F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi

Başlatan Felix, 22 Mart 2009, 00:38:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

F-35 LERİN İPTALİ DURUMUNDA ALTERNATİF ALINABİLECEK UÇAKLAR!

Gripen NG
15 (17.6%)
EF-2000 Tranche3
39 (45.9%)
Rafale
11 (12.9%)
SU-35
12 (14.1%)
MİG-35
4 (4.7%)
SU-57
20 (23.5%)
JF-17 Block3
9 (10.6%)
FC-31
10 (11.8%)

Toplam Oy Verenler: 85

Konuyu biraz açmak gerekirse ben TAI' nin yürüteceği bir projeden bahsetmiyorum. Devletin ön ayak olacağı, ALTAY tank projesindeki gibi özel sektörün işe katılarak oluşturulacak yeni bir havacılık şirketiyle yürütülecek bir proje. Dünyada havacılık alanında gelişmiş ülkelere bakarsak birkaç firmanın rekabet halinde faaliyet gösterdiğini görmekteyiz. Bütün yükü TAI' nin sırtına yüklemek bence Türk havacılığının gelişimine istediğimiz katkıyı sağlamaz diye düşünüyorum. Mesajı Paylaş

Wolfman87 arkadaş  haklısınız o ülkeler zaten TÜRKIYEYE
yalnız başlarına saldırmazlar ama israil abd ve yunanistanı unutma, belki abartıyor diyeceksiniz ama bu ülkeler ile çatışma kaçınılmaz olacak
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Wolfman87 - 07 Mayıs 2018, 18:06:09
Hocam haklısınız  hedefde önce iran sonrada türkiye var zaten bunlarda ortadan kalkarsa direk rusya hedefde kalıyor.

Lakin  Sudilere vede BAE ye biraz büyük gelir bu oyun. Savaşı sürdüremezler. En başta halklarını arkalarına alamazlar. Ben türkiyenini gelecekte BAE çökeceğine inanıyorum. Daha sonrada

Sudiarabistana  müdehale edeceğimize inanıyorum. Askeri üstlerin amacı  bu bence. Belkide başlarına gelecekleri bildikleri için silahlanıyorlardır. Ne sudi arabistan da nede BAE de halk türk askerine

reaksiyon göstermez resmen bir devrim olarak halk güllerle karşılar.  Halkın burnuna kadar gelmiş durumda suriye gibi bir tek kıvılcım yeter bu ülkeler için ;) Amma herşeyin bir zamanı var suriyedeki

gibi zamansız aksiyon(halkın ayaklanması) bize zarar verir. Buna mısırda örnek verebilirz.
halkın güllerle karşılayacağını pek sanmam ama askeri üsler konusunda haklı olabilirsin o zaman bu tarz bir girişim için şu sistemleri arttırmamız lazım öncelikle askeri üslere hava alanları ve limanlar  bir an önce yapılmalı deniz piyadelerinin sayısı arttırılmalı efes 2018 de ki gibi eski silahları kullanmamalı modern silahlara geçilmeli çıkarma gemisi sayısı artmalı hava indirme birlikleri arttırılmalı  orta ve ağır kargo uçakları alınmalı en az iki tane tcg anadolu lazım ve şunu unuttum   bir an önce öncelikli larak üslerimiz kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerine üslerin ihtiyaçı var

Alıntı yapılan: egemen2008 - 07 Mayıs 2018, 18:22:21
Merhaba arkadaşlar sitenize yeni üye oldum ve aklıma takılan bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. Acaba Türkiye Tfx ve olursa F35' den bağımsız, kanımca en başarılı savunma projemiz olan ATAK T-129 projesinde uygulanan hazır bir gövde ve mümkün olduğunca yerli katkı payı ve ülke içi uretim modeliyle yeni bir çok rollü savaş uçağı programı başlatmalımıdır? Eğer cevabınız evetse baz alınacak sistem ve ülke hangi ülke olmalıdır?
Bu sorudan meramım hem hava kuvvetlerimizin Amerika'ya olan bağımlılığını azaltmak hemde TFX' in 2030' ların ikinci yarısına sarkabileceğini öngörerek tedbir alma isteğim.
cevabım hayır nedenide şu eğer f-35 lerde sorun olursa paranın tfx e aktarılması ve bir an önce tfx in envantere katılması yönünde olur tabi birde geliştirme durmamalı ve ağ merkezli harp fonksiyonu uçaklara katılmalı tabi bu diğer fazda olmalı ilk uçakların bu yüzden üretiminin geçikmesi hata olur Mesajı Paylaş
IRK, DİN, DİL, MEZHEP ÖNEMLİ DEĞİLDİR ÖNEMLİ OLAN BU ÜLKE İÇİN YAPTIKLARINDIR

Alıntı yapılan: egemen2008 - 07 Mayıs 2018, 18:22:21
Merhaba arkadaşlar sitenize yeni üye oldum ve aklıma takılan bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. Acaba Türkiye Tfx ve olursa F35' den bağımsız, kanımca en başarılı savunma projemiz olan ATAK T-129 projesinde uygulanan hazır bir gövde ve mümkün olduğunca yerli katkı payı ve ülke içi uretim modeliyle yeni bir çok rollü savaş uçağı programı başlatmalımıdır? Eğer cevabınız evetse baz alınacak sistem ve ülke hangi ülke olmalıdır?
Bu sorudan meramım hem hava kuvvetlerimizin Amerika'ya olan bağımlılığını azaltmak hemde TFX' in 2030' ların ikinci yarısına sarkabileceğini öngörerek tedbir alma isteğim.
Benim bu modelde aklıma gelen ve ısrarla savunduğum uçak JF17. F16 ile benzer hatta kimine göre daha başarılı aerodinamik olarak.Þu andaki hali değil,Aselsan Aesa radarlı,daha iyi motorlu ve yerli donanımlı Block 3 tabi benim bahsettiğim.Kuvvetin ana unsuru olarak değil,stop gap ve Tf-X için yeteneklerin sınandığı test bed olarak düşünün.

TF-X ile çok büyük bir zıplama kaydetmek amacındayız,hele ki 4 - 4+ nesil uçak imalatı deneyimimiz olmadan. Proje ortağı olma ihtimali olan İngiltere ve Eurofighter hüsranını düşününce; fikirsel altyapı,üretim yetenekleri,dizayn gibi konularda Ingiltere'ye çok göbekten bağlı kalmadan hızlıca aşama kaydetmek için de kolay,ucuz bir alternatif JF 17.

Biliyorum hepimizin gönlünde çift motorlu,gösterişli,hava üstünlük uçağı ( kısmen F15 çoğunlukla SU35 ) var ama, F15 alma imkanımız olmaması, SU35'in üretim sırası olması gibi etkenlerle aynı süreyi ve daha az kaynağı JF17'de harcayabiliriz. Mesajı Paylaş
Yaşam ne kadar güzel olsa da, ''Ölüm'' yaşamdan daha güzeldir; Layıkıyla öldükten sonra...

Bu modelde amacım aslında hem gelecekte TAI' ye rakip yeni bir havacılık firması kurabilirmiyiz hemde The Turk arkadaşımızın dediği gibi TFX için elimizde uygun test bed imkanı sağlamak. Benim aklımda aslında ilk sırada GRİPEN NG var ancak ondada motor ve alt sistemlerde yoğun Amerikan egemenliği mevcut. JF-17 düşünülebilir ancak Çin' in tavrıda önem kazanır. Mesajı Paylaş

Ben bu konuya baska bir acıdan da  bakmakta da yarar oldugu kanısındayım,

Tabii ki yerli çözüm üzerine çalışalım ancak zaman kavramını göz önüne aldığımız zaman yerli çözümün uzun zamana ihtiyacı olacağından tek başına alternatif olamaz . ''THK bünyesinde bulunan en yeni muharip savaş ucakları F16 .  Envanterimizde azımsanamayacak sayıda bulunan  F4 ise  hızlan yaşlanmakta .  Kısa vadede eldeki tüm F4 lerin yenilenmesi  ve ayni zamanda Anadolu LHD için F35B veya muadili platform gerekli olacak . Orta ve uzun vadede ise öncelikli olarak yaşlı olan F16 larımızın değiştirilmesi ile yeni platformlara ihtiyaç duyulacak.

izlenmesi gereken öncelikli sıralamam.

1) Yerli platform üretimi için araştırmalar ve hazırlıklar başlanılmalı.

2) F35 alımı için  ABD ile ilişkilmizi mümkün olduğunca diplomasinin inceliklerini kullanarak sunulan önergeden etkilenmemek için azami çalışmalıyız.
    F35 projesine ortağız burada maddi girdi olduğu ortak üretimden dolayı yeni teknoloji sahibi de olabiliriz .
    Anadulu LHD platform tedariğini de  zamanında gerçekleştirmiş oluruz.

3) ABD ile F35 alımında sorun yaşanılır ise  Batılı  ülkelerin F35A ve F35B alternatifi ürünlerine bakalım .
   (Fransız rafael mi olur yoksa sizlerin bildiği başka bir platformu)

4) Rus veya Çin menşeli platformların  batılı muadillerinden kötü oldukları kanısında değilim ,ama bu teknolojilerin THK uyarlanmasına zaman gereksinimi olacağı kanısındayım .  Ayni zamanda S400 lerde olduğu Nato ya uyarlamada da kısıtlmalar ile karşılaşabiliriz. 




Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 07 Mayıs 2018, 09:52:00
Alıntı yapılan: Raptor44 - 07 Mayıs 2018, 01:40:15
stop gap su 35 derken neyi kastetdiniz anlamadımda

Yerli mühimmat ailesi, dahili elektro optik sensörleri ve dahili ed/et podları geniş taşıma kapasitesi ve yüksek menziliyle tf-x'i  hava- yer görevlerinde kullanabileceğimiz zamana kadar f-4'lerin yerini doldurmak için Rusyadan Su-35 satın almak.

Ha su-35'e şart değil. Ben partikül hocam öyle dedi diye dedim. Bizdeki F-4'ün Rusyadaki modern karşılığı şu an SU-34 F-4 den 1.5 kat fazla mühimmatı daha yüksek hızda daha uzun bir menzile götürebiliyor.

Yenide bir uçak aviyonikleri yeni sadece yerli pod ve silahlarımızı entegre ettirmemiz yeterli çok büyük güç çarpanı olurlar.

Ha onuda geçtim eğer biz dengeli bir siyaset izleyip önemimizi Rusyaya gösterebilirsek f-35 çıkmaza girdiğinde yerli silah ve aviyoniklerimizi ekleyebilme imkanıyla bize su-57  teklif edeceklerini ben düşünüyorum. Ha belki siz verin biz entegre edelim falan derler ama teklif ederler.

Birde hatırlatma yapayım. Þu an 100 f-35 A + 20 F-35B + Rumelinin gelmesiylede 20 F-35B almamız söz konusu .   Yani toplan 100 F-35A + 40 F-35B

100 F-35 A'nın 100 milyon dolardan maliyeti = 10 milyar dolar = 200 Su-57 ediyor.  Burda bittimi ? Hayır . 40 F-35B  120 milyondan 4.8 milyar dolar sen stovl eğitimi vs 5 milyar dolar de.

5 milyar dolar : Charles De guelle Uçak gemisi 3 milyar euro idi. Queen Elizabeth 3.2 ye gelecek . Bizim Brezilyalı Sao Paolo'sunun modern bir versiyonunu yapmamız 3 milyar'a dolar'a gelir.

Hatta 600m dolarlık  tcg- anadolunun havuzu iptal edilip pistte ve hangararda değişiklikler yaparak 40 uçak kapasiteli catobar veya stobar bir taşıyıcı yapılabilir. Hem elde bilinen ve tecrübe edilmiş bir gövde den gidilir.

Geri kalan 2 Milyar dolarlada uçak gemisinden kalkması için 40 su-57 alabilirsin. Bütün döner kanat operasyonunuda Anadolu Ve Rumeliye aktarırsın.


Yani buda bir seçenek . Tabi fiyatların alt üst oynamasıyla değişir ama  Genel olarak bir yanda 100 f-35a VE 40 f-35b  diğer yanda 240 Su-57 ve 1 tane uçak gemisi.

Böyle bir ihtimalde var.
Daha Su-57 lerin uçak gemilerine konuşlandırma projesi onaylanmadı belki teknik ve mali kaygılardanda hiç gerçekleşmeyecek zira bu projenin içeriğinde uçaktaki gerekli modifikasyon + mancınık ve kalkış pisti gerekli olduğu açıklandı, yani zaten tek olan uçak gemilerini bir süre kullanmamak demek olur, Rusların ikinci uçak gemisi projeside onaylanmadı onaylansa bile ne zaman biter.... ben kısa vadede bu projenin gerçekleşmesini  öngöremiyorum Mesajı Paylaş

Ruslar bir süre daha Mig-29K ile devam edecekler anlaşılan.

JF-17 iyi de performansı ne kadar? En gelişmiş modeli bile bana AESA radarlı F-5 gibi geliyor. F-4 ile karşılaştırıldığında silah taşıma kapasitesi, bu kapasite ile hız ve iftira yetenekleri ne kadardır? Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

'Ambargo Türkiye'yi darboğaza sokmaz'



Türkiye'nin çıkarılmasının F-35 programını çökerteceğini söyleyen ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Görgün, savunma sanayii alanında uygulanacak ambargoyla Türkiye'nin darboğaza girmeyeceğini belirtti.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye'nin savunma sanayii alanında uygulanacak bir ambargo nedeniyle darboğaza girmeyeceğini söyledi. Görgün, Rusya'dan S-400 füzeleri alımı nedeniyle ABD'nin F-35 projesinden Türkiye'yi çıkarmasının bu savaş uçağı programını çökertebileceğini dile getirdi.

Geçen ay ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlüğü görevine atanan Görgün, dün basın organlarının Ankara temsilcileri ile sabah kahvaltısında buluştu. Görgün, savunma sanayii alanında dünyanın ilk 100 şirketi arasında yer alan ASELSAN'ın bazı projelerini, kurumun fabrika alanı içinde yer alan entegrasyon ünitesi içinde tanıttı.

'Projenin parçasıyız'

Hisar füzeleriyle ilgili bilgi veren Görgün, yerli hava savunma sistemi çalışmalarının test aşamasına geldiğini, sistemin hem Rusya hem batı sistemine entegre olabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Beşinci nesil savaş uçağı F-35'lerin Rusya'dan alınacak S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye'ye satışının yapılmayacağı iddialarının sorulması üzerine Görgün, "Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Türkiye, F-35 programının önemli ortaklarından biri. F-35 uçaklarının elektronik har sistemlerinde TAI ile birlikte desteklerimiz olacak. Bu projeninin önemli bir parçasıyız. Dışında bırakılmamız programı çökertir" dedi.

Afrin operasyonu nedeniyle bazı batılı ülkelerin Türkiye'ye örtülü ambargo uygulamasını gündeme almalarının sorulması üzerine Görgün, "ASELSAN'ın kuruluşu, Türkiye'ye karşı uygulanan bir ambargo ile başlamış. Biz bütün bunlara hazırlıklıyız. Geçici bazı yaklaşımlar olabilir. Ama bizi darboğaza sokacak bir durumu gözlemlemiyoruz. Yurt dışından alternatifli alım yapıyoruz. 63 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen yıl üretemimizin yüzde 15'ini ihraç ettik" dedi.

Halka arz edilecek

ASELSAN'ın hisselerinin yüzde 15'inin borsada işlem gördüğünü dile getiren Görgün, yüzde 15'inin daha halk arz edileceğini söyledi. Görgün, "Þu anda en önemli gündememiz halka arz sürecini sağlıklı yönetmek. New York, Londra ve Boston gibi borsalarda satışa çıkılacak. Bu süreçte yabancı fonların ilgi göstereceğini sanıyorum. Yıllardır güven veren ve kazandıran bir şirket olduk" diye konuştu. Görgün, hisse senetlerinin yabancı fonlara satışı ile TSK Güçlendirme Vakfı'nda olan yönetim yapısının değişmeyeceğini dile getirdi.

Görgün, Linkedin üzerinden kurumun başarılı çalışanlarına yurtdışından teklifler geldiğini belirterek, "Bunun için ulusal bazı tedbirlerin alınması gerekir" dedi.

Tanklara kalkan

Görgün, Afrin operasyonunda gündeme gelen M-60 tanklarını koruma sistemlerini yerinde tanıttı. Pulat anti tank koruma projesi çerçevesinde tankların üzerineki altı noktaya koruma sistemleri yerleştirildi. Bu tanklara, bir füze atışı olduğunda sistem radar ile bunu tespit edecek. Tanka yerleştirilen sistem, atış yaparak füzeyi imha edecek.

Tanıtılan bir başka sistem ise ATOM 35 mm parçacıklı mühimmat oldu. Bu akıllı mühimmat, içindeki saniye ayarlı program ile hedefi yaklaşırken havada vuruyor.

FETÖ taraması

Görgün, kurumdaki FETÖ ile iltisaklı personelin ayıklanması ve intiharlarla ilgili başlatılan soruşturma konusunda, özetle şunları söyledi: "İnsan kaynakları birimimiz, tüm personeli taramaya devam ediyor. İstihbari olanlar dahil bir çok kaynaktan gelen bilgiler var. Bu dinamik bir süreç. FETÖ iltisaklı kişilerin iş akitlerine son verildi. İntiharlar konusunda göreve başladıktan sonra insan kaynaklarından rapor istedik. Her iki konu savcılıkta. "

http://www.milliyet.com.tr/ambargo-turkiye-yi-darbogaza-gundem-2664236/ Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: sephiroturk - 08 Mayıs 2018, 07:23:29
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 07 Mayıs 2018, 09:52:00
Alıntı yapılan: Raptor44 - 07 Mayıs 2018, 01:40:15
stop gap su 35 derken neyi kastetdiniz anlamadımda

Yerli mühimmat ailesi, dahili elektro optik sensörleri ve dahili ed/et podları geniş taşıma kapasitesi ve yüksek menziliyle tf-x'i  hava- yer görevlerinde kullanabileceğimiz zamana kadar f-4'lerin yerini doldurmak için Rusyadan Su-35 satın almak.

Ha su-35'e şart değil. Ben partikül hocam öyle dedi diye dedim. Bizdeki F-4'ün Rusyadaki modern karşılığı şu an SU-34 F-4 den 1.5 kat fazla mühimmatı daha yüksek hızda daha uzun bir menzile götürebiliyor.

Yenide bir uçak aviyonikleri yeni sadece yerli pod ve silahlarımızı entegre ettirmemiz yeterli çok büyük güç çarpanı olurlar.

Ha onuda geçtim eğer biz dengeli bir siyaset izleyip önemimizi Rusyaya gösterebilirsek f-35 çıkmaza girdiğinde yerli silah ve aviyoniklerimizi ekleyebilme imkanıyla bize su-57  teklif edeceklerini ben düşünüyorum. Ha belki siz verin biz entegre edelim falan derler ama teklif ederler.

Birde hatırlatma yapayım. Þu an 100 f-35 A + 20 F-35B + Rumelinin gelmesiylede 20 F-35B almamız söz konusu .   Yani toplan 100 F-35A + 40 F-35B

100 F-35 A'nın 100 milyon dolardan maliyeti = 10 milyar dolar = 200 Su-57 ediyor.  Burda bittimi ? Hayır . 40 F-35B  120 milyondan 4.8 milyar dolar sen stovl eğitimi vs 5 milyar dolar de.

5 milyar dolar : Charles De guelle Uçak gemisi 3 milyar euro idi. Queen Elizabeth 3.2 ye gelecek . Bizim Brezilyalı Sao Paolo'sunun modern bir versiyonunu yapmamız 3 milyar'a dolar'a gelir.

Hatta 600m dolarlık  tcg- anadolunun havuzu iptal edilip pistte ve hangararda değişiklikler yaparak 40 uçak kapasiteli catobar veya stobar bir taşıyıcı yapılabilir. Hem elde bilinen ve tecrübe edilmiş bir gövde den gidilir.

Geri kalan 2 Milyar dolarlada uçak gemisinden kalkması için 40 su-57 alabilirsin. Bütün döner kanat operasyonunuda Anadolu Ve Rumeliye aktarırsın.


Yani buda bir seçenek . Tabi fiyatların alt üst oynamasıyla değişir ama  Genel olarak bir yanda 100 f-35a VE 40 f-35b  diğer yanda 240 Su-57 ve 1 tane uçak gemisi.

Böyle bir ihtimalde var.
Daha Su-57 lerin uçak gemilerine konuşlandırma projesi onaylanmadı belki teknik ve mali kaygılardanda hiç gerçekleşmeyecek zira bu projenin içeriğinde uçaktaki gerekli modifikasyon + mancınık ve kalkış pisti gerekli olduğu açıklandı, yani zaten tek olan uçak gemilerini bir süre kullanmamak demek olur, Rusların ikinci uçak gemisi projeside onaylanmadı onaylansa bile ne zaman biter.... ben kısa vadede bu projenin gerçekleşmesini  öngöremiyorum

Arda Bey'den bir yazı:
Hesap Kitap İşleri - Havacılıkta Tedarik Yönetimi (Rus Uçakları Neden Bu Kadar Ucuz?)

https://www.siyahgribeyaz.com/2013/07/hesap-kitap-isleri-havaclkta-tedarik.html
Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz