Türk - Yunan İlişkileri

Başlatan Þahinbey, 02 Temmuz 2009, 14:41:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yunan basınının 'ABD planı' ters tepti... ABD'den flaş Yunanistan açıklaması

Ege'deki tansiyon Atina'dan gelen açıklamalar ile yükselmeye devam ederken 'Türkiye Yunanistan'a saldırırsa ABD ne yapacak?' sorusunu soran Yunan basını ABD'li elçinin yanıtını sayfalarına taşıdı.
Yunanistan'da gündem bir kez daha Türkiye. Ege'deki tansiyon Atina'dan gelen açıklamalar ile yükselmeye devam ederken Yunan basını sayfalarını bir kez daha savaş senaryolarına ayırdı.

'Türkiye Yunanistan'a saldırırsa ABD ne yapacak?' sorusunu yüksek sesle soran komşu basını bu defa bu soruyu ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsounis'e yöneltti.

ANT1'e konuşan ABD'li elçi Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki krize ve ABD'nin olası bir sıcak olaya tepkisine kapsamlı bir şekilde değindi.

Tsounis, 'Birincil ilke, Yunanistan ve Türkiye'nin farklılıklarını diplomatik olarak ve Uluslararası Hukuka uygun olarak tartışması ve çözmesi gerektiğidir. Başka seçenek yok' ifadelerini kullandı.

Hem Türkiye hem de Yunanistan'ın saygı duyulan müttefikler ve NATO'nun çok önemli üyeleri olduğunun altını çizen ABD'li elçi sözlerine şöyle devam etti;

'Bunu yapmak için sürekli olarak Yunanistan ve Türkiye ile görüşüyoruz. Çünkü hem Yunanistan'ın hem de Türkiye'nin barış aradığını biliyorum. Birçok ilişkide farklılıklar vardır. Ancak bu durumda barış birincil ilkedir ve ancak diplomatik olarak sağlanabilir.'

SAVAÞ ÇIKARSA ABD NE YAPACAK?

Olası bir saldırıda ABD'nin Yunanistan'ın yanında yer alıp yer almayacağı sorusu üzerine ABD'li elçi 'Yunan ordusu vatanı koruyabilir' diyerek ABD'nin çatışmaya müdahil olmayacağının sinyalini verdi.

Tsounis, 'Ancak ABD büyükelçisi olarak ABD, barış için yorulmadan çalışacak' dedi.

ABD'den destek alabilmek için yoğun çaba harcayan Yunan basınının planı ABD'li elçinin açıklaması ile karşılık bulamadı.

KRİZ MİÇOTAKİS'İN AÇIKLAMALARI İLE BAÞLADI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklaması sonrası gerilmişti.

Miçotakis, adını vermeden Türkiye'yi kastederek 'Yunanistan komşularına dostluk elini uzatıyor. Ancak egemenliğimize, egemenlik haklarımıza yönelik ihlallere ve derhal son bulmaları gereken Yunan adaları üzerindeki üst uçuşlara müsamaha göstermeyeceğiz. Siz Kongre üyelerinden, bölgede silah satışları ile ilgili kararları verirken, NATO'nun güneydoğu kanadında yeni bir istikrarsızlık tehlikesini göz önünde bulundurmanızı istiyorum' demişti.

Miçotakis, bu sözleriyle dolaylı olarak Türkiye'ye F-16 uçağı satışına onay verilmemesini talep etmiş oldu.

Yunan Başbakanın 'Siz Kongre üyelerinden, Helenizmin 48 yıldır büyük acı çektiği ve hâlâ kapanmayan bir yarasını unutmamanızı istiyorum. Kıbrıs'taki saldırı ve adanın şiddetle ikiye bölünmesini kastediyorum. Kıbrıs'ta iki ayrı devleti, kimse hiçbir zaman kabul etmeyecektir' sözleri ise ayakta alkışlandı.

'GERGİNLİK DÖNEMİ YAÞIYORUZ'

Miçotakis, Avrupa Halk Partisi 27'nci Kongresi çerçevesinde Rotterdam'da düzenlenen bir panelde de Türkiye karşıtı açıklamalar yapmıştı.

Yunan medyasına göre, Miçotakis, Türkiye'ye değinirken 'Gerginlik dönemi yaşıyoruz, tarihteki revizyonizmin yeni bir versiyonuna, kaybedilmiş imparatorluklar ile ilgili fantezilere ve uluslararası hukuk ile uyumlu olmayan güç gösterilerine müsamaha gösteremeyiz. Egemenlik haklarımızın ihlal edilmelerine razı olmayacağız" dedi.

Miçotakis ayrıca "Bu dönemde, NATO'nun güneydoğu kanadında en son ihtiyacımız olan şey gerginliktir. Rusya'da birileri, böyle bir şeye çok sevinecek' ifadesini kullanmıştı.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunan-basininin-abd-plani-ters-tepti-abdden-flas-yunanistan-aciklamasi-42166535 Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Yunanistan'dan bir provokasyon daha... Komşunun Girit planı ortaya çıktı

Ege'deki tansiyon Atina'dan gelen açıklamalar ile yükselmeye devam ederken Yunan basınından dikkat çeken bir iddia geldi. Atina'nın planını sayfasına taşıyan Yunan gazete masadaki 2 senaryoyu açıkladı.
Komşu Yunanistan'da gündem bir kez daha Türkiye. Bir yandan dinleme skandalı ile çalkalanan ülke bir yandan da Ege'de tansiyonu artıracak adımlar atmaya devam ediyor.

Ege'de hidrokarbon arama faaliyetlerine başlayan Yunanistan'ın planı ortaya çıktı.

CNN Yunanistan Atina'nın 'Girit planını' sayfasına taşıdı. 'Hidrokarbon Araştırmalarında Donanma Kalkanı' başlıklı haberde skandal ifadelere yer verildi.

'TEPKİ PLANI' HAZIRLANIYOR

Bölgede bir 'Türk provokasyonu' olabileceğini iddia eden gazete silahlı kuvvetlerin böyle bir senaryoya karşı bir tepki planı üzerinde çalıştığını yazdı.

Deniz Kuvvetleri tarafından Girit ve Korfu çevresi için yayınlanan NAVTEX ile sınırlanan alanların donanma tarafından korunacağı açıklandı.

Söz konusu habere göre, bölge bir müdahaleye karşı uzaktan sürekli gözetim altında olacak.

Üst düzey askeri kaynaklara dayandırılan haberde Yunan Donanması geniş bir alanda ihtiyatlı bir varlığa sahip olacağının altı çizildi.

İÞTE MASADAKİ 2 SENARYO

Gazete masadaki 2 olası senaryoyu da yazdı. İlk senaryo Türkiye'nin söz konusu bölgeye müdahale etmesini içeriyor.

CNN Yunanistan bunun düşük bir olasılık olduğunun altını çizerken buranın haricinde bir bölgede yaşanacak 'provokasyon'un daha olası olduğu belirtildi.

Bu senaryoya göre Türkiye, başka bir bölgede savaş gemilerinin eşliğinde araştırma gemilerini görevlendirebilir.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunanistandan-bir-provokasyon-daha-komsunun-girit-plani-ortaya-cikti-42167802 Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.

Yunanistan için son umut! Miçotakis açıkladı... 24 saat içinde ilk adım atıldı

Ankara-Atina hattında tansiyon bir süredir Yunanistan cephesinden gelen açıklamalar ile artıyor. Atina provokatif söylemlerine devam ederken 'son umut' olarak lanse edilen proje için bugün harekete geçildi.
Ege'deki tansiyon Atina'dan gelen açıklamalar ile yükselmeye devam ederken Yunanistan'dan beklenen adım geldi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Mora ve Girit'in güneybatısındaki ExxonMobile'ın doğal gaz araştırması yapacağını duyurmuştu.

Miçotakis'in bu açıklamasından 24 saat sonra Yunanistan harekete geçti.

ExxonMobil, doğal gaz yataklarını araştırmak için Mora'nın güneyinde ve Girit'in batısında sismik araştırmalara başladı.

Yunanistan'ın bir numaralı gündemi haline gelen bu gelişmenin ardından itiraf gibi bir açıklama da geldi.

YUNAN BAKAN ADINI KOYDU: SON UMUT

Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas bu çalışmayı 'son umut' olarak nitelendirdi.

ERT'ye konuşan Skrekas, 'Girit'in güneybatısında ve Mora'da var olduğundan şüphelendiğimiz yatak, madencilik endüstrisinin Doğu Avrupa bölgesinde büyük bir doğal gaz yatağı bulması için son umut olabilir' dedi.

Yunanistan için son umut Miçotakis açıkladı... 24 saat içinde ilk adım atıldı
İÞTE ATİNA'NIN GİRİT PLANI

Yunan basını dün Atina'nın Girit planını sayfalarına taşımıştı. CNN Yunanistan'ın Hidrokarbon Araştırmalarında Donanma Kalkanı' başlıklı haberde skandal ifadelere yer verildi.

'TEPKİ PLANI' HAZIRLANIYOR

Bölgede bir 'Türk provokasyonu' olabileceğini iddia eden gazete silahlı kuvvetlerin böyle bir senaryoya karşı bir tepki planı üzerinde çalıştığını yazdı.

Deniz Kuvvetleri tarafından Girit ve Korfu çevresi için yayınlanan NAVTEX ile sınırlanan alanların donanma tarafından korunacağı açıklandı.

Söz konusu habere göre, bölge bir müdahaleye karşı uzaktan sürekli gözetim altında olacak.

Üst düzey askeri kaynaklara dayandırılan haberde Yunan Donanması geniş bir alanda ihtiyatlı bir varlığa sahip olacağının altı çizildi.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunanistan-icin-son-umut-micotakis-acikladi-24-saat-icinde-ilk-adim-atildi-42168384 Mesajı Paylaş

Karadenizdeki işimizi bitirelim, onlar için de ararız. Olmadık talepler ile gerginlik yaratacaklarına, tartışma olmayan bölgelerde arama yapsaydılar, belki de şimdiye kadar gazı bulmuşlardı. Tam hıyar bunlar! Mesajı Paylaş

Bizim kıta sahanlığımızda arama yapamazlar o nasıl olacak. Balık bile yakalayamazlar bırak petrol gaz çıkartmayı

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Yahu insaf, Girit'i yutmuşun. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Gökbörü - 31 Ekim 2022, 14:44:10
Alıntı yapılan: serkan1976 - 31 Ekim 2022, 12:56:21
Türkiye'nin kıta sahanlığı belli. Girene gerekli uyarıyı yaparsın. Bu mesele neden bu kadar uzadı Allah aşkına...
Zaten girmelerine müsaade ediyorsan her türlü cezayı,zulmü hakettin demektir...

+1

Buralar benim diyorsan başkasını sokmayacaksin..girene çık diyeceksin, çıkmayanı tutup atacaksın...basit

Daha önce yazdıklarımı alinti yapayım....akademik gözüksün:) Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Bu atar gider birazda kamuoyu için yapılıyor. İşgal edilmiş 16 ada ve 1 kayalık için hâlâ ses seda yok.

Hükümetin seçmen kitlesi belli, yapacak bir şey yok.

Hükümet değişince öğreneceğiz bazı şeyleri ve buna karşı hamle yapılıp yapılmayacağını o zaman da göreceğiz. Belki gelecek hükümette bir bok yapmayacak, bu adalar ve kayalık için. Mesajı Paylaş

"Olmadık talepler ile gerginlik yaratacaklarına, tartışma olmayan bölgelerde arama yapsaydılar, belki de şimdiye kadar gazı bulmuşlardı. "

tersine,  akıllıca bir  inatlaşma sürdürüyorlar.
Avrupa   kısa süreli bir enerji krizi  sürecine girmiş vaziyette ve Yunanistan bu krizi  fırsata çevirme peşinde.
senaryo şu:  "Yunanistan bizimle tartışmalı bölgelerden birisinde  iyi bir kaynak bulacak ve bunu Avrupa'nın krizine ilaç olarak pazarlayacak.  Avrupa da  bize dönüp aslında  bizim haklı olduğumuzu ama  bu kriz nedeniyle Yunanistan'ın  arkasında durmak zorunda kaldıklarını söyleyecek,  bu  şekilde Yunanistan bir oldu bitti yapıp  konuyu  kapatacak"
yoksa  koca deniz,  yani tartışmasız noktalardaki aramaları bitirdin mi ki  tartışmalı alanlarda bu kadar  ısrar ediyorsun?
tartışmasız alanlarda  arama yapsa,  belki de  buralardakinin on katı kaynak bulacak;  ama bu durum işlerine gelmiyor.
tüm Avrupa'nın  sınırsız bir şekilde Yunanistan'ın arkasında yer alması,  Yunanistan'ın  bizimle  sorun yaşadığı alanlarda  kaynak bulmasına bağlı.
tartışmasız bölgede,  Tüm gezegene elli yıl yetecek bir kaynak bulsalar,  bunu  gizlerler ve çıkarttırmazlar,  emin olun  buna.

fakat,  tüm  bu  çabalarının sonunda,  Yunanistan politikası  yavaş yavaş  yan yatmaya başladı.
Türkiye'nin  mavi vatan politikasından vaz geçmemesi ve direnişi,  bölge ülkelerini  ikili anlaşmalara ve  önce sorunsuz alanlarda arama ve sondaj  faliyetine yönlendirdi.
geçenlerde Libya  ile yabancı şirketler  arasında yapılan anlaşma  mesela,  tam da  bu konuda somut bir adım.
yine  İsrail  ve Lübnan  arasındaki  ikili  anlaşma da  bu  sürece iyi bir örnek.
bu  ikili anlaşmalar ve  sorunsuz alanlarda  bulunacak  kaynaklar,  Yunanistan'ın  tartışmalı alanlarda  yapacağı  arama ve sondaj faliyetlerinin kıymetini düşürecek  ve bu da Avrupa'nın  bir blok halinde ve sınırsızca  Yunanistan arkasında  saf tutmasını  engelleyecektir.

Türkiye ise,  Rusya  ve Ukrayna savaşındaki rolü  nedeniyle,  bir şekilde  ağırlığını arttırmayı  başarmış gibi görünüyor.
uluslar arası terazide,  Yunanistan lehine  bozulan dengeler,  yeniden ve Türkiye  lehine değişme  belirtisi gösteriyor.

sorunsuz bölgelerde  keşfedilecek ve Avrupa'nın gaz sorununa çare olabilecek bir kaynak,  Yunanistan'ın  oldu bitti  politikasını  çökertir.
üstelik,  bunun  için  çok cazip  bölgeler de yıllardır biliniyor zaten.

bu  işin sonunda tüm  yollar Ankara'ya  çıkacak.
Mesajı Paylaş

https://www.trthaber.com/haber/gundem/kktc-turk-devletleri-teskilatina-gozlemci-uye-oldu-722783.html

Yunanistan dış politikasının yavaş yavaş yan yatmaya başladığını söylemiştim.
KKTC   artık gözlemci statüsü kazandı.
yetmez;  ama evet.
Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz