F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17.4%)
EF-2000 Tranche3
39 (45.3%)
Rafale
11 (12.8%)
SU-35
12 (14%)
MİG-35
4 (4.7%)
SU-57
20 (23.3%)
JF-17 Block3
9 (10.5%)
FC-31
11 (12.8%)

Toplam Oy Verenler: 86

Alıntı yapılan: KEMAL61 - 06 Haziran 2011, 23:51:12
Arkadaşlar tekrarlıyorum,

F 117 STEALTH  Bombardıman uçağıdır , Düşük radar izi ve stealth özellikleri olan  22 Raptor ile değşitirilmesi düşünülüyor  (Bakınız Wikipedia)
F15 Strike Eagle Hava Önleme Uçağıdır ama Irak Savaşında Scud Rampalarının imhasında da kullanılmıştır
F16 Çok Rollü yani hava yer ve hava hava görevleri için üretilmiştir.Hava hava görevlerinde (ülkemizde Ege'de  ve k.ırak operasyonlarında kullanılmaktadır.)

Ben konunun uzmanı değilim hata yapmış olabilirim ama alay edilmesini yadırgadım.

Biraz önce bana cahil diyen ve alay eden siz sayın ilgilileri internet wikipedinden incelemeye davet ediyorum.




F-117'ler envanterden çıkarılalı epey oluyor,yani f-22 lerle zaten değiştirdiler.Ayrıca wikipedia ya güvenmeyiniz.
Sizinle kimsenin alay etmek istediğini sanmıyorum,ama sizde usta olmadığınızı kabul ettiğiniz konularda forum ahalisine kulak verin derim. Mesajı Paylaş

#441
Sayın KEMAL61 kimse sizinle alay etmiyor.Herkesin yanlışları olabilir yada yanılgıları
önemli olan o hataları ve yanlışları düzeltebilmektir.Ayrıca biz kimseyle alay edilmesine
müsamaha vermeyiz.Sonuçta bilmeseniz bile hiçte birşey bilmeseniz bile bu foruma
katılmak istemişsiniz.Bizimle beraber olmak istemiş ve bu konuda gönüllü oldugunuzu
belirtmişsiniz.Bu yeterlidir.Merak etmeyin herkes herşeyi dogru biliyor diye birşey yok yada
yöneticiler daha fazla biliyor diye birşey yok herkesin bilmedigi çok şey vardır.Bunun için
canınızı sıkmayınız.

Saygılar.
Falcon
Ayrıca wikipedia güvenilir kaynak degildir.Herkes birşey ekleyebiliyor.Ozaman Türkiyedek i savaş jetlerinin sayısı 16780 :D Mesajı Paylaş

ABD'nin en gelişmiş taktik amaçlı savaş uçağı, Lockheed Martin'in California'daki Palmdale Araştırma Merkezi'nin hangarında geliştiriliyor. Joint Strike Fighter (JSF) olarak adlandırılan ve aktif göreve 6 yıl sonra başlaması planlanan yeni kuşak savaş uçağı, geleceğin hava savaşlarının çehresini değiştirecek. ABD, geliştirdiği teknolojiyle 21. yüzyılın ilk 50 yıllık bölümünde hava savaşlarındaki egemenliğini kesinleştirmek amacında. Proje için şimdiden milyonlarca saatlik iş gücü harcandı bile. İlk siparişler doğrultusunda 3.000 adet üretilecek olan JSF, F-16'ların havadaki hakimiyetine son verecek gibi görünüyor.

Kara, hava ve deniz kuvvetlerinde ortak amaçlı kullanılması planlanan uçağa ait proje çalışmaları yaklaşık 10 yıl önce başlatıldı. ABD hükümeti, yıllık 300 milyar dolarlık maliyete sahip uçağın üretimine başlarda sıcak bakmamıştı. Ancak, tüm askeri kuvvetlerde kullanılabilecek ortak amaçlı özelliklere sahip olması, ek maliyetleri ortadan kaldıracağından kabul etti. ABD Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre, Locheed Martin, tüm dünyaya toplam 6.000 adet JSF ya da diğer adıyla F-35 savaş uçağı satmayı planlıyor. Bu sayıya, İngiliz ve ABD Hava kuvvetlerinin sipariş ettiği 150 adet uçak da dahil.

Hava aracının bu kadar ilgi görmesinin en büyük nedeni, "ağ merkezli" savaş kavramına cevap vermesi. Bir başka ifadeyle, uçak taktik bilgileri elde ediyor, çözümlüyor ve amaca yönelik olarak kullanabiliyor. Bu özelliği de savaşın kazanılmasında büyük avantaj sağlıyor. F-35 gibi savaş uçakları, kendi sistemlerinde varolan alıcıların yanı sıra, daha gelişmiş sistemlerden ya da ABD Hava Kuvvetleri bünyesindeki keşif uçaklarının gönderdiği bilgilerden yararlanabiliyor.

Bu, uzun menzilden radar yardımıyla hareketli düşman araçlarını saptayan donatıma sahip Boeing 707 yolcu uçağının dönüştürülmüş şekli. Sistem, ilk kez Körfez Savaşı'nda ve Usame Bin Ladin'e yönelik gerçekleştirilen askeri harekâtta kullanılmıştı.
ABD Hava Kuvvetleri'nde günümüzde kullanılan F-16 ve F-15 Eagle savaş uçaklarından farklı olarak, JSF, düşman radar ekranlarında olabildiğince küçük beliren iç silah donanımına sahip. ABD, böyle bir teknolojiyi, Taliban'a karşı hava hakimiyeti kurmanın en kolay yolu olarak görüyordu. Ancak, görünmez uçaklar hâlâ hayati önem taşıyor. Özellikle yerden yönlendirilen uçaksavar füzelerinin yoğun olarak kullanıldığı, hava saldırılarının başladığı ilk günlerde...



   
Pilotlar, bilgisayarlı ortamda gerçekleştirilen uçuş simülasyonlarıyla, uçağı kullanmayı öğreniyor.
Proje uzmanları, radar sinyallerini azaltmak uğruna uçağa yüklenecek cephaneyi azaltmanın dezavantaj doğuracağını belirtiyorlar. Çünkü, F-35'in üretilecek ilk örnekleri, 454 kg. ağırlığındaki küresel konumlandırma sistemiyle yönlendirilen bombalara ek olarak, 2 adet orta menzilli havadan havaya füze taşıyacak. Düşman hava savunma noktaları kısa sürede tahrip edildikten sonra, kanatların alt kısımlarına monte edilecek 4 ek cephaneyle saldırı sürecek. Buna rağmen proje karşıtları, kıtalararası menzile sahip B-2 Sprit Stealth Bomber gibi bombardıman uçakları veya üretim aşamasında olan insansız savaş uçaklarının etkinliği karşısında, F-35'lerin vuruş gücünün sınırlı olduğunu savunuyorlar. Görece olarak daha büyük çaplardaki, havadan havaya veya havadan yere güdümlü silahlar,
F-35'te değişiklikler yapılarak kullanılabilir ve uçağın saldırı gücünü artırabilir. Ancak, bu gereksinim, uçağın göreve başlama süresi olarak hesaplanan 2008 yılında değişebilir. Çünkü silah teknolojisinin boyutları her geçen gün küçülüyor.
Geçtiğimiz yıl, Boeing ile Locheed Martin, JSF'nin bu ihtiyacı nedeniyle amansız bir rekabete giriştiler. Konu, ABD Hava Kuvvetleri'nin tahrip gücünü artıracak küçük çaplı bombaların üretimiydi.

F-16'dan F-35'e, F-15'ten B-2 bombardıman uçağına kadar, ABD'nin saldırı gücünü oluşturan tüm alanlarda bu küçük çaplı bombaların kullanılması amaçlanıyor. 69-115 kg'lik bombalar ve her geçen gün gelişen savaş başlığı teknolojisi teknikleri ile günümüzün 4.500 kg'lik bombalarına oranla çok daha etkili saldırılar düzenlenebilir. Þu sıralar kullanılan havadan yere güdümlü silahların maliyetinin sadece bir kısmıyla üretilecek daha güçsüz ve küçük çaplı bombalar, uçağın yük sınırını 4 kat artıracak. Böylece, tek bir uçakla çok daha fazla bomba taşınabilecek. Aynı zamanda kayışlı kanat teçhizatının geliştirilmesiyle, füzelerin menzillerini genişletmek de mümkün olacak. Böylece, yüksek irtifada fırlatılan bir füzenin menzili 40 mile çıkabilecek.

Küçük boyutlarda cephane üretme fikri, F-35'lerin saldırı kapasitesini güçlendirmenin yanı sıra, geliştirilme aşamasındaki insansız hava araçları için de büyük önem taşıyor. Çünkü, bu hava araçları, günümüzde düşman hedeflerini vurmakta kullanılan büyük cüsseli cephaneyi taşıyamayacak kadar küçük.

Yeni kuşak savaş uçaklarının karmaşıklığı ve barındırdıkları alıcılar, pilotların çok daha bilgili ve deneyimli olmasını zorunlu kılıyor. Dolayısıyla, geleceğin "top gun"ları, uçağı yöneten kişi olmaktan çok, sistemleri kontrol eden görevlilere dönüşecek. Geleceğin pilotları, otomatik cihazlardan yayılan hedef ve konum bilgilerini alacak, değerlendirecek ve gerisini uçağa bırakacak.

Pilotların, veri yoğunluğu karşısında yanlış uygulamalar yapmalarını engelleyecek sistemler de geliştiriliyor. Bu, İngiliz uzay mekiği mühendislerinin kullandığı ikaz sistemlerine benzer bir cihaz. Uçuş sırasında pilota destek veren sistem, herhangi bir aksaklık halinde alarm veriyor. Uçağa ulaşan bilgilerin çok yüklü olduğunu ikaz ediyor, pilotun yaşam-destek sistemlerindeki aksaklıkları haber veriyor. Yanı sıra, pilotun cihazlara sesiyle kumanda etmesini sağlayan ses tanımlama yazılımları da, F-35 için planlanan teknolojilerden.



Türkiye'de projenin içinde:
ABD Savunma Bakanlığı'nın 11 Temmuz 2002'de açıkladığı bilgiler ışığında, Türkiye de, JSF sistemlerinin geliştirilmesi projesinde ABD'yle 175 milyon dolarlık bir ön anlaşma imzaladı.
Böylece uluslararası projeye katılan ülkelerin sayısı 7'ye ulaştı. Savunma Bakanlığı'mız, JSF projesinin ilk aşamalarında da yer almış ve Türk Hava Kuvvetleri'nin güçlendirilmesine yönelik olarak 6,2 milyon dolarlık konsept yaratım aşaması için ortaklık anlaşmasını imzalamıştı. 3. Düzey ortak sıfatıyla Türkiye, önümüzdeki 10 yıl boyunca JSF sistemlerinin geliştirilmesi ve sunulması aşamalarında İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Danimarka ve Norveç'e eşlik edecek. 175 milyar dolarlık yatırım karşılığında da, bu aşamada elde edilecek teknolojik gelişmelerden yararlanma olanağı kazanacak. Türkiye açısından bir başka olumlu gelişme de, Locheed Martin, Pratt & Whitney veya General Electric gibi, JSF projesi içinde yer alan firmalarla birebir işbirliği olanağının doğması. Bu alandaki endüstri kuruluşları arasındaki görüşmeler sürüyor. Türkiye, General Electric ortaklığında etkin motor üretim tesislerine sahip. ABD Savunma Bakanlığı, JSF'nin üretim aşamasında bu tesislerin hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Bir savaş uçağını tanımlama ve hedefleme sistemleriyle donatmak, başlı başına zor bir iş. Günümüzde bu tür sistemler, uçağın alt kısmına dıştan monte ediliyor. Ancak, F-35'in radarlara yakalanmayacak, yani görünmez şekilde üretileceği düşünülürse, böylesi bir uygulama mümkün değil. Dolayısıyla, F-35'te, elektro-optik hedefleme cihazları, uçağın gövdesinin içine konulacak şekilde tasarlanıyor. Yine, uçağın radarlardan gizlenmesini sağlamak amacıyla, yön belirleme ve haberleşme tertibatı için gerekli anten sistemi, kanatlar, kuyruk ve gövde kısımlarında kamufle edilecek. Görünmezlik mantosu, pek çok materyalin bileşiminden üretilecek. Böylece, radar sinyalleri geri yansıtılacağından, uçağa karşı olası karşı saldırılar engellenmiş olacak.

Yeni görüntü sistemli kask, uçakta mükemmel bir görüş açısı sağlıyor. Kask, uçağın çevresine yerleştirilen optik pencerelerle uyumlu. Bu sistem, pilotun kokpitin alt kısmını bile görmesine olanak tanıyor. Zeki kask, herhangi bir hava çatışması sırasında, pilota geniş hareket serbestliği sağlıyor. Tüm bu yenilikler, Joint Strike Fighter'ı diğer taktik amaçlı savaş uçaklarından ayırmaya yeterli. ABD'nin önderliğinde başlatılan ve uluslararası projeye dönüşen JSF, önümüzdeki yıllar içinde hava savaşlarında bir numara olmak isteyen ülkelere büyük avantaj sağlayacak
kaynak http://www.gazeteci.tv/f-35in-son-videosu-119077h.htm Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Türkiye'nin de üreticileri arasında bulunduğu geleceğin savaş uçağı F-35 projesinde 'kaynak kod' krizi devam ederken, Türkiye önemli bir görev üstlenmeye hazırlanıyor
İngiltere, Amerika ve İtalya gibi ülkelerin de ortak olduğu dev projede, Ankara önemli bir üsse ev sahipliği yapacak. F-35 pilotlarının eğitimi ve yetiştirilmeleri için Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde özel bir birim oluşturuluyor. Birçok ülkeden F-35 pilotu Türkiye'ye gelerek eğitim alacak.

Türkiye, geleceğin avcı uçağı olarak tasarlanan F-35 projesinde İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, ABD ve Kanada ile birlikte üretici ülkeler arasında yer alıyor. Görünmez olma ve gelişmiş savaş yetenekleri sebebiyle beşinci nesil olarak ilan edilen F-35'ten, Türkiye 100 adet almayı planlıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin belkemiğini oluşturan F-16'ların yerini F-35'lerin alması bekleniyor. 16 milyar dolarlık projede Türk tarafı, defalarca Amerika'nın kapısını çalarak bu kadar büyük para yatırdığı uçağın uçuş kodlarını istedi. Fakat ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bu talebi geri çevirdi. Kod krizinin nasıl aşılacağı ise hâlâ merak konusu. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'nin F-35 projesinin önemli bir parçası olduğunu tescilleyen bir gelişme daha yaşandı. F-35 pilotlarının eğitim üslerinden birinin de Ankara olmasına karar verildi. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından oluşturulacak birimde, üretici ülkelerin pilotları eğitilecek. Öncelikli süreç intibak eğitimi olacak. Daha önce F-16 kullanmış pilotların F-35'e alışmaları için çalışmalar yapılacak. Daha sonra da manevra yetenekleri geliştirilecek.

http://www.kirpihaber.com//yurt/f-35-pilotlari-turkiyede-egitilecek.htm Mesajı Paylaş
∂ιzℓєяιмιη üzєяιη∂є уαşαмαктαηѕα αуαкℓαяιмιη üzєяιη∂є öℓмєуι тєя¢ιн є∂єяιм

¢нє

#444
F-35 kullanıcılarının eğitimi bir havuz sistemi ile verilecek sanirim, İlk müşterek F-35 eğitim merkezi ABD'de, yanlış hatırlamıyorsam Edwards üssünde kuruluyor. Avrupa'daki eğitim merkezinin en azından ilkinin Türkiye'de kurulması için çok uzun süredir, benim bildiğim en az 5 senedir yoğun çaba harcanıyor. Ayrica italyada baska bir aday bu eğitim merkezleri sadece kendi pilotları değil, F-35 kullanıcılarını tamamının eğitimini sağlayacak.

Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Alıntı yapılan: seyyah - 10 Haziran 2011, 19:45:44
F-35 kullanıcılarının eğitimi bir havuz sistemi ile verilecek sanirim, İlk müşterek F-35 eğitim merkezi ABD'de, yanlış hatırlamıyorsam Edwards üssünde kuruluyor. Avrupa'daki eğitim merkezinin en azından ilkinin Türkiye'de kurulması için çok uzun süredir, benim bildiğim en az 5 senedir yoğun çaba harcanıyor. Ayrica italyada baska bir aday bu eğitim merkezleri sadece kendi pilotları değil, F-35 kullanıcılarını tamamının eğitimini sağlayacak.



Kalp kalbe karşıymış aynı şeyleri düşünmüş aynı şeyleri yazmışız:

Alıntı YapF-35 kullanıcılarının eğitimi bir havuz sistemi ile verilecek. İlk müşterek F-35 eğitim merkezi ABD'de, yanlış hatırlamıyorsam Edwards üssünde kuruluyor. Avrupa'daki eğitim merkezinin en azından ilkinin Türkiye'de kurulması için çok uzun süredir, benim bildiğim en az 5 senedir yoğun çaba harcanıyor. İtalya bir başka güçlü adaydı. Haber doğru ise eğer başarıya ulaşılmış demektir.

Bu eğitim merkezleri sadece kendi pilotları değil, F-35 kullanıcılarını tamamının eğitimini sağlayacak.
http://www.trmilitary.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=13758&start=1700 Mesajı Paylaş

hocam darbe olur olmicak birsey degil ama suan zor gorunuyor ama yunanistanin abden atilmasi gundeme gelmisti almanya onay vermedigi icin atilmadi e tabi attirmazlar milyarlarca euro kredi verdiler atarlarsa milyarlarin uzerine guzel bir soguk su icmeleri lazim

seyyah,

bu mesaj senin tarafından bu forumda yazıldı. Çok benzeri de benim tarafımdan başka bir forumda. Daha önce...
ses çıkarmayacaktım ama başkalarına da aynı şeyi yapmışsın. alıntı ile intihali birbirine karıştırmayalım. Mesajı Paylaş
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

ben okumasini cok seviyorum cesitli siteleri takip ediyorum evet dogru ve okuduklarimindan fikirlerim ve dusuncelerimle ortusenler zaten aklimda yer ediyor ben syn. orkonun yazdiklarini her zaman saygi ile okumusturum ama sayin uyvar ben sizin alintinizi falan yapmadim sizde firsattan ibaret kendinizi gostermeyin rica ederim. Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

#448
http://www.trmilitary.com/forum/viewtopic.php?f=167&t=28105

29 mayıs'ta 12:32 ve 2:32 saatlerinde attığım mesajlara bak.

yukarıdaki mesajını yunanistan'da kepenkler iniyor konu başlığında 31 mayıs 15:14 tarihinde yazmışsın.

yüzsüzlük ve arsızlıkta son noktasın! Mesajı Paylaş
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Hocam yazdıklarınızda bazı hatalar var..

Alıntı yapılan: KEMAL61
F 117 STEALTH  Bombardıman uçağıdır , Düşük radar izi ve stealth özellikleri olan  22 Raptor ile değşitirilmesi düşünülüyor 

F-117'nin bir bombardıman uçağı olduğu doğru.. Ancak, F-22'ler ile değiştirilecekleri pek de doğru sayılmaz.. Þu ara dnemde F-22, düşük radar kesit alan özellikleri ile ve sonradan kazandırılan havadan yere güdümlü mühimmat atabilme yeteneği ile geçici olarak, kısmen ve geçici süre F-117'nin görevini kısmen ikame edebilir.. Ettiği de görülmemiştir şimdiye kadar.. F-117'nin gerçek halefi muhakkak, ancak F-35 olabilecektir..

Alıntı yapılan: KEMAL61
F15 Strike Eagle Hava Önleme Uçağıdır ama Irak Savaşında Scud Rampalarının imhasında da kullanılmıştır

F-15 E Strike Eagle, aslında F-15 Eagle gövdesi üzerinde geliştirilen, ana görevi de uzun menzilli derin saldırı olan bir tayyaredir.. Başta gövdeye birleşik yakıt tankları ve tüm avionik süiti olmak üzere tamamen bu amaçla tasarlanmıştır.. F-15 Eagle, yani F-15 A/B/C/D/J gibi tayyareler hava üstünlük tayyareleridir.. Ancak E tamamen yer saldırı uçağıdır.. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz