Çılgın Türkler'in akıllı arabası

Başlatan Þahinbey, 20 Temmuz 2009, 10:48:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Bilim alanında hızla ilerleyen Türkiye'den bir buluş daha. Sayılı ülkelerin sahibi olduğu kendi kendine giden araba teknolojisini üreteceğiz.

Okan Üniversitesi'nde kurulan 'Ulaşım Sistemleri ve Akıllı Araç Teknolojileri' Araştırma Merkezi, Prof Dr. Nejat Tuncay ve Ohio State
Üniversitesi'nden Prof Dr. Ümit Özgüner yönetiminde çalışmaya başladı. İlk araç Yonca Onuk Tersanesi'nden temin edildi.

Kendi kendine gidebilen Türk üretimi otomobil için geri sayım başladı. Okan Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Mekatronik Bölümü içinde oluşturulan özel bir birim, 8 ay sonra Türkiye'nin ilk, dünyanın ise sayılı akıllı otomobillerinden birini ortaya çıkarmak üzere yola çıktı.

F1 Pistine komşu üniversitenin Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Nejat Tuncay ile yakın çalışma arkadaşı Ohio State Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ümit Özgüner'in yönetimindeki araştırma ekibinde, dört yüksek lisans öğrencisi, dört Yrd. Doç. Dr. görev alıyor.

İLK TEST F1 PİSTİNDE

Kendi kendine gidebilen akıllı araç ortaya çıktığında ilk test sürüşlerinin üniversitenin hemen yanındaki F1 Pisti'nde gerçekleştirilmesi için hazırlıklar da yapılıyor.

TEST ARACI ONUK'TAN

Proje için henüz tam bir bütçenin oluşturulmadığını söyleyen Dekan Prof. Dr Tuncay, 'Bu tür projeler için ABD'de ayrılan bütçe birkaç milyon doları buluyor' bilgisini veriyor. Profesör daha sonra şu bilgileri verdi: 'Projeye destek olarak Yonca Onuk Tersanesi yöneticisi Dr. Mühendis Ekber Onuk'dan bir arazi aracı temin edildi. İlk deneyler bu araç üzerinde yapılacak. Bu aracın akü beslemesiyle elektrik makinesi ile sürülmesi için MEKATRO/TOFAS elektrikli araç birikiminden yararlanacağız.

Ayrıca TÜBITAK'a destek için başvuracağız. Ayrıca Tuzla Belediyesi ile akıllı ulaşım sistemleriyle
ilgili görüşmeler yapıyoruz.'

MINDSET TARTIÞMASI ...

Türkiye'nin yeni bir otomobil markası geliştirip, geliştirmeyeceği tartışılıyor. Bu tartışmaların ortasında İsviçre'den gelen Murat Günak imzalı Mindset'in geleceği yer alıyor? Bazılarının dediği gibi 'Tarzan'ca bir yaklaşımla mı son bulacak? Ya da cesur bir yatırımcı bu işe inanarak, yola devam mı edecek?

Her ikisi de olabilir. Cep telefonunu Koç ve Sabancı Holding'in reddettiği ve üçüncü teklifin geldiği Çukurova Grubu'yla anlaşma yapıldığı çok anlatılan bir başarı öyküsüdür. Bugün Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Turkcell böyle doğmuştur.

Mindset ya da bu sayfgada okuduğunuz akıllı araç projesi. Bunlardan biri bile olabilir. Bugünden kestiremeyiz ama, 1971 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliğini bitirerek, ABD'ye giden Prof. Dr Ümit Özgüner'in Türkiye'de olması bence iyi haber.

Geçtiğmiz günlerde Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile Rektör Prof. Dr. Sadık Kırbaş'ın konukları arasındaydım. Bu sırada üniversitenin Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay hoca ile tanıştık. Nejat Hoca beni yanına alıp, okulun bir diğer hocası Prof Dr. Ümit Özgüner ile tanıştırdı.

Özgüner'in 2004 yılında Pentagon desteğiyle başlayan insansız akıllı araç DARPA projesine katıldığını ve 2007 yılında kurulan ve insanların giremediği bir ortamda yer alan araçlardan birinin geliştirilmesinede ön ayak olduğunu hatırlayınca, sözü bugüne getirdim.

Ümit Hoca, Türkiye'ye Okan Üniversitesi'nin konuğu olarak geldi. Okan Üniversitesi'nin kendisine sunduğu olanaklarla yeni projeler üzerine çalışmaya başladı.

3-5 yılda söz sahibi olabiliriz

Projenİn başına gelen Ohio State Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ümit Özgüner, akıllı otomobiller dalında uygun seçimler ve gerekli yatırımlar yapılır da iyi bir koordinasyon sağlanırsa 3-4 yıllık bir süre içerisinde dünya piyasasında teknolojik açıdan söz sahibi olabiliriz iddiasını taşıyor. Türkiye'de gereken bilgi birikimi bulunabilir veya uygun yönlendirmeler yapılabilir. AB, TÜBİTAK gibi yerlerden kaynak sağlanabilir.

Akıllı araca giden yolda gerekli teknolojik sistemlerin de kullanılacağına dikkat çeken Özgüner, 'Örneğin şu an üzerinde çalıştığımız sistemlerden biri olan kaza kaçınılmazsa en az phasarı nasıl alırım sorusuna cevap veren bir sistem geliştiriyoruz. İkinci bir çalışmamız ise yan yoldan gelen araç kırmızı ışıkta duracak mı sorusuna cevap arıyor.' açıklamasını yaptı.

Kaynak:http://www.sonsayfa.com/Haberler-cilgin-turklerin-akilli-arabasi-119498.html

Mesajı Paylaş
  • Gösterim 6,809 
  • Genel Konular
  • 11 Yanıtlar



Çok güzel bir haber. Ekber Bey'in bu konuda oldukça tecrübesi var. Spor araba prototiplerini Yonca-Onuk tersanesinde görmüştüm. Nasıl bir hevesle ve sevgiyle bizlere araçlarından bahsediyordu. İşini severek yapan her zaman en iyi yapandır. Dilerim bu kadar bilgi ve tecrübe boşa gitmez. Hiçbir engel çıkmazsa zaten boşa gitmeyeceğine eminim. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Guzel haber, yeterince kaynak bulunursa yapabilirler   :) Mesajı Paylaş

Yanlız benim gene motor konusuna kafam takıldı. Haberde aracın motorunun yerli olup olmayacağı ile ilgili bilgi yoktu. Biz ne zaman motor üretimine başlayabileceğiz acaba. Yerli sanayi bu zamana kadar motoru dahil herşeyi yerli araç üretmek için ar-ge çalışması yapmıyor. Lisans üretimi yapmayı kendileri birşeyler üretmeye tercih ediyorlar. Yazık çok yazık.. Mesajı Paylaş

Akıllı araba olayı bıraz degısık burada anlatıldıgına gore. Haberlerde ızledıgıme gore 4x4 bır aracın etrafına cesıtlı sensorler ve kameralar yerlertırılerek bır surus sıstemı gelıstırmısler, arac etrafındakı olayları algılıyarak kendı kendıne yok alıyor. yanı araba yerlı yada bızım degıl. uzerındekı sıstem yerlı...


Aslında bunun amerıka ve avrupada yarıslı organızasyonlarını bılıyorum. hatta yıne amerıkada hummerın uzerıne butur seyler ve sılah sıstemı yerlestırıp uzaktan kumandalı olarak kullanıyorlardı. ama tek fark bu arac kendı basına kara verıyor..ne dıyerlım Allah sonunu hayırlı hayırlı eylesin... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Þahinbey - 20 Temmuz 2009, 15:41:03
Yanlız benim gene motor konusuna kafam takıldı. Haberde aracın motorunun yerli olup olmayacağı ile ilgili bilgi yoktu. Biz ne zaman motor üretimine başlayabileceğiz acaba. Yerli sanayi bu zamana kadar motoru dahil herşeyi yerli araç üretmek için ar-ge çalışması yapmıyor. Lisans üretimi yapmayı kendileri birşeyler üretmeye tercih ediyorlar. Yazık çok yazık..

Anladığım kadarıyla bu araç elektrikle çalışacak. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#6
Alıntı YapAnladığım kadarıyla bu araç elektrikle çalışacak.
Tamam ama elektrikle çalışan aracında motoru vardır. Elektrikli motoru bizmi yapacağız acaba? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Þahinbey - 21 Temmuz 2009, 14:20:11

Anladığım kadarıyla bu araç elektrikle çalışacak.[/quote]
Tamam ama elektrikle çalışan aracında motoru vardır. Elektrikli motoru bizmi yapacağız acaba?
[/quote]

Izledigim goruntude aracin ustundeki sistemler yerli,  araba yabanci maliydi. Mesajı Paylaş

Alıntı YapNuh Çimento ve ABB şirketi ortak çalışmasıyla 30 yıllık kullanım ömrünü dolduran 160 ton kapasiteli 10 adet kaya kamyonunun dizel motorlarını çıkarıp, elektrikliye çeviriyor.


Çimento ve madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu devasa iş makineleri, aynı zamanda en büyük maliyet ve emisyon girdilerini oluşturuyor. Sektörde dizel ekskavatörlerin kablolu sistemlerle elektrikliye dönüşümü yapılırken, sürekli hareket eden, dev boyutlu kaya kamyonlarının bataryalı şekilde elektrikle dönüştürülmesi dünyada bir ilk olarak Nuh Çimento ve ABB şirketi ortak çalışmasıyla hayata geçiriliyor. Þirketin, karbon ayak izini sıfıra düşürme hedefleri çerçevesinde çimento faaliyetlerinde kullandığı dizel yakıtlı kaya kamyonları, elektrik motorları sayesinde çevre dostu makinelere dönüşüyor.

Nuh Çimento ve ABB şirketi sıfır emisyon ile çalışacak kaya kamyonlarının tam elektrikliye dönüştürülmesi için ortaklık imzaladı.

1 MİLYON LİTRE TASARRFUF

Dünya çapında sayıları 50 bin adet olan kaya kamyonlarından Nuh Çimento'nun elinde bulunan 10 kamyon, 30 yaşını tamamlamış durumda. Ekonomik kulanım ömrünü tamamlayan kaya kamyonlarının yenilenmesi için yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım gerektiğinin altını çizen Nuh Çimento Grubu CEO'su Gökhan Bozkurt, "Proje tamamlandığında yılda 1 milyon litre motorin tasarrufu sağlayacağız. Kamyonlarımız bir 30 yıl daha çevreci olarak hizmet verecek" açıklaması yaptı.

GLOBAL ÇÖZÜM ORTAĞI

ABB Türkiye Traction Divizyonu Müdürü Saim Baran, "ABB, yüksek teknoloji içeren E-Mobility ve Raylı Sistem Traction Konverterleri, Enerji Depolama Sistemleri ve Elektrikli Araç Þarj çözümlerinde lideriz, teknolojilerimize çok güveniyoruz" açıklaması yaptı.
https://m.haber7.com/amphtml/ekonomi/haber/3226961-dunyada-ilk-kez-turkiyede-yapildi
Mesajı Paylaş
]

Mevcut elektrik üretim yöntemimiz ağırlıklı olarak fosil yakıta dayalı değil mi? Hidroelektrik santraller, rüzgar santralleri, güneş santralleri elektrik üretimimizde ne kadar pay sahibi? Hal böyleyken elektrikli araç kullanarak çevreci olunduğunu sanmak biraz düşündürücü? Yanlış anlaşılmasın, tabi ki elektrikli araçlara geçmek gerek. Ancak o araçları şarj edecek enerjiyi temiz olarak üretecek yöntemlerin de geliştirilmesi gerek! Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz