık tamamen Kaan üstünde olacak. Hele hele denildiği gibi İspanya, Mısır ve son olarak da Brezilya'nın alıyor ve alacak olması bambaşka bir beklenti ve umut yaratacak.

Türkiye artık savunma sanayisinde son taşları döşüyor. Sırada enerji bağımsızlığı ve yarı iletken teknoloji olmalı. Buraya giden yol da liyakat, yolsuzlukla mücadele ve eğitim ile geçiyor. İnşallah o günleri görürüz. Mesajı Paylaş

#4384
Alıntı yapılan: SH - 27 Kasım 2024, 14:53:06F35 programına geri dönüş ile alacağımız bilgiyi hayal bile edemiyorum. Aynı zamanda radar teknolojileri, havadan havaya füze, görünmezlik, malzeme bilimi için de ufuk açıcı olacak.

Hayal etmeyin, çünkü sandığınız kadar çok teknolojik bilgi edinmeyeceğiz. Edineceğimizi zaten edindik ve eksiklikleri de kapatıyoruz. ABD, asıl unu gördüğü için nispeten yumuşadı. F-35 konusu daha çooooook su kaldırır. Acele etmeyin o kadar, derim.

Enerji bağımsızlığı ve yarı iletken endüstrisi konularında sizinle hem fikirim.

Ama asıl meselemiz çok daha derin. Bilim üretemiyoruz. Sıkıntı orada. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 27 Kasım 2024, 15:33:01
Alıntı yapılan: SH - 27 Kasım 2024, 14:53:06F35 programına geri dönüş ile alacağımız bilgiyi hayal bile edemiyorum. Aynı zamanda radar teknolojileri, havadan havaya füze, görünmezlik, malzeme bilimi için de ufuk açıcı olacak.

Hayal etmeyin, çünkü sandığınız kadar çok teknolojik bilgi edinmeyeceğiz. Edineceğimizi zaten edindik ve eksiklikleri de kapatıyoruz. ABD, asıl unu gördüğü için nispeten yumuşadı. F-35 konusu daha çooooook su kaldırır. Acele etmeyin o kadar, derim.

Enerji bağımsızlığı ve yarı iletken endüstrisi konularında sizinle hem fikirim.

Ama asıl meselemiz çok daha derin. Bilim üretemiyoruz. Sıkıntı orada.

En azından neyi yapamadığımızı bir zat canlı ve kanlı göreceğiz. Türkiye ayrıca bakım üssü olacaktı. F16 ile nasıl bir bilgi aktarımı olduysa F35 ile öyle olacaktır.

Bilim konusunda katılıyorum. O konuları açmak istemiyorum ama bu yobaz bakış açısı ile düzelmesi mümkün değil. Mesajı Paylaş

F-35'e giydiren ve aşağılayan oklavalıların  (özellikle emekli jandarma olan, kantin başkanlığından emekli binbaşı olan, ve rus hayranı eski hava bakımcı) acaba şimdi canhıraş savunurken utanacaklar mı?

Teknik olarak reddeden ve istemeyen analist ve emekli havacı askerleri tenzih ederim.

Yine de bir tutam tuzla alınacak duyumlar bunlar. Bizde garaja veya hangara girmeyen sistemler için gaza gelmeye gerek yok şimdiden. Mesajı Paylaş

#4387
Bu ekrandaki oklavalılar  F-35'i kötüleme politikası zamanında görevlerini yaptılar bunlar ekrandan düşer yeni dönemde F-35'i övme politikası çerçevesinde yeni oklavalı adamlar ayarlanır.. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: ocelot - 27 Kasım 2024, 14:19:57Sayın Kabardey Her iki ülke de NATO üyesi olmasına rağmen Yunanistanla ayrı bir saldırmazlık anlaşması imzaladı Fransa. Doğu Akdeniz'deki gerginlik esnasında yaptı bunu. Uçak gemisini yolladı. Som ve atmaca seyir füzeleri için TR 40 motorlarını sözlşemeye rağmen temin etmeyi yarıda kesti. Güney Kıbrısa üs kurmak için görüşmeler yürütüyorlar ve onlarla da savunma işbirliği anlaşması imzaladılar. Rafale ile bir bağımsızlık sağlanamaz. Typhoonla sağlanamayacağı gibi

Fransa parayı veren herkesin yüzüne güler, adamların geleneği böyle. Yunanlar Akdeniz'de aslan payını vermeyi, AB fonlarını Fransa'ya akıtmayı düşünmeden kabul etti ve yaptı. Biz ise, o dönem Libya'da resmen karşılıklı savaşıyorduk. Doğal olarak adam da sana belli konularda engel olacak.

Peki, Almanya ile ne derdimiz vardı da bizi terör devleti gibi aşağıladı ve bütün projelerimize darbe vurdu? Fransa ile bugün aynı noktaya geldik, iletişim düzeldi, tekrar konuşup ortak bir şeyler yapabiliyoruz. Alman ile hala hiç bir şey yapılamıyor. Karşılıklı diyalog bile o kadar sıkıntılı ki.

Evet Fransa kaypaktır ama yaptığı hareketlerin kendi doğruları mantığında oluyor. Tüm konuları bir yana bırakınca, Fransa mı Almanya mı derseniz, Fransa diyorum. Mesajı Paylaş

#4389
Alıntı yapılan: putty - 27 Kasım 2024, 14:34:51CAATSA gibi ülkeleri hizaya getirme kanunlarında her zaman başkana bırakılan feragat kapıları açık tutulur amacı zaten cezalandırmak değil caydırmak olduğu için bu esnekliği kurgularlar illaki kanunu düzenlerken.

Dediğiniz gibi CAATSA konusunda ABD başkanının müdahale etme hakkı var. Sorun CAATSA değil, sorun 2020 tarihli ulusal savunma yetkilendirme yasası.  Eğer yanlış anlamadıysam, Türkiye uçağın üretim sürecinde olduğu için bu yasanın muhatabı olmuş. Bu halde kongre onay vermeden o uçaklar bize gelmez.

İlgili madde;

MADDE 1245. TÜRKİYE'YE F-35 UÇAĞI TRANSFERİNE KISITLAMA

(a) Kısıtlama:

Savunma Bakanlığı'na tahsis edilen veya başka bir şekilde sağlanan hiçbir fon, aşağıdakiler için kullanılmayacaktır ve Savunma Bakanlığı bu işlemleri başka bir şekilde yapmayacaktır:

F-35 uçağı veya ilgili destek ekipmanları ya da parçalarının Türkiye'ye transferi, transferi kolaylaştırma veya transferine izin verme.
F-35 uçağının bakım veya desteği için gereken fikri mülkiyet, teknik veri veya materyal desteği transferi, Türkiye'nin yerli F-35 kapasitesini kurmasına yardımcı olmak amacıyla.
Türkiye'de, Türkiye'ye transfer edilen F-35 uçaklarının depolanması için depo tesisi inşa etmek veya bu uçağın Türkiye'de depolanmasını kolaylaştırmak.

(b) Muafiyet:

Sertifikasyon: Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı, yalnızca aşağıdaki koşulları yerine getirirlerse kısıtlamayı kaldırabilirler: Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini aldıktan sonra:
(A) Türkiye, S-400 veya buna bağlı herhangi bir ekipman, malzeme ya da personeli artık bulundurmaz.
(B) Türkiye, gelecekte bu tür bir sistem almayacağına dair güvenilir teminatlar verir.
(C) 31 Temmuz 2019'dan bu yana, Türkiye, S-400 dışında Rusya'dan savunma ekipmanı satın almamıştır.
Bildirim ve bekleme: Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı, yukarıdaki sertifikayı sunduktan sonra 90 gün boyunca bu kısıtlamayı kaldıramazlar.

(c) Kongre'nin Görüşü:

Kongre, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini almasının, hem Türkiye'nin hem de NATO'nun güvenliği için olumsuz bir etki yarattığını belirtmektedir. Ayrıca, ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi teklifinin, S-400 alımına karşılık bir alternatif oluşturduğunu ifade etmektedir.

(d) Harcamaların Yetkilendirilmesi:

Genel olarak: Savunma Bakanı, Türkiye'ye ait 6 F-35 uçağını ABD'ye taşıyabilir ve bu uçakları uzun vadeli depolama koşuluna sokabilir.
Depolama ve planlama: Savunma Bakanı, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına dair faaliyetleri finanse etmek için 30 milyon dolara kadar harcama yapabilir.
Rapor: Savunma Bakanı, 90 gün içinde Kongre'ye bu uçakların ve ekipmanlarının nihai durumlarıyla ilgili bir rapor sunmalıdır.
Bildirim gerekliliği: 15 milyon dolardan fazla bir harcama yapılmadan önce, Savunma Bakanı Kongre'ye yazılı bildirimde bulunmalıdır.

(e) Kongre Komiteleri:

Bu bölümde "uygun Kongre komiteleri" terimi, Savunma Komiteleri ve Dış İlişkiler Komitesini ifade etmektedir. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz