F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17.4%)
EF-2000 Tranche3
39 (45.3%)
Rafale
11 (12.8%)
SU-35
12 (14%)
MİG-35
4 (4.7%)
SU-57
20 (23.3%)
JF-17 Block3
9 (10.5%)
FC-31
11 (12.8%)

Toplam Oy Verenler: 86

ef şeçmememizde  pilot bakımı alt yapı vs vs bunlar sıradan laf hiçte alakası yok.f-35 in parçasını üreticez ama gövdesini basit bir iki parça bize hiçbir + sı olmayacak.günümüzde uçakların hava hava kabiliyeti hava yer kabiliyetinden daha önemli.ef2000 i de hava-havada hiçde küçümsenecek bir uçak değil f-35 le kafa kafayada gelir birde bu sealth teknoloji tutturmuş gidiyor millet ama radar teknolojisi sealth teknolojiden çok daha hızlı gelişiyor 2020 li yıllarda sealth özelliği bir işe yaramassa hiç şasırmam.ilerde bir türkiye israil savaşında bu f-35 leri tam verimle kullanacağımızıda hiç sanmıyorum üstelik abd den alcağımız f-35ler ihrac veriyonu olacak yani kendi f-35lerinden daha kısıtlı özelllikleri.f-35i yere göğe sığdıramıyoruz ama abd deniz kuvvetleri hala f-35 değilde f-18 kullanmaktan yana belki onlar manav yönetiyordur!!. f-35 seçmemizin tek nedeni siyasidir abd nin yaveri olma rolünü pekiştirmek için Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: çiğil42 - 08 Aralık 2011, 15:25:08
üstelik abd den alcağımız f-35ler ihrac veriyonu olacak yani kendi f-35lerinden daha kısıtlı özelllikleri.

Bu konuyu daha detayli bilen var mi , ne tür özellikleri kapsiyor ? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: sephiroturk - 08 Aralık 2011, 22:13:28
üstelik abd den alcağımız f-35ler ihrac veriyonu olacak yani kendi f-35lerinden daha kısıtlı özelllikleri.

Bu konuyu daha detayli bilen var mi , ne tür özellikleri kapsiyor ?
Hocam ben size ilk once sunu belirtiyim, usteki yaziyi yazan arkadasimizin bu ucak hakkinda biraz daha arastirma yapmasi gerekiyor..Sizin sorunuza gelicek olursak onuda soyle cevapliyim.ABD F-35´in C serisini aliyor.Cunku ucak gemileri var.F-35 C ucak gemisine gore tasarlanmis bir ucaktir.Bizim ucak gemimiz olmadigi icin biz A serisini aliyoruz.Yani ABD bize C serisini satmiyorum falan demiyor.Konu bizim ucak gemimizin olmadigidir,olmadigi icinde C serisini almiyoruz hepsi bundan ibaret.Ama soyle bir ornek veriyim size mesela Ingiltere ucak gemisi oldugu icin B yada C serisi alicakti sanirim Italya´da oyleydi.Bizim EF´e katilmamamizin cok nedenleri var onuda usteki yazimda belirtmistim zaten.
Saygilar. Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

abd  nin alımlarındaki  f-35 c  serisi  uçak  sayısı  çok  az  hatta  şu anda  abd  donanması   f-35  alım  kararında  bulunmadı   bunun  yerine  f-18  alımı  yapıyorlar ,  f-18  hem %70  daha  uçuz , hem bakım onarım masrafları  çok daha  düşük , hem  2 misli  mühimmat  taşıyor  hemde  daha  uzun menzillerde  kullanılıyor , açıkcası  ben  olsam  bende  f-18 i  seçerdim  yani  f-35 c az miktarda  alım  yapılacakki  sanırım  radar  izi düşük  olduğu  için  büyük  öneme  sahip iyi korunan  hedefler  için  düşünülüyor   amerikanın  alacağı  f-35 lerin  büyük  çoğunluğu  f-35 a  olacak.
arkadaşımız  sanırım  f-35 serisi  arasındaki  farklılıkları  değilde  aynı  serideki  uçaklar  arasındaki  farklılıkları  anlatmak  istedi   ,  açıkcası  bu konuda  benimde  şüphelerim  var  ama  biz  uçağı  2017 li  yıllarda  alacağımız  için  sanırım  o zamanın  bütün  özellikleriyle  donatılmış  yada  şimdikilerde  olmayan  bazı  özellikler  eklenmiş  olarak  alınacağını  düşünüyorum yada  ümit  ediyorum . f-16  ların  aynı serisindeki  uçaklarda  pek  farklılıklar  olduğunu  düşünmüyoruz  çünkü  defalarca  ortak  tatbikatlara  girdik  olsa  sanırım  fark  edilirdi. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: enes38 - 09 Aralık 2011, 11:02:31
abd  nin alımlarındaki  f-35 c  serisi  uçak  sayısı  çok  az  hatta  şu anda  abd  donanması   f-35  alım  kararında  bulunmadı   bunun  yerine  f-18  alımı  yapıyorlar ,  f-18  hem %70  daha  uçuz , hem bakım onarım masrafları  çok daha  düşük , hem  2 misli  mühimmat  taşıyor  hemde  daha  uzun menzillerde  kullanılıyor , açıkcası  ben  olsam  bende  f-18 i  seçerdim  yani  f-35 c az miktarda  alım  yapılacakki  sanırım  radar  izi düşük  olduğu  için  büyük  öneme  sahip iyi korunan  hedefler  için  düşünülüyor   amerikanın  alacağı  f-35 lerin  büyük  çoğunluğu  f-35 a  olacak.
arkadaşımız  sanırım  f-35 serisi  arasındaki  farklılıkları  değilde  aynı  serideki  uçaklar  arasındaki  farklılıkları  anlatmak  istedi   ,  açıkcası  bu konuda  benimde  şüphelerim  var  ama  biz  uçağı  2017 li  yıllarda  alacağımız  için  sanırım  o zamanın  bütün  özellikleriyle  donatılmış  yada  şimdikilerde  olmayan  bazı  özellikler  eklenmiş  olarak  alınacağını  düşünüyorum yada  ümit  ediyorum . f-16  ların  aynı serisindeki  uçaklarda  pek  farklılıklar  olduğunu  düşünmüyoruz  çünkü  defalarca  ortak  tatbikatlara  girdik  olsa  sanırım  fark  edilirdi.
Yanlisiniz var Pentagon 4 Milyar dolar odeyerek lockheed´den 30 adet f 35 aldi. Mesajı Paylaş
Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Alıntı yapılan: seyyah - 09 Aralık 2011, 10:11:57
Alıntı yapılan: sephiroturk - 08 Aralık 2011, 22:13:28

Bu konuyu daha detayli bilen var mi , ne tür özellikleri kapsiyor ?
Hocam ben size ilk once sunu belirtiyim, usteki yaziyi yazan arkadasimizin bu ucak hakkinda biraz daha arastirma yapmasi gerekiyor..Sizin sorunuza gelicek olursak onuda soyle cevapliyim.ABD F-35´in C serisini aliyor.Cunku ucak gemileri var.F-35 C ucak gemisine gore tasarlanmis bir ucaktir.Bizim ucak gemimiz olmadigi icin biz A serisini aliyoruz.Yani ABD bize C serisini satmiyorum falan demiyor.Konu bizim ucak gemimizin olmadigidir,olmadigi icinde C serisini almiyoruz hepsi bundan ibaret.Ama soyle bir ornek veriyim size mesela Ingiltere ucak gemisi oldugu icin B yada C serisi alicakti sanirim Italya´da oyleydi.Bizim EF´e katilmamamizin cok nedenleri var onuda usteki yazimda belirtmistim zaten.
Saygilar.

f-35 lerin ihraç versiyonundaki kısıtlamalar ram boyası sealth, motor gücünün vs vs kısıtlanmasıdır B-C modellerini kastetmedim.kaynak kod vermemesinin bir sebebide budur üstelik abd nin aldığı 30 f35 in 21 i abd hava kuvvetlerine 6 sı C modeli. 3 tanede B modelini abd deniz kuvvetleri için olacak Mesajı Paylaş

Ingilizce bir sitede google yardimi ile okuyabildigim kadariyla F-35 A/B/C (ezberledigimiz) modelleri yani sira "export" yani ihraç versyonu olacakmis , devaminda bir yorumcu bunun baslica sebebinin herkesin bütçesine göre degisik siparisler verecegi oldugunu söylüyordu, misal bir ülke F-35 C den 20 tane tam donanimli alirken bir baska ülke ayni uçaktan 50 adet ama daha düsük performansli avyonik ile satin alacak ... baska bir fransizca sitede ise bu ihraç modelinin ABD nin kine kiyasla daha düsük kabiliyetli oldugu ,ingilizlere dahil diger ortaklara ve 3. alici ülkelere satilacagi söyleniyordu (dalga geçer bir üslupla) ...

Söz konusu ihraç modelinde RAM boyasi daha alt seviyede olacagi yaziyordu ama baska bilgi bulamamistim o yüzden sordum .
Eger ABD kendi modelindeki yazilimda envanterindeki tüm mühimmatlari kullanmaya olanak saglayan ama ihraç modelinde sadece ihraç ettigi mühimmatlara göre ayarliyorsa bu çok önemli degil ama kendilerine daha uzun menzilli, daha güçlü radarli , ve sayre alirken bize isteme ve ya istememe seçenegi vermeden baska bir ürün dayatiyorlarsa çok kötü ..
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: sephiroturk - 12 Aralık 2011, 20:51:27
Ingilizce bir sitede google yardimi ile okuyabildigim kadariyla F-35 A/B/C (ezberledigimiz) modelleri yani sira "export" yani ihraç versyonu olacakmis , devaminda bir yorumcu bunun baslica sebebinin herkesin bütçesine göre degisik siparisler verecegi oldugunu söylüyordu, misal bir ülke F-35 C den 20 tane tam donanimli alirken bir baska ülke ayni uçaktan 50 adet ama daha düsük performansli avyonik ile satin alacak ... baska bir fransizca sitede ise bu ihraç modelinin ABD nin kine kiyasla daha düsük kabiliyetli oldugu ,ingilizlere dahil diger ortaklara ve 3. alici ülkelere satilacagi söyleniyordu (dalga geçer bir üslupla) ...

Söz konusu ihraç modelinde RAM boyasi daha alt seviyede olacagi yaziyordu ama baska bilgi bulamamistim o yüzden sordum .
Eger ABD kendi modelindeki yazilimda envanterindeki tüm mühimmatlari kullanmaya olanak saglayan ama ihraç modelinde sadece ihraç ettigi mühimmatlara göre ayarliyorsa bu çok önemli degil ama kendilerine daha uzun menzilli, daha güçlü radarli , ve sayre alirken bize isteme ve ya istememe seçenegi vermeden baska bir ürün dayatiyorlarsa çok kötü ..
biryerlerden  okumaya  gerek  yokki  ,  mantıklı  düşünüldüğünde  yada enpati  yapıldığında  ben  üretici  ülke  olsam  elbette  kendime  ürettiğimin  daha  iyi  olmasını  isterim  ,  amerika  bu politikasını  bence  onlarca  yıldır  sürdürüyor  ,  bence  f-16 larımızdada  yada  diğer  amerika  üretimi  silahlardada  aynı  kalite  sorunu  yaşanmıştır  ,  ben  amerikanın  muhriplerinin  bir  harpoonla  vurulabileceğine  yada  amerikaya  ait bir  uçağın  bir  pac  füzesiyle  düşürülmeyeceğine  inanıyorum  Mesajı Paylaş

Yok öyle birşey. F-16'larımzda hiçbir şekidel böyle bir sorun yaşanmadı. ABD F-16'ları ile arada kalite farkı falan olmadı. Hatta pilotlarımız tatbikatlarda ABD uçaklarına her zaman üstünlük sağladılar.

NOT: EMPATİ Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Rüya Proje Çöpe Gidiyor

Türkiye'nin de üretimine dahil olduğu F-35 savaş uçağı projesi sallanıyor.

Maliyeti daha şimdiden planlanan miktarı yaklaşık yüzde 50 oranında aşan projede üretim tarihi sürekli erteleniyor. İnternete sızan bir Pentagon belgesinde "çözülemeyen 13 büyük mühendislik hatası olduğunun" belirtilmesi "Proje çöpe atılsın" çağrılarına neden oldu Vatan'ın haberine göre Türkiye dahil 11 ülkenin ortak olduğu ve "tarihin en pahalı savunma projesi" diye nitelenen F-35 savaş uçağının üretimi tehlikeye girdi. Türkiye'nin de 11 milyar dolar ödeme taahhütünde bulunduğu ve ABD için maliyeti şimdiden 388 milyar doları bulan proje, ortaya çıkan birçok sorun nedeniyle durma noktasına geldi.

Tek uçak 156 milyon dolar

Proje 2003 yılında "savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla" ortaya atıldı. Bu proje sayesinde başta ABD olmak üzere birçok ülke hava filolarını tamamen değiştirecekti. Başta projenin uçak başına maliyeti 89 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. Ancak zaman geçtikçe maliyet arttı. Bugünkü hesaplamalara göre uçak başına maliyet 156 milyon doları bulacak. Bunun daha da artabileceği belirtiliyor. Maliyetlerdeki bu iki kata yaklaşan artış katılımcıların bütçelerini sarstı.

Proje gözden geçirilsin

Buna bir de projede ortaya çıkan teknik sorunlar eklenince F-35 hayali de giderek zorlaşmaya başladı. ABD Savunma Bakanlığı'nın internete sızan iç yazışmalarına göre, projede tespit edilen ancak henüz çözülemeyen 13 büyük mühendislik hatası var. Yazışmada "yapılan inceleme sonucu tedarik ve üretim planlarının ciddi bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi" tavsiye ediliyor. Projenin sözcüsü Joe DellaVedova, üretim sürecinin biraz daha geriye atılabileceğini belirterek "Bu maliyetleri düşürme amacı taşıyan bir hamle olacak" dedi.

Ancak bağımsız savunma bütçesi uzmanı Winslow Wheeler ortaya çıkan sorunların "ancak projenin çöpe atılmasıyla çözülebileceğini" savundu. Wheeler "Tespit edilen sorunların sayısı ve boyutları F-35 üretiminin iptal edilmesi için yeterlidir. En azından Pentagon'un bugünkü yöneticileri döneminde askıya alınabilir" diye konuştu.

Kaynak : http://www.cnnturk.com/2011/guncel/12/16/ruya.proje.cope.gidiyor/640710.0/index.html

Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz