Yerli Çip Çakıl / Yongatek.

Başlatan カメせ, 02 Ekim 2022, 20:55:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: putty - 23 Ocak 2024, 22:22:44
60 nanometre işlemci günümüzde konuşulan 5 nanometre yanında mukayese edince taş devri işlemcisi gibi hissiyat yaratıyor olabilir ama dünyada 2005 yılında bir tane bile 60 nanometre işlemci yoktu pc lerdeki en şahane intel işlemciler bile daha kötüydü. Birde şu var ben % 100 bunu iddia edecek ilmim yok ama bu letografi yani silikona tasarım filmini pozlama işi nedeniyle chip tasarımı nanometre ile çok alakalı bir şey değil. Bunun tabiki çok muhtemel bazı küçük uyum detayları vardır illaki ama 60 dan 5 nanometre ye geçerken sil baştan hadi yeni bir chip tasarlamıyor mühendisler mantıksal çıkarımıma göre. Bu yüzden ürettiğimiz çipin değerini nanometre ile tukaka yapmayalım ha 5 ha 60 nm ikiside aynı bizim alacağımız aferin açısından. Yani bir güzel fotograf çekmişsin o vesikalık boyundamı oalcak duvar kağıdı boyundamı olacak bu makine meselesi artık biraz onun gibi. Birde insnalar chip tasarlamayı telsiz yapmak bilgisayar kartı yapmak gibi nano boyutta elektronik işi sanıyor oysa chipler muhasebe programı gibi yazılım kodları ile hazırlanır kod derlenince yazılımlar o transistörü milyarlarcasını dizer işlemci ortaya çıkar. Bunun için özel yazılımlar var ama çok uç noktada chip tasarımlarında muhtemelen firmalar kendi çözüm araçlarını üretmek zorunda kalmışlardır. Ama sonuçta bu bir yazılım işi elektronik işi değil zannedildiği kadar benim zannımca. Birisi itiraz edecek haklı olarak tabiki elektronik işi ama bildiğiniz kadar elektronik işi değil.

bir örnekle açıklamak gerekirse 230 nanometre, 60 nanometre veya 3 nanometre boyutlarında aynı Ghz veya flops değerini veren işlemciler üretilebilir.

Biri mesela 5x5 cm alan kaplar, diğeri 2x2 cm alan kaplar,  öteki 1x1 cm alan kaplar.

yani Litografi teknolojisini ne kadar ilerletirseniz bir wafer diskinden elde edilecek işlemci çekirdeği sayısı yükselir yani ticari karlılık, aynı diskten en fazla işlemciyi çıkartma meselesidir.

60 nm işlemci belki 3 nm göre daha fazla enerji harcayabilir ama bu tolere edilebilir, ayrıca mimari yapısına ve kullanım alanına göre değişir. Beyaz eşya veya araba gibi ürünler için illa 32-64 bit veya 3 nm gibi işlemcilere gerek yok.

Düşük seviyeli üretim bile olsa bir yerlerden başlamak lazım, artık savaşları kazandıracak şey, mikroişlemciler ve içinde koşturan yazılımlar.

"Bence" Çin, Tayvan'ı işgal etmeden bu teknolojiye yatırım yapmamız gerek. Mesajı Paylaş

Bazı yazılar hatırlıyorum Türkiye aslında bu yatırıma 70 lerde bile uyandı isviçre den makineler bile gelmiş ama arkası getirilememiş. Tübitak da filan butik üretimi kastetmiyorum bayağı şimdi konuşulan şeyler düşünülmüş olmamış makineler çürümüş gitmiş diye çok eski bir yazı hatırlıyorum. Sanıyorum bu sektörün nanometrelerdeki bu sıçramalar nedeniyle çok hızlı kendini yenilemesi ilk yatırımı ve ticari süreci çok hızlı başarıp sisteme entegre olmayı gerektiriyor asıl büyük zorluk burada olabilir. Yani yatırımı bugün başlarsan 2 sene sonra üretim başlayıp o sene dünya chip pazarında sürdürülebilirliği sağlayacak kadar anlamlı bir oyuncu olmak gerekiyor. TOGG gibi sindire sindire ilerlenen bir sektör değil gibi geliyor bana. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığın tesisi için kritik ve stratejik olarak addedilen bu kazanımların yanında TÜBİTAK'ın bilim, inovasyon ve araştırma ekosistemin unsurlarını harekete geçirmeye devam ettiğini belirten Kacır, "Temelini inşallah önümüzdeki dönemde atacağımız yeni çip üretim tesisimizle çip tasarım ve üretiminde önce 110 nanometre, ardından da 65 nanometre teknolojisine geçiş yapacağız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve milli olarak üreteceğiz." ifadesini kullandı. Kozan Selçuk Erkan da youtube canlı yayınlarının birinde ASELSAN-ın yerli litografi projesinde sonlara yaklaştığını söylemişti Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Black95 - 24 Temmuz 2024, 17:30:19
Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığın tesisi için kritik ve stratejik olarak addedilen bu kazanımların yanında TÜBİTAK'ın bilim, inovasyon ve araştırma ekosistemin unsurlarını harekete geçirmeye devam ettiğini belirten Kacır, "Temelini inşallah önümüzdeki dönemde atacağımız yeni çip üretim tesisimizle çip tasarım ve üretiminde önce 110 nanometre, ardından da 65 nanometre teknolojisine geçiş yapacağız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve milli olarak üreteceğiz." ifadesini kullandı. Kozan Selçuk Erkan da youtube canlı yayınlarının birinde ASELSAN-ın yerli litografi projesinde sonlara yaklaştığını söylemişti

En az Kaan kadar kritik ve önemli bir proje. Savunma sanayisinde Temel ihtiyaçları karşılayabilecek bir şey bu plan ile yapılabilir lakin Türkiye'nin bu alanı özel olarak seçip bir devlet projeksiyonu ile tüketici elektroniği alanında komple bir kalkınma hedeflenmeli bunun örneği dünyada var ve doğru yatırımlarla ki bu yatırımlar, (MMU Kaan yatırımlarından büyük olmalı ,20 25 milyar dolarlık yatırımlar gerekli hakkıyla bu alanda olmak için ) çok büyük ekonomik kazançlar getiriyor yan sanayisi ile 10 larca milyar dolarlık gelir kapısı açıyor bizim Türkiye olarak ana karttan, Led panellere, mikroçiplere komple bir paket olarak yürümemiz gerekiyor. Sadece yarı iletken çip teknolojisi ile olmaz. Tüm bu sektör birbirine zincir gibi bağlı ve bu bağlar ile rekabet ve teknolojisi gelişiyor. Bunun içinde Türk sanayicisi ve Türk sanayisi ortak hareket etmeli. Ama tüm sistem Aselsan'ın ve beyaz eşya üreticilerimizin başından desteği ile mümkün. Aselsan'ın bana göre askeri projeleri dünyada artık belli seviyeye ulaştı ve dünyayı birçok noktada yakaladı artık farklı bir zihniyet ve farklı bir şirket yapılanması ile büyük bir teknoloji devi olması ve bunu sivil ve askeri alanda üretim üssü haline getirmesi gerekiyor. Kore'nin Hanwha'sı gibi, Almanların Siemens'i gibi Japonların Mitsubishi Electric kısmı gibi. Aselsan deneyiminde bu yetkinlikte şirketin 10+ milyar dolarlık sivil satışı olması gerekirken neredeyse 0. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 26 Temmuz 2024, 16:37:24
Endüstriyel boyutta chip üretimi için 5 milyar dolar destek açıklanmış.

https://www.haberturk.com/cumhurbaskani-erdogan-yuksek-teknoloji-tesvik-programi-tanitim-toplantisi-nda-3706017-teknoloji

Başlangıç için çok güzel ve çok doğru bir hamle olmuş. Gelecek 10 yıllık projeksiyonda 20 30 lu milyar dolarlık yatırımlar gerekiyor. Savunma Sanayi şirketlerimizin de kendi yatırımları olacak. Yerli sivil sanayi şirketlerimizin de inşallah böyle bir talebi ve isteği olur. Bu Ar&Ge'nin içinde üretime harcanacak bütçenin fazla olması çok önemli.

'Otomotiv sektörümüzün rekabet gücü için batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigavat saatlik bir üretim inşa ederek megavat saat başına 6 bin dolara kadar hibe desteğini de içeren bir paketi yatırımcıların istifadesine sunuyoruz.'

Böyle önemli ve güzel bir açıklama daha gelmiş açıkçası bir tık geç kaldık bu konuda bazı erken davranan ülkeler ki Macaristan buna örnektir tek tek topladı projeleri. Northvolt'tan, CATL'a herkes Avrupa'da batarya projelerini başlattı. Hee bu teşvik ve Türkiye'nin birçok avantajı birçok projenin seyrini değiştirebilir. Ayrıca yerli otomobil üreten iştiraklerimiz bu konuda yatırımı hızlandırabilir. Koç Grubu böyle ciddi bir yatırımı geri çekmişti. Tekrar düşünülecektir. Haberin sonunda ileri teknoloji 4 5 proje daha sonra açıklanacak denilmiş. Umarım bunun içinde Türkiye'deki tüketici elektroniği alanında önemli teşviklerdir. Zira Türkiye hem işgücü ile hem altyapısı ve jeopolitik yapısı ile Çin'li teknoloji şirketlerinin Bilgisayar oyun kutusu telefon tablet televizyon anakart yazıcı vb birçok elektronik ürününü üretmek için çok çok uygun bir yer. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

Ben olsam TSMC'yi davet eder, ulkede tesvik ile fabrika kurmasini isterdim. Tayvan'in gelecegi zaten soru isareti. ABD'de birden fazla fabrika kurmaya calisiyor. 2nm ve alti en son teknoloji fabrikalari. Belki en son teknoloji olmasa da Tayvan'daki 6nm fabrikalarini Turkiye'de yedekleyecek sekilde fabrika kursalar, Turkiye'ye elektronik tasarim ve uretim konusunda cag atlatir Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: MeACuLpA - 27 Temmuz 2024, 01:44:52
Ben olsam TSMC'yi davet eder, ulkede tesvik ile fabrika kurmasini isterdim.

Lockheed Martin şirketine, "Gelin burada beraber NGAD'ı üretelim, hem de bol keseden teşvik alacaksınız." derseniz, inanın bana 10 kat daha fazla şansınız olur!  ;D Mesajı Paylaş

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/turkiye-yerli-cip-icin-atak-pesinde-cumhurbaskanligindan-stratejik-cip-raporu-7068143 Bu haberde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, "Çip Endüstrisi" başlıklı bir araştırma raporunda YONCA projesi ile 16 nm FinFET teknolojisinde çip üretimi yapma imkanına kavuşulacağı belirtildi diyor. Bana inandırıcı gelmedi. Böyle bir şey olma ihtimali varmı? Mehmet Fatih Kacır 110 nanometre ile başlanacağını söylemişti Mesajı Paylaş

16nm TSMC'yi isaret ediyor. Ben daha once 6nm TSMC derken EUV litografi gerektirmeyen en uc noktadaki process teknolojisi diye soylemistim. Benzeri transistorleri, TSMSC 16nm/12nm'de, Intel'de 10nm'de GlobalFoundries ve Samsung'da 14nm diye uretti. Zaten EUV vermiyecekleri icin en garanti process bu sanirim Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz