F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17%)
EF-2000 Tranche3
41 (46.6%)
Rafale
11 (12.5%)
SU-35
13 (14.8%)
MİG-35
4 (4.5%)
SU-57
20 (22.7%)
JF-17 Block3
9 (10.2%)
FC-31
10 (11.4%)

Toplam Oy Verenler: 88

Onlar nasıl F35'i vermediyseler bizde ekipmanları vermeyelim

Hem bu ekipmanların parasını vermedik mi? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 04 Mart 2025, 23:04:12Hem bu ekipmanların parasını vermedik mi?

Belki geri satın almak istiyorlardır, olamaz mı?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu haber benim açımdan eğlenceli biraz, çünkü bence haklı çıkıyorum. Çünkü Trump'ın bize F-35 satacağına hala inanan bazı saftorikler var. Ve bu haber benim açımdan onların yanıldığını gösteriyor. Trump'tan öyle bir şey beklemeyin. Trump Diktatörlüğü (MAGA-BD yani MAGA Amerikası) bizde halihazırda bulunmayan bir silahı bize satmayacaktır, diye düşünüyorum.

Eğer MAGA-BD, nam-ı diğer Trump Diktatörlüğü bize bazı ilaçları satıyorsa, öpüp başınıza koyun ve o ilaçlardan bolca sipariş geçin! Çünkü yarın satmayabilir o ilaçları. Kendi yaptığı anlaşmaları dahi çiğneyen dengesizin teki bu adam. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Merzifonlu - 04 Mart 2025, 23:20:25
Alıntı yapılan: Denizci16 - 04 Mart 2025, 23:04:12Hem bu ekipmanların parasını vermedik mi?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu haber benim açımdan eğlenceli biraz, çünkü bence haklı çıkıyorum. Çünkü Trump'ın bize F-35 satacağına hala inanan bazı saftorikler var. Ve bu haber benim açımdan onların yanıldığını gösteriyor. Trump'tan öyle bir şey beklemeyin. Trump Diktatörlüğü (MAGA-BD yani MAGA Amerikası) bizde halihazırda bulunmayan bir silahı bize satmayacaktır, diye düşünüyorum.

Eğer MAGA-BD, nam-ı diğer Trump Diktatörlüğü bize bazı ilaçları satıyorsa, öpüp başınıza koyun ve o ilaçlardan bolca sipariş geçin! Çünkü yarın satmayabilir o ilaçları. Kendi yaptığı anlaşmaları dahi çiğneyen dengesizin teki bu adam.

F35leri bilmem de önemli bir konuya parmak bastınız...

İlaç ve tohum konusunda bağımsız olmamız lazım.

Savunma sanayiinde bağımsızlık kadar önemli...

Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Alıntı yapılan: Gökbörü - 05 Mart 2025, 13:49:42
Alıntı yapılan: Merzifonlu - 04 Mart 2025, 23:20:25

Eğer MAGA-BD, nam-ı diğer Trump Diktatörlüğü bize bazı ilaçları satıyorsa, öpüp başınıza koyun ve o ilaçlardan bolca sipariş geçin! Çünkü yarın satmayabilir o ilaçları. Kendi yaptığı anlaşmaları dahi çiğneyen dengesizin teki bu adam.

F35leri bilmem de önemli bir konuya parmak bastınız...

İlaç ve tohum konusunda bağımsız olmamız lazım.

Savunma sanayiinde bağımsızlık kadar önemli...

İlaç + tohum + temel gıda Mesajı Paylaş

https://en.defence-ua.com/analysis/canada_is_worried_all_its_f_35_can_be_disabled_with_a_push_of_a_button_in_washington_how_realistic_it_is-13760.html#:~:text=Canada%20has%20ordered%2088%20F,into%20scrap%20metal%20if%20necessary

Tercümesi aşağıdaki makale çok enteresan. Çoğunluğu uzman bir kesimin "iddiaları". Ama dikkate alınması gerekecek seviyede.

Kanada'daki bazı uzman çevreler, satın alımı devam eden Amerikan F-35 beşinci nesil savaş uçakları konusunda endişelerini dile getirdiler ve hükümetin anlaşmayı iptal edip etmemesi gerektiğini değerlendirmeleri gerektiğini söylediler.
Kısa bir hatırlatma: Ottawa, 2023 yılında 14,5 milyar ABD doları karşılığında 88 adet F-35A sipariş etti. Kanada Savunma Bakanlığı ayrıca F-35'in yaklaşık 45 yıllık hizmet süresi için operasyonel maliyetini 54 milyar dolar olarak tahmin ediyor.

Vancouver Uzay Enstitüsü eş direktörü Michael Byers, The Globe and Mail için yazdığı bir makalede, ABD'nin F-35'in görev programlamasının kaynak kodu üzerinde tek taraflı kontrole sahip olduğunu hatırlattı. Aslında, ABD'nin F-35'lerin gelişmiş durum farkındalığı yeteneklerini uzaktan kapatabileceğini ve "belki de sadece birkaç klavye vuruşuyla" hava üstünlüğünü elde edebileceğini iddia etti.

Defense Express'ten, açıklanan senaryo kulağa biraz "fantastik" geliyor. Ancak asıl nokta doğru: ABD hiçbir zaman ortaklarından hiçbirine orijinal yazılım koduna erişim izni vermedi.
Bu uçağın zaten, tüm yazılım güncellemeleri de ABD'de yapılır. Örneğin, F-35 Partner Destek Kompleksi (PSC), tüm yabancı müşteriler için F-35 görev verilerini geliştiren, destekleyen ve test eden ABD Hava Kuvvetleri 350. Spektrum Savaş Grubu tarafından yönetilir.

Resmi olarak belirtildiği gibi, yabancı F-35 operatörlerinin bu çalışmaları, Amerika Birleşik Devletleri'nin katılımı olmadan bağımsız olarak yürütmeleri yasaktır. Bu, birinci kademe F-35 programının tek ortağı olan Birleşik Krallık ve uçağının ekipmanı konusunda geniş bir özgürlüğe sahip olan İsrail dahil tüm yabancılar için geçerlidir.

Anlaşılması gereken önemli şey, görev verilerinin uçağın kalkış kabiliyetini veya uçuş görevi parametrelerini belirlemediğidir. Etkilenen, Radyo keşfi ve elektronik savaş yürütmek için gerekli elektromanyetik spektrum sinyallerini işleyen algoritmalardır. Basit bir ifadeyle, düşman uçaklarının ve hava savunma sistemlerinin radarlarına karşı koyma kabiliyetini tanımlarlar. Ancak bu kadarı dahi, Amerika Birleşik Devletleri ile bir savaş çıkması durumunda tüm sistemin tehlikeye girdiğini düşünmek için yeterlidir.

Bu, F-35'in savaşa hazır olmasının genel olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin bakım, onarım, modernizasyon ve yedek parça, füze ve diğer mühimmat tedarikine olan bağımlılığından bahsetmiyor bile. Bu yükümlülükleri yerine getirmek Washington'un iyi niyetine bağlıdır.

Bunun açıklığa kavuşturulmasıyla, bu tür görüşmelerin halihazırda devam ediyor olması, Amerikan uçaklarının tıpkı Külkedisi masalındaki gibi tek bir tıklamayla "balkabağına" dönüşebilmesi, milyarlarca dolarlık satın alımları eleştirmek için kullanışlı bir araç haline geldikleri için ciddi mali sonuçlara yol açabilir.

Bir diğer örnek ise, ABD'nin GPS'i kapatması durumunda İngiliz nükleer güçlü Amerikan Trident II D5 füzelerinin uçamayacağı yönündeki İngiliz şehir efsanesidir. Bu elbette doğru değil, ancak bu iddianın oldukça ısrarcı olduğu ortaya çıktı, bu yüzden İngiliz hükümetinin bunu sürekli olarak çürütmesi gerekiyor.
Mesajı Paylaş

yıllarca ülkemizde, forumumuzda bu çekinceleri paylaşan insanlar vardı. şimdi ab ülkelerinde de bu gerçek/ ihtimal ile yüz yüze geliyorlar. Mesajı Paylaş

F35 ABD ile aran kötü olacaksa alınabilecek uçak değil ki...

Sadece bu iddaaları geçtim,çok fazla lojistik isteyen bir uçak

Yani ABD olmadan en fazla bir ay işletirsin... Mesajı Paylaş

Daha öncede yazmıştım. Bu uçağı tam kapasite abd ve israil kullanir. İngiltere bile tam kapasite kullanır mı?? Ehh onlara yakin belki.
Ama diger ülkeler için (yunan vs) baş belası bir uçak bence..

Atsan ataman,satsan sataman,tam kapasite kullanaman.. Nasıl bir sey bu uçak  ;D
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 09 Mart 2025, 17:25:50F35 ABD ile aran kötü olacaksa alınabilecek uçak değil ki...

Sadece bu iddaaları geçtim,çok fazla lojistik isteyen bir uçak

Yani ABD olmadan en fazla bir ay işletirsin...
+1
zamanında üretiminde olmak tabii ki teknoloji kazanımı açısından muazzam fırsat sunmuştur bize. ama hava kuvvetlerimizin bel kemiği olmasını istemezdim. ondan öğrendiklerimizle kendi uçağımızı yapmamız gerekir. Mesajı Paylaş

Türkiye 70 yıllık NATO geçmişi olan ülke. 2010'lara kadar ABD'nin en büyük silah müşterilerinden birisi ve doğal olarak millet de ABD'nin silah sistemlerini sanki tapulu malı gibi görmeye alışmış. Yaklaşık 15-20 senedir milli silah sistemlerini geliştiryor, üretiyor, ihraç ediyor ve envanterine katıyor. Hala F-35'den ümidi kesilmeyen kesim var ortalıkta. Şaşırıyorum, bu ne hastalık mı, sanki F-35 kimsede olmayan tanrının hediyesi gibi.

3-5 adet F-35'lerin parasını verdik ama alamadık diyenler var, sanki Anglosaksonları tanımıyoruz. 1.Dünya Harbi öncesi Osmanlı'nın sipariş ettiği savaş gemilerini İngilizler vermemişti. Şah'ı kovunca İran'ın parası ödenmiş sipariş ettiği yüzlerce jetini de ABD vermemişti. Rusların Ukrayna savaşından dolayı yaklaşık 200 milyar dolarlık bankalardaki parasını vermediler.

Milyon bahane üretilebilir, Osmanlı karşı tarafı seçtiği için gemileri vermediler, savaştan sonra da verebelirdi. Ruslara savaştan dolayı vermediler, sana ne 2 komşunun kavgasından. Sokağın öbür tarafındaki herif kavga eden komşuların birisine borcu olduğu halde kavga ettiği için vermemiş, böyle saçmalık olabilir mi. Devrim olmuş, sana karşı savaşmış, komşusunu dövmüş vs bahane etmeden borcunu ödeyeceksin. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz