Yerli Çip Çakıl / Yongatek.

Başlatan カメせ, 02 Ekim 2022, 20:55:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HIT-30 programı kapsamında çip üretimi için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi açıklandı.

31 Aralık 2025'e kadar Yatırım Teşvik Belgesi verilmesi gerekiyor.

Şu an kimler başvuru yapacak bilemiyoruz.  Bence TOGG gibi bir konsorsiyum oluşturulması mükemmel olur. Türkiye'nin kamu-özel en yetkin teknoloji firmalarından 4-5 tanesi birleşip bu yatırım teşvik belgesini alırsa anca bu iş olur.

Mesajı Paylaş

Alıntı YapMüslüman ülkeler yüksek teknoloji üretmek için bir araya geldi.

Katar'ın finansman, Malezya'nın teknoloji desteği sayesinde Türkiye'de çip üretim merkezi kurulmasına karar verildi. 🇹🇷🇶🇦🇲🇾

https://x.com/konseytr/status/1891194145793876320
Mesajı Paylaş

Şu işi artık yapalım lütfen bu eksiklik bize hiç yakışmıyor. Türkiye gümüş takıdan yat üretimine arabadan televizyona sineğin yağını çıkartan çok çeşitli sektörlerde gelişme yolunu seçmiş bir ülke. Bu kadar her şeye saldırıpta en merkezdeki chip işini bu kadar boşlamak akıl alır gibi değil. Turizm den Somon üretmeye Airbus a parça üretmeye jet motoru üretmeye ilaca kimyaya cnc makineye gemiye her şeye şeye saldırdık bu kadar temel alana hiç ellemedik bile hayret bir şey. Avrupa'nın televizyonunu beyaz eşyasını üretiyoruz chip üretmiyoruz. Portekiz bile tağğ 80 lerden beri bir şeyler üretiyor biz ellemedik bile bu işe hayret bişey. Gerçekten bu ülkeye bakan inceleyen herkes buna şaşar bizim 1970 de chip üretmeye başlamamız gerekiyordu 80 lere bırakmak bile geç yani. Hepimizin evinde en az 100 er tane cip vardır. Çip değil yonga bu arada

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Tayvan öyle bir teknoloji transferi yapmaz. Bence kolpa bir haber.

Daha önce de pek çok kez yazdım.

-Halihazırda 90 nm litografi makinesini Aselsan yapabilir, bu bile bizim birçok işimizi görür.

-Ancak Malezya ve Katar aracılığıyla 65 nm teknolojisiyle birşeyler yapılması için çalışmalar var.

-Çip teknolojisine yatırım yapmak için gerekli olan sadece idealist yatırımcılar. Devlet zoruyla babayiğit bulmak çok pahalıya patlar.

- Forum olarak kişi başına sadece "1 milyon Türk lirası" sermaye hisseli 1000 kişi bulalım bir anonim şirket kuralım bir yıl sonra 65 nm teknolojisiyle üretilmiş çipleri çıkartırım, ülkemiz endüstrisi için hemen hemen her konuda işimizi görür.

Mesajı Paylaş

Ya bir soru sorucam geçen bir arkadaşta demiş ülkede 3-4 nm'lik çip üretmemiz lazım diye...

Benimde aklıma birşey geldi şimdi olası bir savaşta çip için ambargo yiyeceğimiz Allah'ın emri...

Peki bunu aşmak için yurtdışından sipariş ettiğimiz ceptelefonlarının çiplerini söküp bizim askeri ürünlerin ihtiyacını karşılayabilir miyiz?

Bilen üstadlar? Mesajı Paylaş

yahu bu lego mu? Butun cipler, tasarimin fiziksel hale gelmis versiyonu. FPGA denilen cipler ise, sana kismen lego gibi imkan taniyor o da cep telefonunda olmaz Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: MeACuLpA - 10 Mart 2025, 20:32:22yahu bu lego mu? Butun cipler, tasarimin fiziksel hale gelmis versiyonu. FPGA denilen cipler ise, sana kismen lego gibi imkan taniyor o da cep telefonunda olmaz

Teşekkürler sn.MeaCulpA ben sorumun cevabını aldım

O zaman bu yatırımı yapmaktan başka şansımız yok

Peki bu FPGA denilen çipler nasıl bulabiliriz Mesajı Paylaş

Xilinx ve Altera bunlari satiyor. Ama sanirim Turkiye'ye ortulu bir ambargo uygulaniyor diye dedikodular duymustum. Halen var mi bilemiyorum. ASIC diye adlandirilan (uygulamaya yonelik cipler, cep telefondakiler buna ornek) icin cok buyuk ihtiyac (volume) gerekiyor. Yani eger milyonlarcasina ihtiyacin varsa, chip'i tasarlarsin ve bir yerde urettirirsin. Ama o kadar ihtiyacin yoksa, onbinlercesine mesela ihtiyacin varsa, bu FPGA denilen cipleri, icine koydugun programla kendine ozellestirip, kendi ihtiyacani gorebilirsin. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz