Enerji bağımsızlığı

Başlatan SH, 25 Kasım 2024, 12:29:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Forumda enerji ile ilgili genel bir konu yok. Burada toparlayalım. Ben yakından takip etmeye çalışıyorum ve elimden geldiğince de paylaşacağım.

En son verilere göre Gabar 58 bine çıkmış. Yıl sonu için 70 bin varil ön görülüyor. Her ne kadar sene başındaki 100 bin hedefine göre çok geride kaldıysak da yine de Cumhuriyetimizin rekoru olarak çok iyi bir sene geçiriyoruz.

Son haberlere göre ise Karadeniz'in Rize açıklarında petrol arama kuyuları açılacak. Bence orada garanti petrol var. Kalitesini bilemiyorum ama orada petrol olduğu garanti. Bizim Gabar'ı 200 bin seviyesine hızla çıkartıp 2 tane daha Gabar keşfini yapmamız gerekiyor. İngilizce Şırnak ve Hakkari'yi zamanında vermemek istememelerinden anlaşıldığı üzere nerede petrol olduğu aslında 100 seneden daha fazladır biliniyor.

Yurtdışından şu anda 40 bin varil sokabiliyoruz. Bunu 200-250 bin seviyesine çıkartabilirsek harika olacak. Libya, Somali başta olmak üzere çok umut vaad eden anlaşmalarımız var.

Doğalgaz'da işler petrole göre çok daha yolunda gidiyor. O kısmı daha sonra paylaşacağım. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 178 
  • Genel Askeri Konular Ve Stratejik Değerlendirmeler
  • 2 Yanıtlar

Bende enerji konusuna meraklı olduğum için bir kaç şey yazayım.

Günlük 1 milyon varil ham petrol tüketimi. Gabar petrolü günlük 100 bin varile ulaştığı zaman tüketimin %10'unu tek başına karşılayacak.

Yıllık yaklaşık 50 küsür milyar m3 doğalgaz tüketimi var günlük ortalamaya vurursak 140 milyon m3 doğalgaz tüketimi.

Yıllık doğalgaz tüketimi enerji ve kullanımı şöyle biliyorum. 30 milyar m3 enerji , 20 milyar m3 ev ve sanayi kullanımı. 20 milyar m3 ünde 15 milyar m3 evsel 5 milyar m3 sanayi. 

Bu veriler yanlış olabilir ama böyle hatırlıyorum.

Günlük 45 milyon m3 doğal gaz çıkarabilirsek ortalama evsel tüketimi karşılayabiliyoruz.
Şu an günlük üretim  8 milyon m3 şu an.  Sakarya gaz sahasında 2026 yılı hedef 20 milyon m3.
2026 yılı itibari ile evsel tüketimin  %45 'ini karşılayacağız.

Enerji amaçlı yıllık yaklaşık 30 milyar m3 doğalgaz tüketimini de  Akkuyu NGS şu an yapılan ve hem Sinop hem de Tekirdağ'da planlanan 3 adet NGS ile yaklaşık 12-13 bin MW nükleer enerji üretimi ile doğalgaz ithalatını büyük ölçüde düşürecek.

Geçen hafta Rüzgar ve Güneş enerji santrali 2035 hedefi ile kurulu güç 120 bin MW hedefi konuldu.
Bu hedef 2035 yılı tutturulursa  Türkiye RES,HES,GES,NGS,JES ile  Doğalgaz ve Kömürden elektrik üretimine veda edecektir.

Mesajı Paylaş

Alıntı YapEnerji amaçlı yıllık yaklaşık 30 milyar m3 doğalgaz tüketimini de  Akkuyu NGS şu an yapılan ve hem Sinop hem de Tekirdağ'da planlanan 3 adet NGS ile yaklaşık 12-13 bin MW nükleer enerji üretimi ile doğalgaz ithalatını büyük ölçüde düşürecek.
Bilakis, tamaman Rus sahipli nükleer santrallerinin KWHr fiyatı çok yüksek. 12.35 cent per KWHr.
Oysa şu anda devlet gaz, hidro elektrik, güneş ve rüzgar ile üretilen elektriği 2.17 Tl/kwhr tan alıyor. Yani ~6-7 cent'ten.

Öyle anlaşılıyor ki, Nükleer santrallerin yapım masrafını tüketici ödeyecek. Hemde faiziyle. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz